środa, 7 stycznia 2015

Ciasto Bajka

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).
2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu, biszkopt smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.
4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja:zjemto

6 komentarze:

Kasia pisze...

Wygląda tak pięknie, że aż zgłodniałam :)

zufik pisze...

Chyba zrobię, fajne ciacho!

gin pisze...

No i bajecznie wygląda :)

silent night pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
silent night pisze...

Musze sprobowac

Anonimowy pisze...

To ciasto jest jak marzenie,prawdziwa bajka

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi