piątek, 19 października 2012

Ciasto z dynią i rodzynkami

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej dyni
- 3/4 opakowania rodzynek
- cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i cynamonem, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy dynię startą na dużych oczkach (odcisnąć sok) oraz rodzynki obsypane odrobiną mąki, by nie opadły, wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy ok. 45 min, w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

kasandraa6 pisze...

ładne

Ola pisze...

ciasta z warzywami mogę jeść bez przerwy....

Anka - Weganka pisze...

Slicznie wygląda, pamiętam, jak parę lat temu piekłam podobne i smakowało cudownie.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi