poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

Składniki:
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.

3 komentarze:

Krzysztof pisze...

Zapiekanki to super sprawa :) Szczególnie takie warzywno-makaronowe :) Ja lubię również z dyni na przykład zrobić ketchup w domu :)

Szefowa w swojej kuchni ;-) pisze...

Zapiekanki to mój ulubiony obiad, nieograniczone pole dla wyobraźni. :)

Agata Kądziołka pisze...

Uwielbiam wszelakie zapiekanki :) i może w końcu spróbuję zjeść dynię :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi