wtorek, 16 października 2012

Polędwiczki w pomarańczach

Składniki:
- 3 polędwiczki
- sól i pieprz
- 2 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- płatki migdałowe
- 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy, imbir, zmiażdżony czosnek i gotową marynatą nacieramy mięso, pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód kładziemy pokrojone w plasterki jedno pomarańczko), posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Zlewamy sos i zagęszczamy go 1 łyżką mąki.

1 komentarze:

Ola Laj pisze...

wygląda obiecująco :) muszę spróbować ;)
polędwiczki lubię bardzo, zwłaszcza grillowane są pyszne
http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi