piątek, 16 sierpnia 2013

Konkurs pt. "Z dodatkiem wina"



Dzięki marce win CELEBRO  mam dla was
konkurs pt. "Z dodatkiem wina".



Aby wziąć w nim udział należy w komentarzu, pod tym postem podać przepis na ulubione danie, do którego przygotowania używacie wina oraz wasz mail, aby w przypadku wygranej skontaktować się z wami.
Z pośród zgłoszeń wybiorę 3 zwycięskie przepisy, które zostaną nagrodzone książką kucharską i otwieraczem do wina (zdjęcie poniżej).



Regulamin:
1. Konkurs trwa od 16-17.08.2013r. Wyniki zostaną ogłoszone na stronie i fanpage bloga 18 sierpnia.
2. Nagrody wysyłam tylko na adresy, na terenie Polski.
3. Byłoby miło jeśli polubicie Fanpage bloga https://www.facebook.com/pages/Pokochaj-gotowanie/127292154020430 i sponsora nagród https://www.facebook.com/KlubCelebro



Zapraszam wszystkich do udziału i czekam na wasze propozycje!




3 komentarze:

Edith pisze...

Risotto z kurkami:

250 g kurek
6 łyżek masła
1 średnia cebula
200 g ryżu arborio
1 l bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
sól, pieprz

1. Kurki oczyszczamy i kroimy.
2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka minut, aż kurki puszczą sok, i lekko odparują.
3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości przeźroczyste. Podlewamy winem.
4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodajemy następną. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto.
5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy.
6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto.

pasja_smaku@wp.pl

Paulina pisze...

Filet z indyka w sosie śmietanowo musztardowym

4 kotlety z piersi indyka (około 0,5 kg)
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki śmietany kremówki
1 mała cebula, albo pół średniej
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy
łyżka masła do smażenia
sól
pieprz

Kotlety z piersi indyka delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Powstałe kotlety podsmażyć krótko na maśle (nie muszą być całkiem usmażone, tylko ścięte na wierzchu).

Mięso zdjąć z patelni. Przyprawić solą i pieprzem.

Na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażyć chwilkę.
Dolać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.

Następnie dodać śmietanę i musztardę. Wymieszać.

Do powstałego sosu włożyć mięso.
Dusić pod przykryciem około 20 minut.

Mięso wyciągnąć na talerze, a sos pogotować jeszcze chwilkę, żeby zgęstniał. Można go zagęścić łyżką mąki.

m-e-o@wp.pl

Anonimowy pisze...

spaghetti bolognese z winem

250g makaronu spagetti
250g miesa mielonego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 puszka pomidorów z puszki krojonych
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
0,5 pęczka świeżej bazyli
0,5 pęczka świeżego oregano
1 starta marchewka
1 starta pietruszka
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru (do smaku!)
sól, pieprz
olej do podsmarzenia mięsa
starty ser do posypania, może być parmezan ;)

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu tak aby nie był rozgotowany :)
2. Obieramy i ścieramy marchew i pietruszkę
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej do głębokiej patelni
4. Do cebuli wduszamy czosnek i chwilkę wszystko razem podsmarzamy od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy marchew i pietruszkę.
5. Do podsmarzonych warzyw dożucamy mięso.
6.Do całości dodajemy pomidory z puszki i wino.
7. Wszsytko razem dusimy. W miedzy czasie siekamy zioła.
8. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dodajemy ziół
9. Makaron odcedzamy i chartujemy strumieniem zimnej wody!!! (dzięki temu się nie poskleja)
10. Makaron podajemy z sosem i posypanym serem.

SMACZNEGO ! :D

korcia27@onet.eu

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi