sobota, 31 sierpnia 2013

Kapusta włoska zasmażana

Składniki:
- 1 cebula
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
1. Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
2. Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.
3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.

11 komentarze:

Kuchnia domowa Ani pisze...

Musi być smaczna!

Joy pisze...

Wspaniałości pyszności, przejrzałam bloga i zaśliniłam klawiaturę! Wspaniała robota!
Nominowałam Cię do LBA, więc o ile chcesz i masz czas to zapraszam do odpowiedzi na pytania:)

Pozdrawiam,
http://made-in-joy.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za PRZEPIS - WSPANIAŁY :)

Anonimowy pisze...

przed chwilką zrobilam kapustkę - PYCHA!!!!

Anonimowy pisze...

zrobiłam ale dodałam troszeczkę kiszonej kapusty i pieczarki-pyszne.

Anonimowy pisze...

Świetny przepis. Właśnie ją zajadam ze smakiem.

Anonimowy pisze...

Ja polecam użycie soku z cytryny zamiast octu- nie zabija witamin a równie dobrze podkreśla smak. Ocet w diecie dzieci powinien być zakazany! Brak w przepisie zalecenia użycia kopru, który doskonale pasuje.

Anonimowy pisze...

Pyszna ale ja dodaję jeszcze marchewkę oraz kiełbaskę...-i smakuje REWELACYJNIE...a koper jest w przepisie więc radzę co poniektórym czytać ze zrozumieniem...:)

Anonimowy pisze...

zrobiłam mam nadzieje że wszystkim będzie smakować , też dalam cytrynkę , a chciałam zrucić uwagę , że w przepisie jest koper i rzeczywiście koper dodał finezji pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Lena - a ja jako postawę smaku dałam wędzonkę. Też smaczne :)

Anonimowy pisze...

Kapustka tylko z koprem! Dodałam na szybko skwareczki ze słoninką (wiem, wiem, że nie zdrowe, ale masła nie miałam akurat). I też z cytrynką. Pycha! Dzięki :)
Pozdrawiam,
Joasia

Spis treści

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi