sobota, 3 stycznia 2015

Wytrawne bułeczki z pesto

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 35ml oleju
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 mały słoiczek pesto bazyliowego lub pomidorowego
- posiekane migdały

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy olej, żółtka, sól, wodę, wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy nożem na ok. 12 części.
4. Ślimaczki układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
5. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi migdałami.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20-25 min.
Inspiracja :mojewypieki

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszniutko u Ciebie, porywam jedną taką do siebie :D

zblogowani pisze...

Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi