niedziela, 21 października 2012

Indyk w sosie serowym

Składniki:
-1 opakowanie filetu indyczego
- przyprawa do drobiu
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 1 opakowanie serka topionego emmentaler
- 3/4 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- olej do smażenia
- świeża rukola
- makaron

Sposób pzrygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet kroimy w mniejsze kawałki, tak by nie były za grube.
2. Każdy kawałek nacieramy przyprawą do drobiu, pieprzem i ziołami, pozostawiamy na ok. 15 min. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser, chwile gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy kostkę rosołową, nadal gotujemy, ciągle mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.
3. Przyprawione filety smażymy na złoty kolor. Na talerze wykładamy gotowy makaron, następnie kilka listków rukoli, na górze kładziemy mięso, polewamy gorącym sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

4 komentarze:

olesia pisze...

wyglada bardzo zachecajaco:)

whiness pisze...

Masz ładny talerz :) A na nim oczywiście smakowity obiad. Indyk, sos serowy i makaron to bardzo zgrane połączenie.

Madleine pisze...

Wyglada niesamowicie...az mi slinka cieknie :)

Niula pisze...

Hmmm ale tu u Ciebie same pyszności! i do tego Twoje świetne zdjęcia - zgłodniałam...

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi