niedziela, 14 października 2012

Chlebek dyniowo-żurawinowy

Składniki:
- 215g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 110g masła
- 80g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy ekstrakty, sok pomarańczowy, puree z dyni (można kupić lub zrobić samemu, gotując dynie w małej ilości wody, następnie wodę odlewamy i ugniatamy jak ziemniaki), miksujemy dodając stopniowo mąkę.
3. Żurawinę zalewamy na chwilę wrzątkiem, wysypujemy na sitko, suszymy, oprószamy mąką i dodajemy do zmiksowanego ciasta, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
Inspiracja: sandrabakesaparty

3 komentarze:

whiness pisze...

Dynia i żurawina, o musi być smaczne połączenie :) Twój chlebek ma piękny kolor

Droczilka pisze...

Taki chlebek to prawdziwe pyszności! :-)

soulstorm-everywhere pisze...

zjadłabym taki chlebuś. żurawinę mam to teraz tylko dynię kupić ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi