sobota, 31 sierpnia 2013

Kapusta włoska zasmażana

Składniki:
- 1 cebula
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
1. Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
2. Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.
3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Sernik z węgierkami

Składniki:
*na ciasto
- 80g mała
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150g mąki pszennej
*na masę serową
- 4 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 kg białego mielonego sera śmietankowego
- 200g cukru
- ok. 1/2kg śliwek węgierek
*na polewę
- 100g białej czekolady
- 150ml śmietany 30%
- gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
1. W misce siekamy masło z mąką i cukrem pudrem, następnie dodajemy śmietanę, zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach.
3. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy ser i budyń, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z solą i delikatnie łączymy z serem.
4. Na podpieczony spód kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu, później wykładamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie polewamy nią ostudzony sernik, ścieramy gorzką czekoladę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Zupa śliwkowa

Składniki:
- 3/4 kg śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier
- 1/2 op. makaronu rurki
- 100ml śmietany słodkiej 12%
- 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Śliwki pozbawiamy pestek wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1,5 litrem wody i gotujemy 35 min. Następnie ściągamy z palnika, miksujemy, dodajemy cynamon, cukier według uznania. Zupę zabielamy śmietaną z mąką, zagotowujemy.
2. Do zupy dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, całość chwilę gotujemy. Przed podaniem można dodatkowo posypać cynamonem.

piątek, 23 sierpnia 2013

Wątróbka z sosem malinowym

Składniki:
- 400g drobiowej wątróbki
- 1 szklanka świeżych malin
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,4,czerwone-argentynskie.htm), www.facebook.com/KlubCelebro
- mix sałat
- 1,5 szklanki mleka
- masło do smażenia
- mąka pszenna
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę moczymy w mleku. Na patelni karmelizujemy miód, następnie dodajemy maliny (kilka zostawiamy do ozdoby). Gdy owoce puszczą trochę soku, wlewamy wino i smażymy aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
2. Wątróbki odsączamy z mleka, obsypujemy mąką, później smażymy na sklarowanym maśle, na złoty kolor.
3. Sałatę wykładamy na talerz, następnie kładziemy wątróbki, które przyprawiamy solą i pieprzem dopiero po usmażeniu. Na końcu polewamy malinowym sosem, ozdabiamy odłożonymi malinami.

środa, 21 sierpnia 2013

Kokosowe naleśniki z serem i wiśniami

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
*dodatkowo
- 1 kostka twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- kilka łyżek mleka
- konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy, aż nie będzie grudek.
2. W miseczce ugniatamy widelcem ser z cukrem i sparzonym żółtkiem, dolewając tyle mleka aby uzyskać dość gęstą masę ale łatwą do smarowania.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju. Gotowe smarujemy przygotowanym serem i konfiturą.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Owsianka z winnymi gruszkami

Składniki:
- 3 gruszki
- 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro
- 1 łyżka masła
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki miodu
- 140g błyskawicznych płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, kroimy w większą kostkę, następnie podsmażamy je na maśle. Później dodajemy miód, sok z cytryny oraz startą skórkę, gdy gruszki puszczą trochę soku wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu, aby gruszki zmiękły, ale nie rozpadły się a płyn zredukował. Gotowe gruszki można przełożyć do miski i przechowywać w lodówce nawet kilka dni lub od razu skonsumować.
2. Do mleka dodajemy cukier i płatki, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż płatki zmiękną a całość zgęstnieje (pamiętaj by od czasu do czasu je przemieszać, aby nie przypalić). Gotowe przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2 min. Następnie kładziemy do miseczek i dekorujemy przygotowanymi wcześniej winnymi gruszkami.

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ciasto z borówkami

Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 10dag masła
- 200ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka borówek
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, miksujemy.
2. Do gładkiej masy dodajemy kaszkę mannę, mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem (ja użyłam formy silikonowej w kształcie kwiatka), układamy umyte, osuszone borówki, pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Wyniki konkursu pt. "Z dodatkiem wina"

Zwycięzcami konkursu zostali:

1. Paulina za przepis "Filet z indyka w sosie śmietanowo musztardowym"
2. Edith za przepis "Risotto z kurkami"
3. Korcia27 za przepis "Spaghetti bolognese z winem"


Gratulacje!


sobota, 17 sierpnia 2013

Bawarska zupa z kartoflami

Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/4 małego selera
- średni korzeń pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól i pieprz
- 2 jajka

Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielamy śmietaną. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.

piątek, 16 sierpnia 2013

Konkurs pt. "Z dodatkiem wina"



Dzięki marce win CELEBRO  mam dla was
konkurs pt. "Z dodatkiem wina".



Aby wziąć w nim udział należy w komentarzu, pod tym postem podać przepis na ulubione danie, do którego przygotowania używacie wina oraz wasz mail, aby w przypadku wygranej skontaktować się z wami.
Z pośród zgłoszeń wybiorę 3 zwycięskie przepisy, które zostaną nagrodzone książką kucharską i otwieraczem do wina (zdjęcie poniżej).



Regulamin:
1. Konkurs trwa od 16-17.08.2013r. Wyniki zostaną ogłoszone na stronie i fanpage bloga 18 sierpnia.
2. Nagrody wysyłam tylko na adresy, na terenie Polski.
3. Byłoby miło jeśli polubicie Fanpage bloga https://www.facebook.com/pages/Pokochaj-gotowanie/127292154020430 i sponsora nagród https://www.facebook.com/KlubCelebro



Zapraszam wszystkich do udziału i czekam na wasze propozycje!




Zupa wiśniowa

Składniki:
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- 1 op. kisielu wiśniowego
- 1/2 op. makaronu świderki
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wrzucamy wydrylowane wiśnie, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy ok. 30 min. Następnie zdejmujemy z gazu, miksujemy (nie do końca dokładnie), ponownie wstawiamy na palnik, wlewamy kisiel rozpuszczony w 1 szklance wody, zagotowujemy. Dodajemy cukier, do smaku.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy dodajemy do zupy i gotujemy ok. 10 min.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Babeczki marcepanowo-gruszkowe z kremem jogurtowym

Składniki:

*na ciasto
- 200g masy marcepanowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 65g cukru
- 70g masła
- 50ml mleka
- 55g mielonych orzechów
- 115g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- garść płatków migdałowych
*na krem
- 660g jogurtu greckiego (24h przed przygotowaniem wykładamy na sitko wyłożone gazą i zostawiamy na ten czas w lodówce)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka miodu
*dodatkowo
- 2 gruszki
- 1 op. cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem, mieszamy by nie przypalić, studzimy.
2. Jajka, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ostudzoną masę marcepanową, miksujemy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, mielonymi migdałami, solą, miksujemy na gładką masę, pod koniec dodając jogurt. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach na złoty kolor, gotowe studzimy.
3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z cukrem, aby zmiękły,ale nie rozpadły się, studzimy. W babeczkach wydrążamy środek, wkładamy po łyżce gotowych gruszek.
4. Ok. 30 min. przed przygotowaniem kremu jogurt wyciągamy z lodówki, po tym czasie mieszamy go z roztopioną w łaźni wodnej czekoladą i miodem (można na małych obrotach i tylko przez chwilę zmiksować mikserem). Gotowy krem przekładamy do szprycy, dekorujemy nim babeczki, na końcu ozdabiamy pozostałymi gruszkami, wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Inspiracja:cioccolatogatto


wtorek, 13 sierpnia 2013

Chrupiące gofry czekoladowe

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 14 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakaem i masłem, studzimy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Mocno rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, wlewamy porcje ciasta i kolejno smażymy puszyste gofry (gdy wyciągamy je z gofrownicy są miękkie, ale po chwili stają się chrupiące). Gotowe podajmy z bitą śmietaną i owocami.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Tarta z cukinią

Składniki:
*na ciasto
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 100g masła
- 250g mąki pszennej
- sól
*na farsz
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 50g szynki
- 180g żółtego sera
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy ok. 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, nakłuwamy widelcem, następnie posypujemy połową startego żółtego sera. Na ser kładziemy pokrojoną w plasterki cukinie, paprykę i szynkę, oprószamy przyprawami.
3. W misce mieszamy jajka z śmietaną, szczyptą soli i pieprzu, później wylewamy na tarte, posypujemy pozostałym serem.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniach na ok. 50 min.

piątek, 9 sierpnia 2013

Pikantna konfitura wiśniowa z czekoladą

Składniki:
- 2kg wydrylowanych wiśni
- ok. 1,5kg cukru żelującego 1:1
- 1 papryczka chili
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Wiśnie wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy ok. 30 min. Następnie dodajemy oczyszczoną z pestek i drobno pokrojoną paprykę, połamaną czekoladę, sok z cytryny, cukier i smażymy następne 30 min.
2. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.

środa, 7 sierpnia 2013

Cukinia zapiekana z ryżem i warzywami

Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki parmezanu
- pesto bazyliowe
- sól i pieprz
- oliwa
- 1/2 szklanki mleka
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawa typu vegeta

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, suszymy, kroimy w mniejsze kawałki, wycinamy środki, tak aby trochę miąższu zostało na dnie.
2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, startą marchewkę, chwilę smażymy. Na końcu dodajemy ugotowany ryż, parmezan, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy cukinie nadziane farszem ryżowym. Na każdą cukinie kładziemy po łyżeczce pesto i zapiekamy pod przykryciem (np. z foli aluminiowej) ok. 40 min w 200 stopniach. Następnie cukinie posypujemy startą mozzarellą i ponownie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się roztopi a cukinie będą miękkie.
4. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy posiekany koperek, gdy się zagotuje zaciągamy łyżką mąki, przyprawiamy do smaku vegetą. Gotowe cukinie podajemy z sosem koperkowym.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sernik na zimno z owocami

Składniki:
- ok. 20dag biszkoptów
- 50dag waniliowego serka homogenizowanego
- 0,5 litra śmietany kremówki
- po 2 op. galaretki truskawkowej i agrestowej
- ok. 2 szklanki różnych owoców (maliny, porzeczki itd.)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę truskawkową i agrestową przygotowujemy w osobnych naczyniach, biorąc po pół szklanki wody mniej na opakowanie, niż przewidziano w przepisie, studzimy.
2. Dużą tortownicę wykładamy biszkoptami, zalewamy galaretką agrestową i wkładamy do lodówki, by stężała.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku oraz serek, całość miksujemy. Masę serową wykładamy na stężoną galaretkę agrestową, pozostawiamy w lodówce. Gdy masa stężeje kładziemy przebrane, opłukane i osuszone owoce, zalewamy lekko tężejącą galaretką truskawkową, całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

sobota, 3 sierpnia 2013

Zapiekanka szpinakowa z dorszem

Składniki:
- 200g filetu z dorsza
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- 1 op. mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- zioła prowansalskie
- cytryna

Sposób przygotowania:
1. Rybę z każdej strony posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, odkładamy na bok.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Szpinak odparowujemy na patelni, aż zgęstnieje, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, jogurt, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. W żaroodpornym naczyniu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki, następnie połowę szpinaku, później pokrojoną w mniejsze kawałki rybę i pozostały szpinak. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli oraz pomidora. Polewamy całość mlekiem, posypujemy parmezanem i ziołami. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: Pasja Kobiety



czwartek, 1 sierpnia 2013

Ciasteczka lawendowe

Składniki:
- 200g masła
- 100g białego cukru
- 330g mąki pszennej
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g brązowego cukru

Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, kwiaty lawendy, biały cukier, wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min., po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką, a w środku mniejsze kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż do zrumienienia, studzimy na kratce.
inspiracja:nutkasłodyczy


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi