czwartek, 1 sierpnia 2013

Ciasteczka lawendowe

Składniki:
- 200g masła
- 100g białego cukru
- 330g mąki pszennej
- 2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g brązowego cukru

Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, kwiaty lawendy, biały cukier, wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min., po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką, a w środku mniejsze kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż do zrumienienia, studzimy na kratce.
inspiracja:nutkasłodyczy


6 komentarze:

Asa_6niebo pisze...

wspaniałe ciasteczka, szkoda, że moja lawenda już przekwitła...

keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

uwielbiam lawendę:) ciasteczka na pewno przepyszne:)

Justyna Bąk pisze...

świetnie wyglądają:)

kosmetyki pisze...

Muszą być przepyszne :)

Magda pisze...

lawendowe ciastka brzmią cudnie :) akurat mam suszoną lawendę, chyba upiekę!

Gabi Uchto pisze...

chyba upiekę jutro.
http://lubieessc.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi