wtorek, 20 sierpnia 2013

Owsianka z winnymi gruszkami

Składniki:
- 3 gruszki
- 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro
- 1 łyżka masła
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki miodu
- 140g błyskawicznych płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, kroimy w większą kostkę, następnie podsmażamy je na maśle. Później dodajemy miód, sok z cytryny oraz startą skórkę, gdy gruszki puszczą trochę soku wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu, aby gruszki zmiękły, ale nie rozpadły się a płyn zredukował. Gotowe gruszki można przełożyć do miski i przechowywać w lodówce nawet kilka dni lub od razu skonsumować.
2. Do mleka dodajemy cukier i płatki, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż płatki zmiękną a całość zgęstnieje (pamiętaj by od czasu do czasu je przemieszać, aby nie przypalić). Gotowe przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2 min. Następnie kładziemy do miseczek i dekorujemy przygotowanymi wcześniej winnymi gruszkami.

2 komentarze:

whiness pisze...

Mmm, to dopiero musi być aromat... Z chęcią dodam takie gruszki, nie tylko do śniadaniowej owsianki :)

galantyna.pl pisze...

Pomysłowe zastosowanie wina...choć ja wolałabym w kieliszku na cienkiej wysokiej nóżce:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi