sobota, 17 sierpnia 2013

Bawarska zupa z kartoflami

Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 5 dag kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/4 małego selera
- średni korzeń pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól i pieprz
- 2 jajka

Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielamy śmietaną. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.

2 komentarze:

Lovelykate pisze...

Bardzo ciekawa, treściwa zupa :)

Kuchnia domowa Ani pisze...

Jest niemal identyczna jak krupnik, tylko jajka nie podaję.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi