czwartek, 28 lutego 2013
Muffinki z borówkami
Składniki:
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok.190g)
- 100g cukru
- 190g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g świeżych borówek
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Jogurt mieszamy z jajkiem, następnie dodajemy masło.
Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, wszystko mieszamy, by nie było grudek (ciasto jest dosyć gęste).
2. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek (na wysokość 3/4 foremki), do każdej wrzucamy po kilka borówek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok.190g)
- 100g cukru
- 190g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g świeżych borówek
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Jogurt mieszamy z jajkiem, następnie dodajemy masło.
Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, wszystko mieszamy, by nie było grudek (ciasto jest dosyć gęste).
2. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek (na wysokość 3/4 foremki), do każdej wrzucamy po kilka borówek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.
wtorek, 26 lutego 2013
Tarta włoska z mięsem mielonym
Składniki:
*na ciasto
- 5dag masła
- 10dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na farsz
- 20dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów krojonych czosnek i bazylia Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Ciasto szybko wyrabiamy z mąki, zimnego masła, wody i soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.
2. Papryki kroimy w małe paseczki, cebulę i czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, studzimy.
3. Średnią formę na tarte wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).
4. Wystudzony farsz mieszamy z jajkiem i śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.
*na ciasto
- 5dag masła
- 10dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na farsz
- 20dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów krojonych czosnek i bazylia Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Ciasto szybko wyrabiamy z mąki, zimnego masła, wody i soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.
2. Papryki kroimy w małe paseczki, cebulę i czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, studzimy.
3. Średnią formę na tarte wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).
4. Wystudzony farsz mieszamy z jajkiem i śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.
niedziela, 24 lutego 2013
Roladki z camembertem
Składniki:
*na ciasto
- 600ml mleka
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
*na farsz
- 250g twarogu
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 160g sera pleśniowego camembert
- sól i pieprz
*na panierkę
- 150g mąki pszennej
- 300ml mleka
- 150g płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowujemy mieszając najpierw mleko z jajkami i solą. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, by uzyskać gładkie ciasto. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki.
2. Twaróg mieszamy z drobno pokrojonym camembertem, posiekaną papryką, parmezanem, jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy na kształt krokietów (boki do środka).
4. Na końcu robimy panierkę. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem, moczymy zwinięte naleśniki, następnie obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, smażymy na złoty kolor.
*na ciasto
- 600ml mleka
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
*na farsz
- 250g twarogu
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 160g sera pleśniowego camembert
- sól i pieprz
*na panierkę
- 150g mąki pszennej
- 300ml mleka
- 150g płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowujemy mieszając najpierw mleko z jajkami i solą. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, by uzyskać gładkie ciasto. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki.
2. Twaróg mieszamy z drobno pokrojonym camembertem, posiekaną papryką, parmezanem, jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy na kształt krokietów (boki do środka).
4. Na końcu robimy panierkę. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem, moczymy zwinięte naleśniki, następnie obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, smażymy na złoty kolor.
piątek, 22 lutego 2013
Litewska sałatka z łososia
Składniki:
- 500g ugotowanego łososia w wywarze z włoszczyzny
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowaną rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę.
2. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, chrzan, sok z cytryny i majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 500g ugotowanego łososia w wywarze z włoszczyzny
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowaną rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę.
2. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, chrzan, sok z cytryny i majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
środa, 20 lutego 2013
Zapiekanka pomidorowa
Składniki:
- 350g pomidorowego makaronu tagliatelle
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietany 18%
- 200g mozzarelli
- suszone oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był lekko twardy.
2. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z śmietaną, pomidorami z puszki, startym żółtym serem, zmiażdżonym czosnkiem, 2 łyżkami oleju pozostałego z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu mieszamy z makaronem.
3. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, pozypujemy oregano i układamy plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
- 350g pomidorowego makaronu tagliatelle
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietany 18%
- 200g mozzarelli
- suszone oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był lekko twardy.
2. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z śmietaną, pomidorami z puszki, startym żółtym serem, zmiażdżonym czosnkiem, 2 łyżkami oleju pozostałego z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu mieszamy z makaronem.
3. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, pozypujemy oregano i układamy plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
poniedziałek, 18 lutego 2013
Zupa cukiniowo-kukurydziana
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
piątek, 15 lutego 2013
Chili con carne
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.
środa, 13 lutego 2013
Malinowe placuszki
Składniki:
- 2 jajka
- 300ml maślanki malinowej lub truskawkowej
- 20dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy maślankę z roztopionym masłem i jajkami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrami, proszkiem i solą, całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Na końcu dodajemy maliny (mogą być wcześniej odmrożone lub odsączone ze słoika). Delikatnie mieszamy.
3. Placuszki smażymy na złoty kolor, dla wzmocnienia smaku można polać malinowym sokiem.
- 2 jajka
- 300ml maślanki malinowej lub truskawkowej
- 20dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy maślankę z roztopionym masłem i jajkami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrami, proszkiem i solą, całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Na końcu dodajemy maliny (mogą być wcześniej odmrożone lub odsączone ze słoika). Delikatnie mieszamy.
3. Placuszki smażymy na złoty kolor, dla wzmocnienia smaku można polać malinowym sokiem.
poniedziałek, 11 lutego 2013
Babka z serduszkiem
Składniki:
*na ciasto czerwone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
*na ciasto jasne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ciasto czerwone i jasne wykonujemy tak samo, czyli masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem, jajka, w przypadku ciasta czerwonego barwnik, miksujemy.
2. Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlewamy ciasto czerwone, pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. w 200 stopniach. Gdy ostygnie wycinamy serduszka foremką.
3. Następnie ponownie do wysmarowanej tłuszczem keksówki nakładamy tym razem trochę ciasta jeasnego, później w rządku kładziemy serduszka, bo boku delikatnie umieszczamy jasne ciasto (uważać by serduszka się nie przewróciły, całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach.
Inspiracja:Ciasto z sercem
*na ciasto czerwone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
*na ciasto jasne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Ciasto czerwone i jasne wykonujemy tak samo, czyli masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem, jajka, w przypadku ciasta czerwonego barwnik, miksujemy.
2. Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlewamy ciasto czerwone, pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. w 200 stopniach. Gdy ostygnie wycinamy serduszka foremką.
3. Następnie ponownie do wysmarowanej tłuszczem keksówki nakładamy tym razem trochę ciasta jeasnego, później w rządku kładziemy serduszka, bo boku delikatnie umieszczamy jasne ciasto (uważać by serduszka się nie przewróciły, całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach.
Inspiracja:Ciasto z sercem
sobota, 9 lutego 2013
Pączki
Składniki:
- 10 żółtek
- 1kg mąki pszennej
- 110g margaryny
- 10dag drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- dżem
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy rozpuszczone drożdże, margarynę i żółtka, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, obsypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy dżem, zlepiamy na kształt pączków (aby uzyskać kształt gwiazdki, na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu, przykrywamy ciastem, lekko przyciskamy i wycinamy foremką, tak by miejsce z nadzieniem, było na środku). Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, co chwilę je przewracamy,by nie straciły kszałtu. Można posypać cukrem pudrem.
- 10 żółtek
- 1kg mąki pszennej
- 110g margaryny
- 10dag drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- dżem
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy rozpuszczone drożdże, margarynę i żółtka, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, obsypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy dżem, zlepiamy na kształt pączków (aby uzyskać kształt gwiazdki, na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu, przykrywamy ciastem, lekko przyciskamy i wycinamy foremką, tak by miejsce z nadzieniem, było na środku). Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, co chwilę je przewracamy,by nie straciły kszałtu. Można posypać cukrem pudrem.
wtorek, 5 lutego 2013
Pizza z salami
Składniki:
*na ciasto
- 60dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju Kujawski ze smakiem bazylia-czosnek
- 1 szklanka mleka
- 5dag świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
*na wierzch
- sos pomidorowy
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 op. salami w plasterkach
- 1/2 słoika marynowanej papryki
- bazylia i oregano
- przyprawa do pizzy
- 20dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z mlekiem, aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże, olej, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, układamy na blaszki i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie.
2. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy sosem, układamy pokrojoną paprykę, cebulę, salami, posypujemy kukurydzą, przyprawą do pizzy, następnie żółtym serem i ziołami.
3. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.
*na ciasto
- 60dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju Kujawski ze smakiem bazylia-czosnek
- 1 szklanka mleka
- 5dag świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
*na wierzch
- sos pomidorowy
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 op. salami w plasterkach
- 1/2 słoika marynowanej papryki
- bazylia i oregano
- przyprawa do pizzy
- 20dag żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z mlekiem, aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże, olej, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, układamy na blaszki i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie.
2. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy sosem, układamy pokrojoną paprykę, cebulę, salami, posypujemy kukurydzą, przyprawą do pizzy, następnie żółtym serem i ziołami.
3. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.
Przepis bierze udział w konkursie w konkursie "Kujawski ze Smakiem" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem
niedziela, 3 lutego 2013
Chleb kukurydziano-paprykowy
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smażymy do miękkości, studzimy.
2. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę wraz z tłuszczem, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
4. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach (do suchego patyczka), chleb powinien lekko pęknąć.
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smażymy do miękkości, studzimy.
2. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę wraz z tłuszczem, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
4. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach (do suchego patyczka), chleb powinien lekko pęknąć.
sobota, 2 lutego 2013
Litwa
sierpień 2011r.
Podróż w
stronę bratniej Litwy
Litwa
to nie tylko znane zabytki takie jak zamek w Trokach, lecz także państwo o
bogatym dorobku kulturowym i kulinarnym.
piątek, 1 lutego 2013
Placuszki owsiane
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Płatki zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na złoty kolor. Doskonale smakują z prażonymi jabłkami.
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Płatki zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na złoty kolor. Doskonale smakują z prażonymi jabłkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive