wtorek, 11 kwietnia 2017
Pieczony kurczak w marynacie
Składniki:
- 1 cały sprawiony kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyzeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego kurczaka i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach. Po tym czasie mięso wyciągamy z woreczka i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., aż skórka się zrumieni. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 1 cały sprawiony kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyzeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego kurczaka i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach. Po tym czasie mięso wyciągamy z woreczka i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., aż skórka się zrumieni. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:kwestiasmaku
niedziela, 2 kwietnia 2017
Sernik krakowski
Składniki:
*na ciasto
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę serową
- 100g masła
- 1kg twarogu do serników
- 8 żółtek + 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami. Następnie dodajemy posiekane masło, chwilę wyrabiamy, w dalszej kolejności jajko, żółtka, dokładnie ugniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło i twaróg. Do gładkiej masy wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczy, mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25x35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wlewamy masę serową. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście kratkę, pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Całość posypujemy skórką pomarańczy, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: kwestiasmaku
*na ciasto
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę serową
- 100g masła
- 1kg twarogu do serników
- 8 żółtek + 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami. Następnie dodajemy posiekane masło, chwilę wyrabiamy, w dalszej kolejności jajko, żółtka, dokładnie ugniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło i twaróg. Do gładkiej masy wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczy, mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25x35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wlewamy masę serową. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście kratkę, pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Całość posypujemy skórką pomarańczy, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: kwestiasmaku



sobota, 1 kwietnia 2017
Nocne bułeczki zaplatane
Składniki:
- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy olej, drożdże i wodę, wyrabiamy ręką (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki), formujemy kulkę, wkładamy ją do naczynia wysmarowaanego olejem, przykrywamy ściereczką i chowamy do lodowki na całą noc.
3. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, czekamy ok. 30 min., aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 9 kulek, z każdej formujemy wałeczki o długoci ok. 30 cm.. Wałeczek zawijamy w pętle, a każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętli.
4. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem itp. Pieczemy ok. 20 min. w 220 stopniach.
- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy olej, drożdże i wodę, wyrabiamy ręką (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki), formujemy kulkę, wkładamy ją do naczynia wysmarowaanego olejem, przykrywamy ściereczką i chowamy do lodowki na całą noc.
3. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, czekamy ok. 30 min., aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 9 kulek, z każdej formujemy wałeczki o długoci ok. 30 cm.. Wałeczek zawijamy w pętle, a każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętli.
4. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem itp. Pieczemy ok. 20 min. w 220 stopniach.


wtorek, 21 marca 2017
Muffiny z dżemem i kolorowym kremem
Składniki:
*na ciasto
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu
*na krem
- 250ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy żółtko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Na samym końcu delikatnie łączymy z ubitym na sztywno białkiem.
2. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami kładziemy po łyżce ciasta, później po łyżeczce dżemu, każdą babeczkę uzupełniamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, aż ładnie się zarumienią, gotowe studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietanowy krem można wymieszać z barwnikami spożywczymy i szprycą udekorować babeczki, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu
*na krem
- 250ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy żółtko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Na samym końcu delikatnie łączymy z ubitym na sztywno białkiem.
2. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami kładziemy po łyżce ciasta, później po łyżeczce dżemu, każdą babeczkę uzupełniamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, aż ładnie się zarumienią, gotowe studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietanowy krem można wymieszać z barwnikami spożywczymy i szprycą udekorować babeczki, chłodzimy w lodówce.



niedziela, 19 marca 2017
Pasztet z gęsich wątróbek bez pieczenia
Składniki:
- 500g gęsich wątróbek
- 3 szalotki
- kolorowy pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200g klarowanego masła
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 50ml koniaku
Sposób przygotowania:
1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie przekładamy do miski i na tej samej patelni z dodatkiem masła smażymy oczyszczone i pokrojone wątróbki, posypujemy tymiankiem.
2. Gotowe mięso przekładamy do cebuli, na patelnie wlewamy koniak, chwilę gotujemy i przelewamy do wątróbek.
3. Mięso z cebulą blendujemy lub jak zrobiłam to ja przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z pieprzem i masłem (100g masła odkładamy na później).
4. Zmieloną masę przyprawiamy do smaku solą, przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i chłodzimy w lodówce.
5. Odłożone masło rozpuszczamy, wylewamy na schłodzony pasztet, posypujemy zmiażdżonymi ziarnami pieprzu, można posypać świeżymy ziołami i ponownie wkładamy do lodówki, by masło zastygło.
Inspiracja:kuchennymidrzwiami
- 500g gęsich wątróbek
- 3 szalotki
- kolorowy pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200g klarowanego masła
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 50ml koniaku
Sposób przygotowania:
1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie przekładamy do miski i na tej samej patelni z dodatkiem masła smażymy oczyszczone i pokrojone wątróbki, posypujemy tymiankiem.
2. Gotowe mięso przekładamy do cebuli, na patelnie wlewamy koniak, chwilę gotujemy i przelewamy do wątróbek.
3. Mięso z cebulą blendujemy lub jak zrobiłam to ja przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z pieprzem i masłem (100g masła odkładamy na później).
4. Zmieloną masę przyprawiamy do smaku solą, przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i chłodzimy w lodówce.
5. Odłożone masło rozpuszczamy, wylewamy na schłodzony pasztet, posypujemy zmiażdżonymi ziarnami pieprzu, można posypać świeżymy ziołami i ponownie wkładamy do lodówki, by masło zastygło.
Inspiracja:kuchennymidrzwiami
wtorek, 14 marca 2017
Egzotyczna tarta
Składniki:
*na ciasto
- 190g zimnego masła
- 50ml mleka kokosowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250g mąki pszennej pelnoziarnistej
*na masę
- 100g ryżu arborio
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10g masła
*dodatkowo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- mango, kiwi i wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko ugniatamy, zawijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy wylepiamy formę (boki na wysokość ok. 3 cm) o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn, pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min., aż na ryżu powstanie lekka skorupka, gotowy studzimy.
3. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszcamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową i chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce, posypujemy wiórkami.
*na ciasto
- 190g zimnego masła
- 50ml mleka kokosowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250g mąki pszennej pelnoziarnistej
*na masę
- 100g ryżu arborio
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10g masła
*dodatkowo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- mango, kiwi i wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko ugniatamy, zawijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy wylepiamy formę (boki na wysokość ok. 3 cm) o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn, pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min., aż na ryżu powstanie lekka skorupka, gotowy studzimy.
3. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszcamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową i chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce, posypujemy wiórkami.

poniedziałek, 13 marca 2017
Zielony torcik
Składniki:
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.


wtorek, 7 marca 2017
Mini tarty z jajkiem i szpinakiem
Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 op. serka pesto i rukola firmy Apetina
- 2 jajka
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serkami Apetina, jajkami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na 4 małe tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wypełniami surową fasolą lub grochem, aby podczas pieczenia ciasto było równe i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę, na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca, na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 op. serka pesto i rukola firmy Apetina
- 2 jajka
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serkami Apetina, jajkami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na 4 małe tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wypełniami surową fasolą lub grochem, aby podczas pieczenia ciasto było równe i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę, na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca, na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.



środa, 1 marca 2017
Tort chałwowo-czekoladowy z wiśniami
Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
*na krem
- 100g chałwy waniliowej bez czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml mocnej kawy
- 500ml śmietany 30%
*dodatkowo
- likier kawowy
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
- 100ml śmietany 30%
- 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z przyprawą korzeną i kakao, miksujemy na małych obrotach do uzyskanai jednolitej masy.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35min. (do suchego patyczka).
3. W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy stopniowo kawę z żelatyną, miksujemy by nie było grudek, na końcu łączymy z pokruszoną chałwą.
4. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, jeden zostawiamy na talerzu, nasączamy likierm, rozsmarowujemy połowę słoika dżemu oraz połowę kremu (trochę kremu można odłożyć do dekoracji wierzchu), przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem, wykładamy pozostały dżem i krem, kładziemy ostatnią nasączoną część ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy boki, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie 150g czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej, lekko studzimy, polewamy ciasto, dekorujemy kremem i wiśniami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
*na krem
- 100g chałwy waniliowej bez czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60ml mocnej kawy
- 500ml śmietany 30%
*dodatkowo
- likier kawowy
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
- 100ml śmietany 30%
- 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z przyprawą korzeną i kakao, miksujemy na małych obrotach do uzyskanai jednolitej masy.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35min. (do suchego patyczka).
3. W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy stopniowo kawę z żelatyną, miksujemy by nie było grudek, na końcu łączymy z pokruszoną chałwą.
4. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, jeden zostawiamy na talerzu, nasączamy likierm, rozsmarowujemy połowę słoika dżemu oraz połowę kremu (trochę kremu można odłożyć do dekoracji wierzchu), przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem, wykładamy pozostały dżem i krem, kładziemy ostatnią nasączoną część ciasta, lekko dociskamy, wyrównujemy boki, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie 150g czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej, lekko studzimy, polewamy ciasto, dekorujemy kremem i wiśniami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku
czwartek, 23 lutego 2017
Serusie-mini pączki serowe
Składniki:
- 300g sera twarogowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce miksuejmy twaróg z jajkami, następnie dodajemy aromat, cukier puder. Do zmiksowanej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy ręką (ciasto będzie lekko klejące).
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do rozgrzanego oleju, gdy się ładnie zezłocą wyciągamy na papierowe ręczniki. Serusie można posypać cukrem pudrem.
- 300g sera twarogowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce miksuejmy twaróg z jajkami, następnie dodajemy aromat, cukier puder. Do zmiksowanej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy ręką (ciasto będzie lekko klejące).
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do rozgrzanego oleju, gdy się ładnie zezłocą wyciągamy na papierowe ręczniki. Serusie można posypać cukrem pudrem.


piątek, 17 lutego 2017
Babeczki Schoko-Bons
Składniki:
*na ciasto
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 90g cukru
- 120ml mleka
- 120g miękkiego masła
*na nadzienie
- 1 budyń krówkowy lub tofii z cukrem
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 2 szklanki mleka
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
*dodatkowo
- cukierki Schoko-Bons
- posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, mleko (nic się nie stanie jeśli masa się zważy), następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, miksujemy na gładko.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe babeczki studzimy.
3. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z
posiekanymi orzechami, studzimy.
4. W babeczkach wydrążamy środek, napełniamy je budyniem, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kakao, w dalszej kolejności na małych obrotach łączymy z serkiem mascarpone. Gotowym kremem dekorujemy babeczki, na wierzch kładziemy pokrojone cukierki Schoko-Bons, posypujemy posiekanymi orzechami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:zjedzmytrocheslodkosci
*na ciasto
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 90g cukru
- 120ml mleka
- 120g miękkiego masła
*na nadzienie
- 1 budyń krówkowy lub tofii z cukrem
- garść posiekanych orzechów laskowych
- 2 szklanki mleka
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
*dodatkowo
- cukierki Schoko-Bons
- posiekane orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, mleko (nic się nie stanie jeśli masa się zważy), następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, miksujemy na gładko.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe babeczki studzimy.
3. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z
posiekanymi orzechami, studzimy.
4. W babeczkach wydrążamy środek, napełniamy je budyniem, chłodzimy w lodówce.
5. W tym czasie śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kakao, w dalszej kolejności na małych obrotach łączymy z serkiem mascarpone. Gotowym kremem dekorujemy babeczki, na wierzch kładziemy pokrojone cukierki Schoko-Bons, posypujemy posiekanymi orzechami, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:zjedzmytrocheslodkosci
środa, 15 lutego 2017
Tajska zupa z krewetkami
Składniki:
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- ok. 300g obranych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- kawałek trawy cytrynowej
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- ok. 250g makaronu chow mein
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dla koloru można dodać odrobine kurkumy), gotowy odcedzamy.
2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy i rybny, zagotowujemy.
3. Do zupy dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, szczypiorek, trawę cytrynową, krewetki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i sokiem z limonki.
4. Na talerze wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.
Inspiracja:panismaczna
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- 1 papryczka chili
- ok. 300g obranych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- kawałek trawy cytrynowej
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz cayenne
- 2 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki lub kolendra
- ok. 250g makaronu chow mein
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dla koloru można dodać odrobine kurkumy), gotowy odcedzamy.
2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili wlewamy bulion, mleczko kokosowe, sos sojowy i rybny, zagotowujemy.
3. Do zupy dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę, szczypiorek, trawę cytrynową, krewetki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i sokiem z limonki.
4. Na talerze wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą.
Inspiracja:panismaczna
poniedziałek, 13 lutego 2017
Tęczowy sernik
Składniki:
*na spód
- 150g pełnoziarnistych ciasteczek
- 60g masła
*na masę
- 3 jajka
- 500g mielonego sera do serników
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka skondensowanego
- barwniki spożywcze w proszku
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, następnie mieszamy z bardzo drobno pokruszonymi ciasteczkami. Ciasteczkową masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 20 lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, delikatnie dociskając. Chłodzimy w lodówce.
2. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz barwników) wkładamy do miski i miksujemy na gładko. Całość dzielimy na 6 miseczek i każdą część mieszamy z innym barwnikiem.
3. Z lodówki wyciągamy spód i powoli na środek wylewamy po kolei kolorowe masy serowe (jak w cieście zebra), nie mieszamy. Pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach, wkładając na spód piekarnika naczynie z wodą, aby w środku powstała para. Gotowy sernik studzimy, następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, wlewamy ją do śmietany, chwilę miksujemy. Sernik dekorujemy śmietaną i kolorową posypką, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki
*na spód
- 150g pełnoziarnistych ciasteczek
- 60g masła
*na masę
- 3 jajka
- 500g mielonego sera do serników
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka skondensowanego
- barwniki spożywcze w proszku
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, następnie mieszamy z bardzo drobno pokruszonymi ciasteczkami. Ciasteczkową masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 20 lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, delikatnie dociskając. Chłodzimy w lodówce.
2. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz barwników) wkładamy do miski i miksujemy na gładko. Całość dzielimy na 6 miseczek i każdą część mieszamy z innym barwnikiem.
3. Z lodówki wyciągamy spód i powoli na środek wylewamy po kolei kolorowe masy serowe (jak w cieście zebra), nie mieszamy. Pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach, wkładając na spód piekarnika naczynie z wodą, aby w środku powstała para. Gotowy sernik studzimy, następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku, wlewamy ją do śmietany, chwilę miksujemy. Sernik dekorujemy śmietaną i kolorową posypką, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:mojewypieki
sobota, 11 lutego 2017
Kacze nogi w pomarańczach
Składniki:
- 4 kacze nogi
- sól i pieprz
- świeży tymianek i oregano
- zioła prowansalskie
- 80ml białego wytrawnego wina
*na sos
- 2 pomarańcze
- 200ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Nogi natrzeć solą, pieprzem i ziołami, wkładamy do brytfanny, obkładamy tymiankiem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 min., aż mięso się zarumieni.
2. Po tym czasie podlewamy winem wymieszanym z 100ml wody, przykrywamy formę i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie (pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę).
3. Pomoarańcze filetujemy, z pozostałości wyciskamy sok. Na patelnie wlewamy sok, dodajemy cukier, wino, pomarańcze, gotujemy kilka minut. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy ok. 1/2 szklanki sosu powstałego podczas pieczenia kaczki. Sos dalej gotujemy, aż wystarczająco odparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Nogi z kaczki wykładamy na talerz i polewamy pomarańczowym sosem.
- 4 kacze nogi
- sól i pieprz
- świeży tymianek i oregano
- zioła prowansalskie
- 80ml białego wytrawnego wina
*na sos
- 2 pomarańcze
- 200ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Nogi natrzeć solą, pieprzem i ziołami, wkładamy do brytfanny, obkładamy tymiankiem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 min., aż mięso się zarumieni.
2. Po tym czasie podlewamy winem wymieszanym z 100ml wody, przykrywamy formę i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie (pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę).
3. Pomoarańcze filetujemy, z pozostałości wyciskamy sok. Na patelnie wlewamy sok, dodajemy cukier, wino, pomarańcze, gotujemy kilka minut. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy ok. 1/2 szklanki sosu powstałego podczas pieczenia kaczki. Sos dalej gotujemy, aż wystarczająco odparuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Nogi z kaczki wykładamy na talerz i polewamy pomarańczowym sosem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive