wtorek, 13 sierpnia 2013

Chrupiące gofry czekoladowe

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 14 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakaem i masłem, studzimy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Mocno rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, wlewamy porcje ciasta i kolejno smażymy puszyste gofry (gdy wyciągamy je z gofrownicy są miękkie, ale po chwili stają się chrupiące). Gotowe podajmy z bitą śmietaną i owocami.

2 komentarze:

Corculinari pisze...

Cały czas szukam odpowiedniej dla mnie gofrownicy... jak w końcu znajdę to na pewno wypróbuję przepis :D Pychotka!

FLIPS pisze...

Super pomysł, czekoladowych jeszcze nie próbowałam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi