wtorek, 30 lipca 2013

Babka herbaciana

Składniki:
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 3 torebki herbaty Irving-Hibiskus i pomarańcza http://www.irvingtea.com/Lista-produktow/Owocowy-Ogrod/id,90
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 12 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Herbatę przygotowujemy w jednej szklance wody. Następnie do zaparzonej herbaty wrzucamy rodzynki i gotujemy ok. 5 min.
2. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy stopniowo zimną herbatę z rodzynkami, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
4. Ciasto pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru.


2 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:)

Kempek pisze...

Fajny pomysł na wykorzystanie zalegających herbat :)
Ja kupuje dużo smaków, a po jednym razie stwierdzam, że są okropne i zalegają...:) Może ją upiekę :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi