poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sernik na zimno z owocami

Składniki:
- ok. 20dag biszkoptów
- 50dag waniliowego serka homogenizowanego
- 0,5 litra śmietany kremówki
- po 2 op. galaretki truskawkowej i agrestowej
- ok. 2 szklanki różnych owoców (maliny, porzeczki itd.)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Galaretkę truskawkową i agrestową przygotowujemy w osobnych naczyniach, biorąc po pół szklanki wody mniej na opakowanie, niż przewidziano w przepisie, studzimy.
2. Dużą tortownicę wykładamy biszkoptami, zalewamy galaretką agrestową i wkładamy do lodówki, by stężała.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku oraz serek, całość miksujemy. Masę serową wykładamy na stężoną galaretkę agrestową, pozostawiamy w lodówce. Gdy masa stężeje kładziemy przebrane, opłukane i osuszone owoce, zalewamy lekko tężejącą galaretką truskawkową, całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

4 komentarze:

Bo(ro)n Appétit pisze...

Kocham lato za te wszystkie owoce i za takie serniki! Piękny!!!

Just. pisze...

pyycha :)

keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

śliczny:) i na pewno przepyszny:)

Anonimowy pisze...

Hej, nie znam osoby, która nie lubi tego sernika, nawet osoby deklarujące brak zainteresowania słodkościami wciągają go aż miło ;) Robiłam go już xxx razy, w różnych wersjach owocowych i odpowiednio do nich galaretkowych. Na gorący czas lata to wielki owocowy pyyszny hicior! ;) Pozdrawiam, Basia

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi