piątek, 23 sierpnia 2013

Wątróbka z sosem malinowym

Składniki:
- 400g drobiowej wątróbki
- 1 szklanka świeżych malin
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,4,czerwone-argentynskie.htm), www.facebook.com/KlubCelebro
- mix sałat
- 1,5 szklanki mleka
- masło do smażenia
- mąka pszenna
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę moczymy w mleku. Na patelni karmelizujemy miód, następnie dodajemy maliny (kilka zostawiamy do ozdoby). Gdy owoce puszczą trochę soku, wlewamy wino i smażymy aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
2. Wątróbki odsączamy z mleka, obsypujemy mąką, później smażymy na sklarowanym maśle, na złoty kolor.
3. Sałatę wykładamy na talerz, następnie kładziemy wątróbki, które przyprawiamy solą i pieprzem dopiero po usmażeniu. Na końcu polewamy malinowym sosem, ozdabiamy odłożonymi malinami.

2 komentarze:

Mateusz Rydlewski pisze...

Musi być pyszne, sam też ostatnio robiłem wątróbkę z malinami i karmelizowanym jabłkiem :)

Kuchnia domowa Ani pisze...

Brzmi ciekawie. Akurat dziś jadłam wątróbkę, ale z papryką i pieczarkami :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi