czwartek, 25 października 2012

Makaron z ricottą i pomidorami

Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 150g sera ricotta
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
2. W misce mieszamy ser z 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu, z oliwą, gałką muszkatołową, ziarnami słonecznika, posiekaną bazylią, pokrojonymi w paski pomidorami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu, mieszamy, wykładamy na talerze i dekorujemy bazylią.

3 komentarze:

Mała kuchareczka pisze...

Uwielbiam taki makaronik,ser i suszone pomidory mmm... pyszności:)

piotej pisze...

mmm, niebo w gębie;)

whiness pisze...

Sosy na bazie ricotta to jedne z moich ulubionych, jeżeli chodzi o makaronowe kompozycje :) Twoja wersja na pewno jest świetna!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi