poniedziałek, 5 stycznia 2015
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
Składniki:
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
Etykiety:
Makarony,
Zapiekanki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Zapiekanki to super sprawa :) Szczególnie takie warzywno-makaronowe :) Ja lubię również z dyni na przykład zrobić ketchup w domu :)
Zapiekanki to mój ulubiony obiad, nieograniczone pole dla wyobraźni. :)
Uwielbiam wszelakie zapiekanki :) i może w końcu spróbuję zjeść dynię :)
Prześlij komentarz