sobota, 31 stycznia 2015
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Składniki:
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.
czwartek, 29 stycznia 2015
Pasta buraczkowa
Składniki:
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 plaska łyżeczka chrzanu
- 150g białego twarogu
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Obrane buraki ścieramy na drobnych oczkach. Następnie lekko je odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z twarogiem.
2. Na samym końcu przyprawiamy do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pasta idealnie pasuje do kanapek czy krakersów.
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 plaska łyżeczka chrzanu
- 150g białego twarogu
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Obrane buraki ścieramy na drobnych oczkach. Następnie lekko je odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z twarogiem.
2. Na samym końcu przyprawiamy do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pasta idealnie pasuje do kanapek czy krakersów.
wtorek, 27 stycznia 2015
Pączki z piekarnika
Składniki:
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
piątek, 23 stycznia 2015
Bigos wegetariański
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- ok. 300g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- kminek, tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy, wycinając twarde części, następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, gotujemy. Po 10 min. dodajemy odsączone z oleju i pokrojone pomidory, gotujemy do miękkości kapusty.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz papryki. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kapustą i całość dusimy ok. 15 min., przyprawiając suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Gotową kapustę podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- ok. 300g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- kminek, tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy, wycinając twarde części, następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, gotujemy. Po 10 min. dodajemy odsączone z oleju i pokrojone pomidory, gotujemy do miękkości kapusty.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz papryki. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kapustą i całość dusimy ok. 15 min., przyprawiając suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Gotową kapustę podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
środa, 21 stycznia 2015
Sałata z gorgonzolą i orzechami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 12 kulek czerwonego winogrona
- 80g sera gorgonzola
- 1-2 garście pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią i solą do smaku
2. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem z oleju.
3. Do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę ser, połówki winogron oraz orzechy, mieszamy, wykładamy na talerze, podajemy z pieczywem.
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 12 kulek czerwonego winogrona
- 80g sera gorgonzola
- 1-2 garście pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią i solą do smaku
2. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem z oleju.
3. Do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę ser, połówki winogron oraz orzechy, mieszamy, wykładamy na talerze, podajemy z pieczywem.
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Pasta z soczewicy
Składniki:
- 300g zielonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, koperek)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 min.). Gotową odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wywaru, studzimy.
2. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami i pozostawionym wywarem. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.
- 300g zielonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, koperek)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 min.). Gotową odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wywaru, studzimy.
2. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami i pozostawionym wywarem. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.
czwartek, 15 stycznia 2015
Zupa z brukselką i kaszą
Składniki:
- 0,5kg brukselki
- 1 cebula
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- ok. 1,5 litra warzywnego bulionu
- 2 łyżki masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 80g śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę rozbieramy na listki (wtedy zupa jest smaczniejsza) lub ją kroimy.
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, kminek i 2 łyżki pokrojonej pietruszki. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby można dolać więc bulionu lub wody.
3. Wlewamy śmietanę (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną zupy, żeby się nie zważyła), zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 0,5kg brukselki
- 1 cebula
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- ok. 1,5 litra warzywnego bulionu
- 2 łyżki masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 80g śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę rozbieramy na listki (wtedy zupa jest smaczniejsza) lub ją kroimy.
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, kminek i 2 łyżki pokrojonej pietruszki. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby można dolać więc bulionu lub wody.
3. Wlewamy śmietanę (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną zupy, żeby się nie zważyła), zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
niedziela, 11 stycznia 2015
Risotto z kaszy pęczak z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 300g pieczarek
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 łyżki serka śmietankowego, np. philadelphia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy dijon
- ok. 600ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ser do posypania, np. parmezan
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, wszystko podsmażamy na oleju, następnie wsypujemy pęczak, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kaszy (w razie potrzeby dodać więcej bulionu).
2. Pod koniec przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i musztardą. Przed samym podaniem mieszamy z serkiem, wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Inspiracja:czlowiekzlyzka
- 1 filet z kurczaka
- 300g pieczarek
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 łyżki serka śmietankowego, np. philadelphia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy dijon
- ok. 600ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ser do posypania, np. parmezan
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, wszystko podsmażamy na oleju, następnie wsypujemy pęczak, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości kaszy (w razie potrzeby dodać więcej bulionu).
2. Pod koniec przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i musztardą. Przed samym podaniem mieszamy z serkiem, wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Inspiracja:czlowiekzlyzka
piątek, 9 stycznia 2015
Sałatka z makaronem, fetą i warzywami
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2/3 świeżego ogórka
- ok. 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- 1 op. sosu koperkowo-ziołowego w proszku
- natka pietruszki
- 1 op. makaronu tortellini lub ravioli
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, studzimy.
3. W misce mieszamy makaron, brokuły, pokrojony w pół plasterki ogórek, posiekaną cebulę, odsączone z oleju pomidory, posiekaną pietruszkę oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu mieszamy z sosem (wsypujemy sam proszek, nie mieszamy go z oliwą ani wodą), przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę, chłodzimy w lodówce.
- 1 mały brokuł
- 2/3 świeżego ogórka
- ok. 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- 1 op. sosu koperkowo-ziołowego w proszku
- natka pietruszki
- 1 op. makaronu tortellini lub ravioli
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, studzimy.
3. W misce mieszamy makaron, brokuły, pokrojony w pół plasterki ogórek, posiekaną cebulę, odsączone z oleju pomidory, posiekaną pietruszkę oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu mieszamy z sosem (wsypujemy sam proszek, nie mieszamy go z oliwą ani wodą), przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę, chłodzimy w lodówce.
środa, 7 stycznia 2015
Ciasto Bajka
Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).
2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu, biszkopt smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.
4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja:zjemto
*na biszkopt
- 4 jajka
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).
2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu, biszkopt smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.
4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja:zjemto
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
Składniki:
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
- 2,5 szklanki suchego makaronu rurki
- 1 szklanka puree z dyni***
- 1 szklanka startego żółtego sera
- parmezan do posypania
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. W rondelku podsmażamy na maśle mąkę, następnie zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, zagotowujemy, by masa zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy żółty ser i energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści oraz mieszamy z puree.
2. Na samym końcu mieszamy z makaronem i całość przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem.
3. Zapiekamy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach.
***Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.
sobota, 3 stycznia 2015
Wytrawne bułeczki z pesto
Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 35ml oleju
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 mały słoiczek pesto bazyliowego lub pomidorowego
- posiekane migdały
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy olej, żółtka, sól, wodę, wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy nożem na ok. 12 części.
4. Ślimaczki układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
5. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi migdałami.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20-25 min.
Inspiracja :mojewypieki
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 35ml oleju
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 mały słoiczek pesto bazyliowego lub pomidorowego
- posiekane migdały
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy olej, żółtka, sól, wodę, wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy nożem na ok. 12 części.
4. Ślimaczki układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.
5. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi migdałami.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20-25 min.
Inspiracja :mojewypieki
czwartek, 1 stycznia 2015
Ciasto cebulowe
Składniki:
*na masę cebulową
- 1/2kg białej cebuli
- 1/2kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
*na masę śmietanową
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 125g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
2. Jajko, śmietanę, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem.
3. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę i jogurt wymieszany z jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą śmietanową, wykładamy odsączoną cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy pestkami dyni.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.
*na masę cebulową
- 1/2kg białej cebuli
- 1/2kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
*na masę śmietanową
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 125g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
2. Jajko, śmietanę, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem.
3. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę i jogurt wymieszany z jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą śmietanową, wykładamy odsączoną cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy pestkami dyni.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive