wtorek, 29 maja 2012
Mielone zapiekane z mozzarellą
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 400g mięsa mielonego
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 1 duży pomidor
- oregano
- 150g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z pesto, jajkiem, posiekaną cebulą, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterki pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek mozzarelli, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż ser się rozpuści.
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 400g mięsa mielonego
- 5 łyżeczek pesto rosso
- 1 duży pomidor
- oregano
- 150g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z pesto, jajkiem, posiekaną cebulą, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na spód kładziemy plasterki pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek mozzarelli, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż ser się rozpuści.
niedziela, 27 maja 2012
Makaron ze szparagami w sosie cytrynowym
Składniki:
- 800g zielonych szparagów
- 500g makaronu rurki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- świeżo starty twardy ser do posypania
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do garnka wkładamy masło i śmietanę, gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy startym serem.
- 800g zielonych szparagów
- 500g makaronu rurki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- świeżo starty twardy ser do posypania
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do garnka wkładamy masło i śmietanę, gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
4. Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy startym serem.
środa, 23 maja 2012
Krokiety ziemniaczano-serowe "Panzerotti"
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.
- 1,5 kg ziemniaków
- 150g sera Parmiggiano Reggiano lub Pecorino Romano
- 4 jajka
- sól morska
- garść posiekanej pietruszki
- mąka pszenna
- bułka tarta
-oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygną obieramy ze skórki, następnie rozgniatamy na puree.
2. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy wraz z posiekaną pietruszką i tartym serem do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy trzema-czterema szczyptami soli, mieszamy.
3. Do płytkiego naczynia wsypujemy bułkę tartą, w misce roztrzepujemy pozostałe jajka.
4. Na posypanej mąką stolnicy rolujemy na kształt kiełbasek krokiety, rozpłaszczając końce. Następnie każdego krokieta obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
5. Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, powoli na małym ogniu, często obracając, aż powstanie złocista , chrupka skorupka. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następną partie krokietów smażymy na oczyszczonej patelni.
niedziela, 20 maja 2012
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 400ml wody
- 200ml mleka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżeczki kakao
- płatki migdałowe
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Płatki i otręby mieszamy z cukrem i kakaem, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 min.
2. Następnie dolewamy mleko, dodajemy miód, gotujemy ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Owsiankę przelewamy do naczynia, dekorujemy płatkami migdałowymi i czekoladą.
- 400ml wody
- 200ml mleka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżeczki kakao
- płatki migdałowe
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
1. Płatki i otręby mieszamy z cukrem i kakaem, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 min.
2. Następnie dolewamy mleko, dodajemy miód, gotujemy ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Owsiankę przelewamy do naczynia, dekorujemy płatkami migdałowymi i czekoladą.
piątek, 18 maja 2012
Gnocchi z ricottą i szpinakiem
Składniki:
- 1 op. gotowych gnocchi (500g)
- 100g sera ricotta
- 100g mrożonego szpinaku w liściach
- 70 ml śmietanki 30%
- 40 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy masło, zamrożony szpinak, zmiażdżony czosnek, gotujemy, mieszając, aż szpinak się odmrozi i woda odparuje.
2. Wlewamy wino, gotujemy, aż do jego odparowania, następnie dodajemy śmietankę, pokruszoną ricottę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, nie za długo żeby ricotta nie straciła swojej konsystencji.
3. Gorący sos podajemy z przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gnocchi.
- 1 op. gotowych gnocchi (500g)
- 100g sera ricotta
- 100g mrożonego szpinaku w liściach
- 70 ml śmietanki 30%
- 40 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wkładamy masło, zamrożony szpinak, zmiażdżony czosnek, gotujemy, mieszając, aż szpinak się odmrozi i woda odparuje.
2. Wlewamy wino, gotujemy, aż do jego odparowania, następnie dodajemy śmietankę, pokruszoną ricottę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, nie za długo żeby ricotta nie straciła swojej konsystencji.
3. Gorący sos podajemy z przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gnocchi.
wtorek, 15 maja 2012
Pieczarkowo-ananasowe risotto
Składniki:
- 150g ryżu
- 2 plasterki ananasa
- 3 pieczarki
- 100ml śmietanki 12%
- 3 plasterki szynki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w bulionie, pod koniec dodajemy śmietanę, aż do miękkości i wchłonięcia płynów.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, szynkę w mniejsze kawałki, wszystko podsmażamy na łyżce masła.
3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z pieczarkami i szynką do ryżu, mieszamy, chwilę gotujemy.
4. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Na końcu posypujemy natką pietruszki.
- 150g ryżu
- 2 plasterki ananasa
- 3 pieczarki
- 100ml śmietanki 12%
- 3 plasterki szynki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w bulionie, pod koniec dodajemy śmietanę, aż do miękkości i wchłonięcia płynów.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, szynkę w mniejsze kawałki, wszystko podsmażamy na łyżce masła.
3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z pieczarkami i szynką do ryżu, mieszamy, chwilę gotujemy.
4. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Na końcu posypujemy natką pietruszki.
sobota, 12 maja 2012
Racuchy ananasowe
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 3/4 szklanki mąki
- 4 plasterki ananasa
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy jedną łyżkę cukru pudru, jedną łyżkę mąki, drożdże, mieszamy, pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Do mleka z drożdżami dodajemy jajko, resztę cukru i mąki, mieszamy.
3. Ananas kroimy w kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor, kładziemy na ręczniczek papierowy, by ociekły z tłuszczu.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 3/4 szklanki mąki
- 4 plasterki ananasa
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy jedną łyżkę cukru pudru, jedną łyżkę mąki, drożdże, mieszamy, pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Do mleka z drożdżami dodajemy jajko, resztę cukru i mąki, mieszamy.
3. Ananas kroimy w kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki na złoty kolor, kładziemy na ręczniczek papierowy, by ociekły z tłuszczu.
piątek, 11 maja 2012
Gofry
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białka z solą ubijamy na sztywno.
2. Mleko miksujemy z żółtkami, olejem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem.
3. Do masy dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, smażymy na złoto.
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białka z solą ubijamy na sztywno.
2. Mleko miksujemy z żółtkami, olejem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem.
3. Do masy dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, smażymy na złoto.
czwartek, 10 maja 2012
Sałatka z bakłażanów po żydowsku
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (uwaga by nie rozgotować).
2. Ocet mieszamy z oliwą, papryką w proszku, ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem do smaku.
3. Bakłażana odcedzamy, wykładamy, polewamy ziołowym sosem. Podawać na ciepło.
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (uwaga by nie rozgotować).
2. Ocet mieszamy z oliwą, papryką w proszku, ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem do smaku.
3. Bakłażana odcedzamy, wykładamy, polewamy ziołowym sosem. Podawać na ciepło.
środa, 9 maja 2012
Cynamonowe ślimaczki
Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
*na nadzienie
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy dwie łyżki wody, cukier i drożdże, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże się ruszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, budyń, dodajemy jajko, wyrośniętą mieszankę drożdżową, wszystko mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wyrabiamy ręką. Odstawiamy ciasto na 15 min, by odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy (jeśli ciasto się bardzo klei można dodać trochę mąki) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem.
4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy ciasto masłem, posypujemy mieszanką cynamonową i lekko przyciskamy. Zawijamy na kształt rolady, następnie kroimy na kawałki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na lekko rumiany kolor.
*na ciasto
- 1 jajko
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
*na nadzienie
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodajemy dwie łyżki wody, cukier i drożdże, mieszamy do połączenia składników, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże się ruszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, budyń, dodajemy jajko, wyrośniętą mieszankę drożdżową, wszystko mieszamy, wlewamy ostudzone masło, wyrabiamy ręką. Odstawiamy ciasto na 15 min, by odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy (jeśli ciasto się bardzo klei można dodać trochę mąki) i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
3. Orzechy siekamy, mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem.
4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy ciasto masłem, posypujemy mieszanką cynamonową i lekko przyciskamy. Zawijamy na kształt rolady, następnie kroimy na kawałki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, na lekko rumiany kolor.
wtorek, 8 maja 2012
Sałatka kuskus z fetą i burakami
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 3/4 szklanki kuskus
- 150g sera feta
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Kuskus zalewamy wrzącą wodą (około centymetr ponad powierzchnie kaszy), pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie sypka.
3. Orzechy kroimy, chwilę prażymy na suchej patelni.
4. W misce mieszamy kuskus z burakami i orzechami.
5. W kubku mieszamy oliwę z posiekanym czosnkiem i pietruszką, słodką papryką i z sokiem z cytryny, dodajemy do sałatki, mieszamy.
6. Na końcu kroimy ser feta w kostkę, dodajemy do sałatki, wraz z solą i pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy.
Inspiracja: filozofiasmaku.blogspot.com
- 3 średnie buraki
- 3/4 szklanki kuskus
- 150g sera feta
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Kuskus zalewamy wrzącą wodą (około centymetr ponad powierzchnie kaszy), pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie sypka.
3. Orzechy kroimy, chwilę prażymy na suchej patelni.
4. W misce mieszamy kuskus z burakami i orzechami.
5. W kubku mieszamy oliwę z posiekanym czosnkiem i pietruszką, słodką papryką i z sokiem z cytryny, dodajemy do sałatki, mieszamy.
6. Na końcu kroimy ser feta w kostkę, dodajemy do sałatki, wraz z solą i pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy.
Inspiracja: filozofiasmaku.blogspot.com
sobota, 5 maja 2012
Przepiórcze gniazda
Składniki:
- 12 jajek przepiórczych
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulkę, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, przyprawy do smaku. Mieszamy ręką, każde jajko przepiórcze obtaczamy w mięsie, formujemy kuleczki.
3. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
- 12 jajek przepiórczych
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- bułka tarta
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulkę, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, przyprawy do smaku. Mieszamy ręką, każde jajko przepiórcze obtaczamy w mięsie, formujemy kuleczki.
3. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
piątek, 4 maja 2012
Tort czekoladowy z herbacianą pianką
Składniki:
*na ciasto
- 4 jajka
- 30g masła
- 90g mąki pszennej
- 125g cukru
- 35g kakao
*na piankę
- 500ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 torebek zielonej herbaty Irving
- 1 czubata łyżka cukru pudru
*dodatkowo
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- czekoladowe serduszka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy z kakaem. Jajka miksujemy z cukrem ok. 10 min., następnie dodajemy mąkę z kakaem, miksujemy. Na końcu dodajemy stopione i ostudzone masło, miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką średniej tortownicy. Pieczemy ok 30 min. w 200 stopniach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
3. Po wystudzeniu, przekrawamy na dwa okręgi.
4. Herbaty zaparzamy w 1/4 szklance gorącej wody. Następnie przelewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, mieszając nad palnikiem.
5. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, lekko ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksujemy, aż masa zgęstnieje.
6. Jeden krążek przekładamy ponownie do tortownicy, wykładamy herbacianą masę, przykrywamy drugim krążkiem, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
7. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, można dodać cukier puder. Tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy tortownicę, oblewamy czekoladą (boki tortu należy oblać trochę wystudzoną czekoladą, żeby pianka się nie topiła), przyozdabiamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy ciepłym nożem.
*na ciasto
- 4 jajka
- 30g masła
- 90g mąki pszennej
- 125g cukru
- 35g kakao
*na piankę
- 500ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 torebek zielonej herbaty Irving
- 1 czubata łyżka cukru pudru
*dodatkowo
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- czekoladowe serduszka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy z kakaem. Jajka miksujemy z cukrem ok. 10 min., następnie dodajemy mąkę z kakaem, miksujemy. Na końcu dodajemy stopione i ostudzone masło, miksujemy.
2. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką średniej tortownicy. Pieczemy ok 30 min. w 200 stopniach, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
3. Po wystudzeniu, przekrawamy na dwa okręgi.
4. Herbaty zaparzamy w 1/4 szklance gorącej wody. Następnie przelewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, mieszając nad palnikiem.
5. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, lekko ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksujemy, aż masa zgęstnieje.
6. Jeden krążek przekładamy ponownie do tortownicy, wykładamy herbacianą masę, przykrywamy drugim krążkiem, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
7. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, można dodać cukier puder. Tort wyciągamy z lodówki, zdejmujemy tortownicę, oblewamy czekoladą (boki tortu należy oblać trochę wystudzoną czekoladą, żeby pianka się nie topiła), przyozdabiamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy ciepłym nożem.
środa, 2 maja 2012
Tartaletki z kremem patissiere i granatem
Składniki:
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive