piątek, 30 października 2015
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Składniki:
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- 300g obranej dyni
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Dynię i jabłka ścieramy na dużych oczkach, następnie lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do miski dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
2. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, aż nam się zezłocą. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, można posypać cukrem pudrem.
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- 300g obranej dyni
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Dynię i jabłka ścieramy na dużych oczkach, następnie lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do miski dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
2. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, aż nam się zezłocą. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, można posypać cukrem pudrem.
środa, 28 października 2015
Jabłecznik stracciatella
Składniki:
*na ciasto
- 70g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 170g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę jabłkową
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
*na masę śmietanową
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 500ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
*galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
*do dekoracji
- bita śmietana
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia margaryny i masła z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz jajko. Do masy wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy mikserem na gładko. Dość gęste ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, do uzyskania jasnego złotego koloru. Ciasto studzimy w formie.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, następnie podsmażamy przez kilka minut na maśle, później wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy je na wystudzone ciasto (wcześniej ściągamy papier do pieczenia) i wkładamy do lodówki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej jogurt utarty z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Do masy śmietanowej wsypujemy pokrojoną na drobno czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stężałe jabłka i wkładamy do lodówki.
4. Sok pomarańczowy zagotowujemy, ściągamy z palnika, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka nam lekko stężeje wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Inspiracja:cafeamaretto
*na ciasto
- 70g mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 170g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę jabłkową
- 1,5kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
*na masę śmietanową
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 500ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
*galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
*do dekoracji
- bita śmietana
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia margaryny i masła z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz jajko. Do masy wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy mikserem na gładko. Dość gęste ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, do uzyskania jasnego złotego koloru. Ciasto studzimy w formie.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, następnie podsmażamy przez kilka minut na maśle, później wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą, studzimy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy je na wystudzone ciasto (wcześniej ściągamy papier do pieczenia) i wkładamy do lodówki.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej jogurt utarty z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Do masy śmietanowej wsypujemy pokrojoną na drobno czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stężałe jabłka i wkładamy do lodówki.
4. Sok pomarańczowy zagotowujemy, ściągamy z palnika, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka nam lekko stężeje wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną i czekoladową posypką.
Inspiracja:cafeamaretto
poniedziałek, 26 października 2015
Omlet owsiany z białek
Składniki:
- 5 białek
- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- owoce
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, następnie delikatnie mieszamy z płatkami owsianymi (jeśli ktoś woli gładsze omlety to płatki można wcześniej zmielić).
2. Na rozgrzanym oleju smażymy z połowy porcji puszysty omlet, ok. 2-3 min. z każdej strony. Tak samo postępujemy z pozostałą masą białkową.
3. Na gotowe omlety układamy ulubione owoce, ja użyłam nektarynek, posypujemy cukrem pudrem.
- 5 białek
- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- owoce
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno, następnie delikatnie mieszamy z płatkami owsianymi (jeśli ktoś woli gładsze omlety to płatki można wcześniej zmielić).
2. Na rozgrzanym oleju smażymy z połowy porcji puszysty omlet, ok. 2-3 min. z każdej strony. Tak samo postępujemy z pozostałą masą białkową.
3. Na gotowe omlety układamy ulubione owoce, ja użyłam nektarynek, posypujemy cukrem pudrem.
sobota, 24 października 2015
Muffiny serowo-ziołowe z pomidorkami
Składniki:
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego Oleofarm
- 2 jajka
- 220g serka typu włoskiego albo ricotty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy, następnie mieszamy z olejem, mlekiem i jajkami. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na samym końcu dodajemy parmezan.
2. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3. Dość gęste ciasto wykładamy do formy na muffiny, do połowy wysokości. Do każdej babeczki wrzucamy pomidorka, lekko dociskamy, przykrywamy ciastem tak by go zakryć, posypujemy pestkami dyni.
4. Muffiny pieczemy ok. 35-40 min., w 180 stopniach, aż się zrumienią. Gotowe można podać z sosem czosnkowym albo koperkowym.
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego Oleofarm
- 2 jajka
- 220g serka typu włoskiego albo ricotty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy, następnie mieszamy z olejem, mlekiem i jajkami. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na samym końcu dodajemy parmezan.
2. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3. Dość gęste ciasto wykładamy do formy na muffiny, do połowy wysokości. Do każdej babeczki wrzucamy pomidorka, lekko dociskamy, przykrywamy ciastem tak by go zakryć, posypujemy pestkami dyni.
4. Muffiny pieczemy ok. 35-40 min., w 180 stopniach, aż się zrumienią. Gotowe można podać z sosem czosnkowym albo koperkowym.
czwartek, 22 października 2015
Gulasz wieprzowy z dynią
Składniki:
- 50dag oczyszczonej i obranej dyni
- 70dag wieprzowiny gulaszowej
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju. Następnie przekładamy je do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości, ok. 1 godz.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone pieczarki i paprykę, następnie przekładamy do miękkiego mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy dynię pokrojoną w kostkę i również wrzucamy do mięsa.
3. Gulasz przyprawiamy słodką papryką, ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go łyżką mąki z zimną wodą. Najlepiej smakuje podany z kaszą.
- 50dag oczyszczonej i obranej dyni
- 70dag wieprzowiny gulaszowej
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ok. 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju. Następnie przekładamy je do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości, ok. 1 godz.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone pieczarki i paprykę, następnie przekładamy do miękkiego mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy dynię pokrojoną w kostkę i również wrzucamy do mięsa.
3. Gulasz przyprawiamy słodką papryką, ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go łyżką mąki z zimną wodą. Najlepiej smakuje podany z kaszą.
wtorek, 20 października 2015
Idealne ciasto na pizze
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnej semoliny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 15g świeżych drożdży
- 1-1,25 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
1. Z drożdży przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. W misce mieszamy semolinę z mąką, następnie dodajemy oliwę, sól, drożdże i wodę, dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto chwilę ugniatamy, by je odgazować, później dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy, brzegi zawijamy do środka, układamy na blaszkę obsypaną mąką i pozostawiamy na kilka minut do lekkiego podrośnięcia.
4. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni, na ok. 10-15 min., aż ciasto ładnie urośnie.
Inspiracja:kraina-szczesliwosci
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnej semoliny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 15g świeżych drożdży
- 1-1,25 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
1. Z drożdży przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. W misce mieszamy semolinę z mąką, następnie dodajemy oliwę, sól, drożdże i wodę, dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto chwilę ugniatamy, by je odgazować, później dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy, brzegi zawijamy do środka, układamy na blaszkę obsypaną mąką i pozostawiamy na kilka minut do lekkiego podrośnięcia.
4. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni, na ok. 10-15 min., aż ciasto ładnie urośnie.
Inspiracja:kraina-szczesliwosci
niedziela, 18 października 2015
Kokardki z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym
Składniki:
- 300g pieczarek
- 500g filetu z kurczaka
- 250g świeżego szpinaku
- ok. 150g surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 300ml śmietany 30%
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ok. 300g makaronu kokardki
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, odkładamy na talerz.
3. Śmietanę zagotowujemy z miażdżonym czosnkiem, ostawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w małe paski, warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni, pod koniec dodając szpinak, by lekko zwiędnął.
6. Do dużego garnka przekładamy wszystkie warzywa, kurczaka, boczek, zalewamy śmietaną, gotujemy, by sos się zredukował. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy, jeśli jest potrzeba przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
7. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.
- 300g pieczarek
- 500g filetu z kurczaka
- 250g świeżego szpinaku
- ok. 150g surowego boczku
- 5 ząbków czosnku
- 300ml śmietany 30%
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka świeżego tymianku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ok. 300g makaronu kokardki
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, odkładamy na talerz.
3. Śmietanę zagotowujemy z miażdżonym czosnkiem, ostawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w małe paski, warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni, pod koniec dodając szpinak, by lekko zwiędnął.
6. Do dużego garnka przekładamy wszystkie warzywa, kurczaka, boczek, zalewamy śmietaną, gotujemy, by sos się zredukował. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy, jeśli jest potrzeba przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
7. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.
piątek, 16 października 2015
Muffiny gruszkowo-imbirowe
Składniki:
- 120g drobnego cukru
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 125ml oleju
- 140ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 3 gruszki
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z kwaśną śmietaną, olejem oraz z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrami, imbirem, miksujemy na gładko.
2. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.
3. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy ciasto, można dodatkowo posypać odrobiną brązowego cukru.
4. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 min., aż się ładnie zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.
Inspiracja:mojewypieki
- 120g drobnego cukru
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 125ml oleju
- 140ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 3 gruszki
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z kwaśną śmietaną, olejem oraz z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrami, imbirem, miksujemy na gładko.
2. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.
3. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy ciasto, można dodatkowo posypać odrobiną brązowego cukru.
4. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 min., aż się ładnie zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.
Inspiracja:mojewypieki
środa, 14 października 2015
Hummus
Składniki:
- 6 łyżek suchego sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 250g odsączonej z puszki ciecierzycy lub wcześniej ugotowanej i wystudzonej
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki wywaru z gotowanej ciecierzycy lub jogurtu naturalnego
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W blenderze miksujemy na pastę sezam z oliwą, następnie dodajemy ciecierzyce, sok z cytryny, czosnek, wyraz i dokładnie miksujemy, by powstała konsystencja pasty (w razie potrzeby można dodać więcej wywaru lub jogurtu).
2. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy hummus podajemy ze świeżym pieczywem, można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Inspiracja:gotujzwojciechem
- 6 łyżek suchego sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 250g odsączonej z puszki ciecierzycy lub wcześniej ugotowanej i wystudzonej
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki wywaru z gotowanej ciecierzycy lub jogurtu naturalnego
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W blenderze miksujemy na pastę sezam z oliwą, następnie dodajemy ciecierzyce, sok z cytryny, czosnek, wyraz i dokładnie miksujemy, by powstała konsystencja pasty (w razie potrzeby można dodać więcej wywaru lub jogurtu).
2. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy hummus podajemy ze świeżym pieczywem, można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Inspiracja:gotujzwojciechem
poniedziałek, 12 października 2015
Kotlety po cygańsku
Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- ok.500g pieczarek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na oleju, aż płyn, który powstanie podczas smażenia odparuje. Pod koniec mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy, aby powstały kotlety. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozmąconych i przyprawionych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
3. Usmażone mięso układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym kotlecie rozkładamy masę pieczarkową, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety dodatkowo można posmarować ketchupem.
- 500g filetu z kurczaka
- ok.500g pieczarek
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na oleju, aż płyn, który powstanie podczas smażenia odparuje. Pod koniec mieszamy z koncentratem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy, aby powstały kotlety. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w rozmąconych i przyprawionych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
3. Usmażone mięso układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym kotlecie rozkładamy masę pieczarkową, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety dodatkowo można posmarować ketchupem.
sobota, 10 października 2015
Omletowe ślimaczki z serem i szpinakiem
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz
- ok. 6 plastrów żółtego sera
- ok. 50g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka dokładnie mieszamy z wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni lub z małą ilością oleju smażymy trzy cienkie omlety.
2. Na każdy omlet układamy plasterki żółtego sera oraz szpinak, zawijamy ciasno w rulony i kroimy na kawałki o szerokości ok. 4cm. Gotowe ruloniki układamy na talerzu albo przebijamy wykałaczkami tworząc koreczki.
Inspiracja:osmykolorteczy
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- sól i pieprz
- ok. 6 plastrów żółtego sera
- ok. 50g świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
1. Jajka dokładnie mieszamy z wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni lub z małą ilością oleju smażymy trzy cienkie omlety.
2. Na każdy omlet układamy plasterki żółtego sera oraz szpinak, zawijamy ciasno w rulony i kroimy na kawałki o szerokości ok. 4cm. Gotowe ruloniki układamy na talerzu albo przebijamy wykałaczkami tworząc koreczki.
Inspiracja:osmykolorteczy
czwartek, 8 października 2015
Ciastka jabłka pod kołderką
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka
- cynamon
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Margarynę siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy śmietanę, ocet, żółtka i cukier, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po kawałku jabłka oprószonego cynamonem, zawijamy rogi do środka, tak by powstał kształt koperty.
3. Ciastka układamy na blaszkę obsypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 min., w 180 stopniach, aż się lekko zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.
4. Gotowe ciasteczka studzimy, następnie lukrujemy, można posypać wiórkami kokosowymi.
- 500g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka
- cynamon
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Margarynę siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy śmietanę, ocet, żółtka i cukier, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po kawałku jabłka oprószonego cynamonem, zawijamy rogi do środka, tak by powstał kształt koperty.
3. Ciastka układamy na blaszkę obsypaną mąką i pieczemy ok. 15-20 min., w 180 stopniach, aż się lekko zezłocą, a ciasto nie będzie surowe.
4. Gotowe ciasteczka studzimy, następnie lukrujemy, można posypać wiórkami kokosowymi.
wtorek, 6 października 2015
Zapiekanka z pulpetami, ziemniakami i pomidorami
Składniki:
- 500g obranych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 500g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- ok. 50g bułki tartej
- kilka sztuk małych pomidorów
- 300ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera w całości
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
2. W misce mieszamy posiekaną cebulę z mięsem mielonym, jednym jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpety.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
4. W natłuszczonej formie układamy na przemian ugotowane ziemniaki oraz pulpety, posypujemy połówkami pomidorów.
5. Śmietanę roztrzepujemy z 3 jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Masą śmietanową polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółtym serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min.
Inspiracja:przystole
- 500g obranych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 500g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- ok. 50g bułki tartej
- kilka sztuk małych pomidorów
- 300ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- ok. 100g żółtego sera w całości
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
2. W misce mieszamy posiekaną cebulę z mięsem mielonym, jednym jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpety.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
4. W natłuszczonej formie układamy na przemian ugotowane ziemniaki oraz pulpety, posypujemy połówkami pomidorów.
5. Śmietanę roztrzepujemy z 3 jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Masą śmietanową polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółtym serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min.
Inspiracja:przystole
poniedziałek, 5 października 2015
Jesienna potrawka z dynią i mielonym
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300g obranej dyni
- 3 pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, po chwili dodajemy mięso.
2. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory oraz marchewki pokrojone w plasterki. Gdy marchewki będą lekko miękkie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie oraz odsączoną fasolkę, dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Danie przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą, czy ze świeżym pieczywem.
Inspiracja:bistromama
- 500g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300g obranej dyni
- 3 pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, po chwili dodajemy mięso.
2. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory oraz marchewki pokrojone w plasterki. Gdy marchewki będą lekko miękkie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie oraz odsączoną fasolkę, dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Danie przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą, czy ze świeżym pieczywem.
Inspiracja:bistromama
niedziela, 4 października 2015
Kurczak w kapuście z jabłkami
Składniki:
- 600g filetu z kurczaka
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 300g kiszonej kapusty
- 150 ml śmietany 30%
- chili
- świeża kolendra
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na kilka minut, następnie smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka o grubym dnie.
2. Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę oraz pokrojone pieczarki i przekładamy do mięsa. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna można przepłukać ją gorącą wodą.
3. Zawartość garnka zalewamy śmietaną, wstawiamy na palnik, przyprawiamy curry, solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną kolendrę, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, gdy się lekko skarmelizuje dodajemy jabłka oraz sok z cytryny, smażymy aż zmiękną.
5. Gotowego kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną i skarmelizowanymi jabłkami.
- 600g filetu z kurczaka
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 300g kiszonej kapusty
- 150 ml śmietany 30%
- chili
- świeża kolendra
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na kilka minut, następnie smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka o grubym dnie.
2. Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek, cebulę oraz pokrojone pieczarki i przekładamy do mięsa. Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna można przepłukać ją gorącą wodą.
3. Zawartość garnka zalewamy śmietaną, wstawiamy na palnik, przyprawiamy curry, solą i pieprzem, wrzucamy posiekaną kolendrę, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., w razie potrzeby podlewamy wodą.
4. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, gdy się lekko skarmelizuje dodajemy jabłka oraz sok z cytryny, smażymy aż zmiękną.
5. Gotowego kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną i skarmelizowanymi jabłkami.
piątek, 2 października 2015
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- 200g cukinii obranej i startej na drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, studzimy. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.
2. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, ekstrakt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
3. Na końcu mieszamy z rozpuszczoną czekoladą oraz z startą i dokładnie odciśniętą cukinią.
4. Ciasto przelewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe studzimy, można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:smakolykibereniki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- 200g cukinii obranej i startej na drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, studzimy. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej.
2. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, ekstrakt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
3. Na końcu mieszamy z rozpuszczoną czekoladą oraz z startą i dokładnie odciśniętą cukinią.
4. Ciasto przelewamy do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe studzimy, można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:smakolykibereniki
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive