wtorek, 31 marca 2015
Deser gryczany z czekoladą i porzeczkami
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 150ml mleka
- 150ml wody
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 100ml konfitury z czarnej porzeczki
- opcjonalnie bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, następnie gotujemy w wodzie. Gdy wchłonie cały płyn wlewamy mleko i ponownie gotujemy do całkowitego jego wchłonięcia. Gorącą kaszę mieszamy z czekoladą, aż się rozpuści.
2. Na końcu dodajemy konfiturę, całość miksujemy. kaszę przekładamy do pucharków, można podać z bitą śmietaną i skórką z cytryny.
Inspiracja: bezglutenowi
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 150ml mleka
- 150ml wody
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 100ml konfitury z czarnej porzeczki
- opcjonalnie bita śmietana
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, następnie gotujemy w wodzie. Gdy wchłonie cały płyn wlewamy mleko i ponownie gotujemy do całkowitego jego wchłonięcia. Gorącą kaszę mieszamy z czekoladą, aż się rozpuści.
2. Na końcu dodajemy konfiturę, całość miksujemy. kaszę przekładamy do pucharków, można podać z bitą śmietaną i skórką z cytryny.
Inspiracja: bezglutenowi
sobota, 28 marca 2015
Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą
Składniki:
- 1kg obranej marchwi
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 250g sera feta
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku solą.
3. Do zupy dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym kuskusem oraz z pozostałym pokruszonym serem feta.
Inspiracja:kalejdoskopkulinarny
- 1kg obranej marchwi
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 250g sera feta
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku solą.
3. Do zupy dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym kuskusem oraz z pozostałym pokruszonym serem feta.
Inspiracja:kalejdoskopkulinarny
czwartek, 26 marca 2015
Pasta z groszku i fety
Składniki:
- 1 szklanka mrożonego groszku
- ok. 150g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Groszek gotujemy, aż będziemy miękki, odsączamy.
2. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy.
3. W blenderze miksujemy groszek z pokrojonym serem, czosnkiem, pietruszką, oliwą. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
- 1 szklanka mrożonego groszku
- ok. 150g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Groszek gotujemy, aż będziemy miękki, odsączamy.
2. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy.
3. W blenderze miksujemy groszek z pokrojonym serem, czosnkiem, pietruszką, oliwą. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
wtorek, 24 marca 2015
Placek egzotyczny
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25g brązowego cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 100g kandyzowanych owoców (np.ananas, mango, papaja)
- ok. 250ml letniej wody
- 50g podprażonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z otrębami, drożdżami, solą i imbirem. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
- 350g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25g brązowego cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 100g kandyzowanych owoców (np.ananas, mango, papaja)
- ok. 250ml letniej wody
- 50g podprażonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z otrębami, drożdżami, solą i imbirem. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
niedziela, 22 marca 2015
Placki bananowe na mące jaglanej
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 200g mąki jaglanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 150 ml mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy mleko, jajko, banany pokrojone w plasterki i wszystko dokładnie miksujemy (ciasto jest dosyć gęste). Odstawiamy na 10 min.
2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z czekoladą.
Inspiracja:trawkacytrynowa
- 3 dojrzałe banany
- 200g mąki jaglanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 150 ml mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy mleko, jajko, banany pokrojone w plasterki i wszystko dokładnie miksujemy (ciasto jest dosyć gęste). Odstawiamy na 10 min.
2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z czekoladą.
Inspiracja:trawkacytrynowa
środa, 18 marca 2015
Koktajl ananasowo-brzozowy
Składniki:
- 1/2 obranego jabłka
- 1 plaster ananasa (najlepiej świeżego)
- 200ml soku z brzozy
- 2 suszone morele
- 2 łyżki otrąb pszennych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Koktajl ma działanie oczyszczające organizm z toksyn i nadmiaru cholesterolu.
- 1/2 obranego jabłka
- 1 plaster ananasa (najlepiej świeżego)
- 200ml soku z brzozy
- 2 suszone morele
- 2 łyżki otrąb pszennych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Koktajl ma działanie oczyszczające organizm z toksyn i nadmiaru cholesterolu.
poniedziałek, 16 marca 2015
Zupa z kaszą jęczmienną i klopsikami
Składniki:
- 500g pieczarek
- 100g kaszy jęczmiennej
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 200ml wina wytrawnego
- ok. 2 litry bulionu
- sól i pieprz
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- suszona bazylia, oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy posiekany czosnek, por, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wlewamy wino, gdy wyparuje zalewamy bulionem, passatą, wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Mięso mieszamy z jajkiem i taką ilością bułki tartej, by uformować klopsiki (nie przesadzamy, aby nie były zbyt twarde), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. W dłoni formujemy małe klopsiki, które smażymy na rumiano. Gotowe przekładamy do zupy i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Można posypać natką pietruszki.
Inspiracja: cookingforemily
- 500g pieczarek
- 100g kaszy jęczmiennej
- 500ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży por
- olej do smażenia
- 200ml wina wytrawnego
- ok. 2 litry bulionu
- sól i pieprz
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- suszona bazylia, oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczamy i również kroimy w plasterki. W garnku na oleju podsmażamy posiekany czosnek, por, następnie dodajemy pieczarki. Po kilku minutach wlewamy wino, gdy wyparuje zalewamy bulionem, passatą, wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Mięso mieszamy z jajkiem i taką ilością bułki tartej, by uformować klopsiki (nie przesadzamy, aby nie były zbyt twarde), przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. W dłoni formujemy małe klopsiki, które smażymy na rumiano. Gotowe przekładamy do zupy i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Można posypać natką pietruszki.
Inspiracja: cookingforemily
sobota, 14 marca 2015
Tort bezowy Pina Colada
Składniki:
*na bezę
- 300ml białek
- 440g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*na mus ananasowy
- 1 ananas
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
*na krem kokosowy
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 500g serca mascarpone
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite białka wykładamy na okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny.
3. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę. 1/3 ananasa odkładamy, pozostały wrzucamy do garnka i miksujemy z brązowym cukrem, likierem, sokiem z cytryny. Mus gotujemy ok. 15 min., aż lekko zgęstnieje, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy.
4. Mleczko kokosowe z cukrem i likierem gotujemy 30 min., aż mleko zredukuje się do 1/3 objętości (od czasu do czasu mieszamy). Gorące mleczko miksujemy z mascarpone, aż powstanie gęsty krem, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
5. Jeden blat kładziemy na paterę, smarujemy go musem ananasowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy odłożonym ananasem i wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na bezę
- 300ml białek
- 440g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
*na mus ananasowy
- 1 ananas
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
*na krem kokosowy
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
- 500g serca mascarpone
- 200ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm. Ubite białka wykładamy na okręgi, wyrównujemy (jeden blat można uformować fantazyjnie, by utworzył ozdobny wierzch). Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na ok. 30 min., następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godziny.
3. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę. 1/3 ananasa odkładamy, pozostały wrzucamy do garnka i miksujemy z brązowym cukrem, likierem, sokiem z cytryny. Mus gotujemy ok. 15 min., aż lekko zgęstnieje, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy.
4. Mleczko kokosowe z cukrem i likierem gotujemy 30 min., aż mleko zredukuje się do 1/3 objętości (od czasu do czasu mieszamy). Gorące mleczko miksujemy z mascarpone, aż powstanie gęsty krem, wstawiamy na kilka minut do lodówki.
5. Jeden blat kładziemy na paterę, smarujemy go musem ananasowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pozostałym kremem, ozdabiamy odłożonym ananasem i wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
czwartek, 12 marca 2015
Zupa z warzywami i kuskusem
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- suszona bazylia
- olej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana przekrawamy na pół, solimy z każdej strony i odkładamy na ok. 20 min., aż puści wodę, następnie go płuczemy i kroimy w kostkę.
2. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki, bakłażana, pomidory z puszki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
3. Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy i zostawiamy na 5 min., pod przykryciem.
4. Do miękkich warzyw wrzucamy kaszę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, cynamonem i oregano, chwilę gotujemy.
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- suszona bazylia
- olej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana przekrawamy na pół, solimy z każdej strony i odkładamy na ok. 20 min., aż puści wodę, następnie go płuczemy i kroimy w kostkę.
2. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki, bakłażana, pomidory z puszki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
3. Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy i zostawiamy na 5 min., pod przykryciem.
4. Do miękkich warzyw wrzucamy kaszę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, cynamonem i oregano, chwilę gotujemy.
wtorek, 10 marca 2015
Zupa szpinakowa z nutą pomarańczy
Składniki:
- 500g świeżego szpinaku
- 3-4 ziemniaki
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- ser feta
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu. Po 10 min. dodajemy umyty szpinak, posiekany czosnek, sok z pomarańczy i gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
2. Następnie zupę miksujemy na gładko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
Podajemy z pokrojoną fetą i z pieczywem.
Inspiracja:lena-gotuje
- 500g świeżego szpinaku
- 3-4 ziemniaki
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- ser feta
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu. Po 10 min. dodajemy umyty szpinak, posiekany czosnek, sok z pomarańczy i gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
2. Następnie zupę miksujemy na gładko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
Podajemy z pokrojoną fetą i z pieczywem.
Inspiracja:lena-gotuje
niedziela, 8 marca 2015
Kurczak w winie z warzywami
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 spore plastry boczku
- 250g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 średni batat
- 1 cebula
- suszony tymianek
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Jeśli wytopiło się mało tłuszczu dolewamy trochę oleju i dorzucamy do boczku posiekaną cebulę, czosnek, następnie obrane i pokrojone w kostkę marchewki i batat.
2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, przyprawionego solą i pieprzem, po kilku minutach dodajemy plasterki pieczarek, chwilę jeszcze smażymy, zalewamy winem.
3. Wlewamy bulion, koncentrat, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.
4.Gotowe danie podajemy z ziemniaczanym puree oraz z natką pietruszki.
- 500g piersi z kurczaka
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 spore plastry boczku
- 250g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 średni batat
- 1 cebula
- suszony tymianek
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Jeśli wytopiło się mało tłuszczu dolewamy trochę oleju i dorzucamy do boczku posiekaną cebulę, czosnek, następnie obrane i pokrojone w kostkę marchewki i batat.
2. Do warzyw wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, przyprawionego solą i pieprzem, po kilku minutach dodajemy plasterki pieczarek, chwilę jeszcze smażymy, zalewamy winem.
3. Wlewamy bulion, koncentrat, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, gotujemy ok. 20 min., aż kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.
4.Gotowe danie podajemy z ziemniaczanym puree oraz z natką pietruszki.
piątek, 6 marca 2015
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą
Składniki:
*na ciasto
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka oleju
*na bezę
- 4 białka
- 170g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 300ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50ml soku z porzeczki
- 50ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, tak by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy olej oraz mąkę z kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka). Studzimy, zdejmujemy papier.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Później dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i kakao, delikatnie mieszamy. Masę z białek wylewamy do takiej samej formy, w której piekliśmy ciasto, również wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 min., w 160 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
3. Do miski wkładamy mascarponę, śmietanę, cukier puder i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. Do blaszki wkładamy upieczone ciasto, nasączamy go sokiem z porzeczki wymieszanym z wodą, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę śmietanową. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: mojagaleriasmaku
*na ciasto
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka oleju
*na bezę
- 4 białka
- 170g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 300ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 50ml soku z porzeczki
- 50ml wody
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, tak by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy olej oraz mąkę z kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka). Studzimy, zdejmujemy papier.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Później dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i kakao, delikatnie mieszamy. Masę z białek wylewamy do takiej samej formy, w której piekliśmy ciasto, również wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20 min., w 160 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
3. Do miski wkładamy mascarponę, śmietanę, cukier puder i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. Do blaszki wkładamy upieczone ciasto, nasączamy go sokiem z porzeczki wymieszanym z wodą, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę śmietanową. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: mojagaleriasmaku
środa, 4 marca 2015
Pasta z rukoli i brokułów
Składniki:
- ok 60g rukoli
- kilka różyczek brokułów
- ok. 100g sera ricotta
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotujemy, aż lekko zmięknie, następnie przekładamy go do blendera wraz z umytą i osuszoną rukolą.
2. Dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę, ricottę i tyle oliwy, aby po zmiksowaniu otrzymać konsystencje pasty. Podajemy z pieczywem.
- ok 60g rukoli
- kilka różyczek brokułów
- ok. 100g sera ricotta
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotujemy, aż lekko zmięknie, następnie przekładamy go do blendera wraz z umytą i osuszoną rukolą.
2. Dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę, ricottę i tyle oliwy, aby po zmiksowaniu otrzymać konsystencje pasty. Podajemy z pieczywem.
poniedziałek, 2 marca 2015
Sałatka z kaszy jaglanej z granatem i mandarynką
Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 1 granat
- 2 mandarynki wyfiletowane (mogą być z puszki)
- ok. 30g rukoli
- 1 garść płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (wody dwa razy więcej niż kaszy) i gotujemy ok. 20 min., od czasu do czasu mieszając. Gotową przekładamy do miski.
2. Do miski dodajemy umytą i osuszoną rukolę (kilka listków można zostawić do ozdoby), wyfiletowane mandarynki, ziarna granatu, dokładnie mieszamy z sosem, przygotowanym z oliwy, octu i musztardy. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Sałatkę wykładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi i odłożoną rukolą.
- 300g kaszy jaglanej
- 1 granat
- 2 mandarynki wyfiletowane (mogą być z puszki)
- ok. 30g rukoli
- 1 garść płatków migdałowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (wody dwa razy więcej niż kaszy) i gotujemy ok. 20 min., od czasu do czasu mieszając. Gotową przekładamy do miski.
2. Do miski dodajemy umytą i osuszoną rukolę (kilka listków można zostawić do ozdoby), wyfiletowane mandarynki, ziarna granatu, dokładnie mieszamy z sosem, przygotowanym z oliwy, octu i musztardy. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Sałatkę wykładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi i odłożoną rukolą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive