czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami

Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 6 łyżek startej mozzarelli
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oregano
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i smażymy na 1 łyżce oleju do momentu wyparowania wody, która pojawi się podczas smażenia kurczaka.
3. Ciasto rozwijamy, dłuższe boki nacinamy, tak by powstały paski (środek pozostawiamy nienacięty). Na środek układamy na zmianę brokuł, ser, kurczaka, do wyczerpania składników, lekko przyciskamy dłonią. Na farsz zakładamy boki (na przemian, raz pasek z lewego boku, a raz z prawego), dokładnie zalepiamy końce powstałej rolady, by nie rozleciała się. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci.

20 komentarze:

Unknown pisze...

wygląda świetnie:)

megii013 pisze...

Wspaniale wygląda! uwielbiam takie połączenia))

Ash pisze...

Pięknie wypieczone, jak z jakiejś dobrej restauracji :)

posmakujto! pisze...

Wygląda ekstra! Do tej pory robiłam łososia w cieście francuskim, muszę spróbować z kurczakiem! :)

Natka pisze...

Najprostsze rozwiązania są najlepsze :)

bardzo lubię :D

Kasia pisze...

Ślicznie Ci to wyszło. I jakie musi być pyszne :)

Angie pisze...

Świetnie wygląda. Musiało być pyszne; )

wedelka pisze...

Robiłam podobny już kilkakrotnie. Proste, smaczne i efektowne :)

Kuchnia domowa Ani pisze...

Hmm, fajna kombinacja! Robiłam kiedyś podobnego kurczaka, muszę spróbować w wersji z brokułami :)

kuchcikOla pisze...

Przymierzam się do takiego z pieczarkami i papryką, ale muszę przyznać, że wersja z brokułem jeszcze bardziej mnie kusi :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, dodałam jeszcze cukinię i żółtą i czerwoną paprykę, wyszło pysznie i pięknie!

Dona pisze...

A co z serem?

kasia20 pisze...

Czy mozna podac danie na zimo?

Pokochaj gotowanie pisze...

Można podawać na zimno, chociaż na ciepło lepiej smakuje :)

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Anonimowy pisze...

W którym momencie dodać jajko? Surowe z czymś wymieszać czy po prostu ugotowane na twardo jako dodatek?

Unknown pisze...

Jajkiem roztrzepanym smarujemy wierzch ciasta. Najwygodniej pędzelkiem, wtedy ciasto nie wyschnie za bardzo i ma piękny kolor.

Unknown pisze...

A tutaj jest :
"Na środek układamy na zmianę brokuł, ser..."

Skomat pisze...

Fajna propozycja podania. Można ją łatwo spakować do pracy, idealna propozycja na lunch.

Justyna Adamska pisze...

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Niedługo mam urodziny i muszę poszukać co jeszcze przygotować z przystawek. Myślę, że nie zawiodą mnie przepisy ze strony https://zielonysrodek.pl/ . Często na takie okazje wybieram nowe potrawy poza tymi klasycznymi, aby coś nowego przetestować.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne