poniedziałek, 31 sierpnia 2015
Zapiekanka makaronowa z cukinią, papryką i kiełbasą krakowską
Składniki:
- 200g kiełbasy krakowskiej
- 1 czerwona papryka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- 300g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, aż się zrumieni, później przekładamy ją do miski.
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, przekładamy do kiełbasy.
4. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy, odkładamy na 15 min., po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu i również podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, przekładamy do pozostałych składników.
5. Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Śmietanę podgrzewamy z ziołami prowansalskimi, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żółtkami.
7. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 25 min., w 180 stopniach.
- 200g kiełbasy krakowskiej
- 1 czerwona papryka
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- 100g żółtego sera
- sól i pieprz
- 300g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę, aż się zrumieni, później przekładamy ją do miski.
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, przekładamy do kiełbasy.
4. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy, odkładamy na 15 min., po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu i również podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem, przekładamy do pozostałych składników.
5. Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Śmietanę podgrzewamy z ziołami prowansalskimi, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z żółtkami.
7. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 25 min., w 180 stopniach.
sobota, 29 sierpnia 2015
Gulasz wieprzowy z łopatki
Składniki:
- 1 papryka
- 1 cebula
- ok. 600g łopatki wieprzowej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 ziemniaków
- garść rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- chili
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawą do gulaszu, sosem sojowym i z sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy mięso, by się zezłociło, posypujemy mąką i zalewamy szklanką wody. Wsypujemy rodzynki i gotujemy ok. 1 godz., aż mięso zmięknie.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paski czerwonej papryki, gotujemy do miękkości warzyw.
4. Na końcu przyprawiamy papryką chili, solą, pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
- 1 papryka
- 1 cebula
- ok. 600g łopatki wieprzowej
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 ziemniaków
- garść rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- chili
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawą do gulaszu, sosem sojowym i z sokiem z cytryny, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy mięso, by się zezłociło, posypujemy mąką i zalewamy szklanką wody. Wsypujemy rodzynki i gotujemy ok. 1 godz., aż mięso zmięknie.
3. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paski czerwonej papryki, gotujemy do miękkości warzyw.
4. Na końcu przyprawiamy papryką chili, solą, pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
czwartek, 27 sierpnia 2015
Łosoś w orzeźwiającym sosie
Składniki:
- ok. 250g świeżego łososia
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
*na sos
- 1 mały jogurt grecki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 świeży ogórek
- 4 rzodkiewki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy go solą i pieprzem.
2. Ogórka i rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jogurt grecki, koperek, mieszamy przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Na rozgrzanej oliwie smażymy z każdej strony łososia, aż się lekko zrumieni, wykładamy na papierowy ręcznik. Gotowego łososia podajemy z jogurtowym sosem, z ziemniakami i świeżą sałatą.
- ok. 250g świeżego łososia
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
*na sos
- 1 mały jogurt grecki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 świeży ogórek
- 4 rzodkiewki
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy go solą i pieprzem.
2. Ogórka i rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jogurt grecki, koperek, mieszamy przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Na rozgrzanej oliwie smażymy z każdej strony łososia, aż się lekko zrumieni, wykładamy na papierowy ręcznik. Gotowego łososia podajemy z jogurtowym sosem, z ziemniakami i świeżą sałatą.
wtorek, 25 sierpnia 2015
Zupa kurkowa z makaronem
Składniki:
- ok. 200g kurek
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- koperek
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pietruszkę, seler marchewki, por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę wody).
4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
- ok. 200g kurek
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 mały por
- koperek
- ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz oczyszczone kurki do momentu wyparowania płynu, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pietruszkę, seler marchewki, por oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wywarem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
3. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, miksujemy na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty można dolać trochę wody).
4. Do zmiksowanej zupy wrzucamy podsmażone kurki, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
niedziela, 23 sierpnia 2015
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 100g masła
- 300ml mleka
- 130g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- ok. 600g owoców (np. czereśnie, borówki, porzeczki)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao i solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz wlewamy 100ml letniego mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. W ganku masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Czekolady drobno siekamy.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy jajka, cukier, mleko z masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 100g masła
- 300ml mleka
- 130g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- ok. 600g owoców (np. czereśnie, borówki, porzeczki)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z kakao i solą, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz wlewamy 100ml letniego mleka, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 min.
2. W ganku masło rozpuszczamy w pozostałym mleku. Czekolady drobno siekamy.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy jajka, cukier, mleko z masłem, chwile wyrabiamy ręką lub mikserem z hakami, następnie wsypujemy czekoladę i ponownie wyrabiamy (ciasto jest dosyć luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
4. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, później przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie posypujemy umytymi i osuszonymi owocami, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
piątek, 21 sierpnia 2015
Risotto z pomidorami i kurkami
Składniki:
- ok. 150g ryżu do risotto
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 świeży pomidor
- ok. 150g kurek
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szklanki warzywnego bulionu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy kilka minut. Później wsypujemy ryż i wlewamy 1 szklankę bulionu.
2. Do risotto dodajemy pokrojone suszone pomidory, wlewamy stopniowo pozostały bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
3. Na końcu wrzucamy pokrojonego pomidora, bazylie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie odstawiamy na 3 minuty, następnie wykładamy na talerze.
- ok. 150g ryżu do risotto
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 świeży pomidor
- ok. 150g kurek
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 szklanki warzywnego bulionu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy kilka minut. Później wsypujemy ryż i wlewamy 1 szklankę bulionu.
2. Do risotto dodajemy pokrojone suszone pomidory, wlewamy stopniowo pozostały bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
3. Na końcu wrzucamy pokrojonego pomidora, bazylie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie odstawiamy na 3 minuty, następnie wykładamy na talerze.
środa, 19 sierpnia 2015
Kurczak w musie z bobu
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2kg bobu
- 1/3 szklanki śmietany słodkiej 18%
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
2. Bób gotujemy w osolonej wodzie (uważać by go nie rozgotować), gotowy odcedzamy i obieramy ze skórki. 1/4 bobu odkładamy na bok, pozostały miksujemy na gładko ze śmietaną, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, następnie dodajemy mus z bobu, mieszamy, pozostawiamy na palniku jeszcze przez chwilę (jeśli danie jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody). Przed podaniem mieszamy z odłożonym bobem, posypujemy natką pietruszki. Do kurczaka doskonale pasuje makaron, czy ryż.
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2kg bobu
- 1/3 szklanki śmietany słodkiej 18%
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
2. Bób gotujemy w osolonej wodzie (uważać by go nie rozgotować), gotowy odcedzamy i obieramy ze skórki. 1/4 bobu odkładamy na bok, pozostały miksujemy na gładko ze śmietaną, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
3. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, następnie dodajemy mus z bobu, mieszamy, pozostawiamy na palniku jeszcze przez chwilę (jeśli danie jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody). Przed podaniem mieszamy z odłożonym bobem, posypujemy natką pietruszki. Do kurczaka doskonale pasuje makaron, czy ryż.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Chleb z ricottą i koperkiem
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250g sera typu ricotta
- 1 jajko
- 100g miękkiego masła
- 25g cukru+1 łyżeczka
- 1,5 łyżeczki soli
- 120g wody
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej do smarowania
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy ricottę, jajko, drożdże, wodę oraz masło pokrojone w kostkę, ciasto dokładnie wyrabiamy ręką przez kilka minut.
3. Do ciasta dodajemy koperek, zagniatamy, aż zostanie równomiernie rozłożony, formujemy kulkę.
4. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do średniej keksówki lub kwadratowej formy, ciasto smarujemy olejem i odstawiamy na 30 min., by trochę podrosło. Po tym czasie nacinamy chleb krzyżem.
6. Do piekarnika wkładamy naczynię z wodą i nagrzewamy go do 200 stopni. Następnie wyciągamy naczynie i wkładamy formę z ciastem. Pieczemy ok. 45min., gotowy wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Inspiracja: delicioustitbits
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250g sera typu ricotta
- 1 jajko
- 100g miękkiego masła
- 25g cukru+1 łyżeczka
- 1,5 łyżeczki soli
- 120g wody
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej do smarowania
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku mieszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy ricottę, jajko, drożdże, wodę oraz masło pokrojone w kostkę, ciasto dokładnie wyrabiamy ręką przez kilka minut.
3. Do ciasta dodajemy koperek, zagniatamy, aż zostanie równomiernie rozłożony, formujemy kulkę.
4. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
5. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do średniej keksówki lub kwadratowej formy, ciasto smarujemy olejem i odstawiamy na 30 min., by trochę podrosło. Po tym czasie nacinamy chleb krzyżem.
6. Do piekarnika wkładamy naczynię z wodą i nagrzewamy go do 200 stopni. Następnie wyciągamy naczynie i wkładamy formę z ciastem. Pieczemy ok. 45min., gotowy wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Inspiracja: delicioustitbits
sobota, 15 sierpnia 2015
Makaron ala caprese
Składniki:
- 2 duże słodkie pomidory
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- kulka mozzarelli
- 2 porcje makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, następnie wyciągamy i obieramy ze skórki. Później kroimy w kostkę, pozbywając się nasion i soku z komór. Pokrojony miąższ pomidorów mieszamy z oliwą, octem, 1 łyżką posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z pomidorami i wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli, można posypać posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Inspiracja: kwestiasmaku
- 2 duże słodkie pomidory
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- kulka mozzarelli
- 2 porcje makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, następnie wyciągamy i obieramy ze skórki. Później kroimy w kostkę, pozbywając się nasion i soku z komór. Pokrojony miąższ pomidorów mieszamy z oliwą, octem, 1 łyżką posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z pomidorami i wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli, można posypać posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Inspiracja: kwestiasmaku
czwartek, 13 sierpnia 2015
Sałatka z rukolą, czereśniami i serem
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 1 garść czereśni
- ok. 80g sera typu bałkańskiego
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Czereśnie myjemy i pozbywamy się pestek.
2. Do miski wkładamy rukolę, czereśnie, pokruszony ser, wlewamy oliwę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
3. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z pieczywem.
- 2 garści rukoli
- 1 garść czereśni
- ok. 80g sera typu bałkańskiego
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Czereśnie myjemy i pozbywamy się pestek.
2. Do miski wkładamy rukolę, czereśnie, pokruszony ser, wlewamy oliwę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
3. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z pieczywem.
wtorek, 11 sierpnia 2015
Potrawka z soczewicy i grzybów
Składniki:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę moczymy kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
2. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby wraz z wodą i gotujemy 15 min.
3. Po tym czasie wsypujemy odsączoną soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników (płyn powinien zostać wchłonięty, w razie potrzeby można dodać więcej wody). Wsypujemy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy ze świeżym pieczywem.
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę moczymy kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
2. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy grzyby wraz z wodą i gotujemy 15 min.
3. Po tym czasie wsypujemy odsączoną soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników (płyn powinien zostać wchłonięty, w razie potrzeby można dodać więcej wody). Wsypujemy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, podajemy ze świeżym pieczywem.
niedziela, 9 sierpnia 2015
Chleb z ziarnami i kaszą
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 125g kaszy manny
- 25g świeżych drożdży
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g mieszanki ziaren
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wraz z cukrem i solą rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną delikatnie musować.
2. W misce mieszamy mąkę z kaszą, dodajemy olej, ziarna, zaczyn drożdżowy, wyrabiamy, formujemy bochenek (jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę mąki), kładziemy na blaszce obsypanej mąką i pozostawiamy na 10 min.
3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 45-50 min., aż chleb się zrumieni. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchniaiczary
- 300g mąki pszennej
- 125g kaszy manny
- 25g świeżych drożdży
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100g mieszanki ziaren
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wraz z cukrem i solą rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną delikatnie musować.
2. W misce mieszamy mąkę z kaszą, dodajemy olej, ziarna, zaczyn drożdżowy, wyrabiamy, formujemy bochenek (jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę mąki), kładziemy na blaszce obsypanej mąką i pozostawiamy na 10 min.
3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 45-50 min., aż chleb się zrumieni. Gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchniaiczary
piątek, 7 sierpnia 2015
Kasza z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4-5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 mała papryka, np. żółta
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową odsączamy i przekładamy do garnka.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, gotowe mięso ściągamy z patelni.
2. Por i czosnek drobno siekamy, pieczarki, pomidory i paprykę oczyszczamy, kroimy.
3. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa, pod koniec dodając kurczaka, łyżkę posiekanej natki pietruszki.
4. Warzywa i mięso dodajemy do wcześniej ugotowanej kaszy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- 1 filet z kurczaka
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4-5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 mała papryka, np. żółta
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotową odsączamy i przekładamy do garnka.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, gotowe mięso ściągamy z patelni.
2. Por i czosnek drobno siekamy, pieczarki, pomidory i paprykę oczyszczamy, kroimy.
3. Na tej samej patelni podsmażamy warzywa, pod koniec dodając kurczaka, łyżkę posiekanej natki pietruszki.
4. Warzywa i mięso dodajemy do wcześniej ugotowanej kaszy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
środa, 5 sierpnia 2015
Co warto ze sobą łączyć?
MUSLI + CYTRUSY ====> Płatki owsiane oraz orzechy, które stanowią skład musli są dobrym źródłem żelaza. Aby zwiększyć jego przyswajalność warto musli połączyć z produktami bogatymi w witaminę C, np. z owocami cytrusowymi.
POMARAŃCZE + ORZECHY ====> Pomarańcze, jako cytrusy są bogatym źródłem wit. C, która warunkuje odporność organizmu. Dobrą kondycje układu immunologicznego można zwiększyć spożywając z cytrusami orzechy, które mają w sobie sporo wit. E oraz selenu.
WARZYWA + OLIWA ====> Witamina C zawarta w warzywach szybko ulega utlenieniu. Aby zapobiec jej utracie należy dodać oliwę, która pokrywając warzywa chroni wit. C przed szkodliwym działaniem tlenu. Innym zastosowaniem tłuszczu jest umożliwienie wykorzystania wit. A, w którą bogate są m.in. marchew czy papryka.
MIĘSO + CHILI ====> Ostre przyprawy pobudzają trawienie oraz działają bakteriobójczo, dlatego też przyspieszają tempo metabolizmu i ułatwiają spalanie zawartego w mięsach tłuszczu.
RYŻ + ZIELONY GROSZEK ====> Brązowy ryż dostarcza wiele białka, które jednak jest ubogie w lizynę, czyli aminokwas odpowiedzialny za syntezę własnego białka przez ludzki organizm. Niedobór lizyny można uzupełnić podając ryż z roślinami strączkowymi, np. z zielonym groszkiem.
MAKARON + KURCZAK ====> Produkty wysokowęglowodanowe, np. makaron, chleb spożywane na pusty żołądek mogą powodować senność. Aby tego uniknąć wystarczy, że wzbogacimy posiłek w białko, np. w postaci chudego mięsa z kurczaka. Stymuluje ono metabolizm i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu serotoniny, która odpowiedzialna jest za uczucie senności.
RYBY + ZIELONE WARZYWA ====> Zielone warzywa oraz produkty mleczne są bogate w wapń. Jego wykorzystanie zależy od podaży witamy D, w którą bogate są ryby. Dlatego warto przygotowywać ryby z dodatkiem warzyw.
Na podstawie artykułu z czasopisma "Sekrety medycyny", nr 3/2015
poniedziałek, 3 sierpnia 2015
Czekoladowe babeczki z opalaną bezą
Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150g cukru pudru
- 2 jajka
- 180ml maślanki
- 150g miękkiego masła
*na nadzienie
- 2 jajka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 30g masła
- 1/4 szklanka ulubionego likieru, np. kokosowego, kawowego
- 1 laska wanilii
*na bezę
- 200g cukru
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, maślankę, masło i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min. Gotowe studzimy na kratce.
2. Mleko i laskę wanilii zagotowujemy. W garnuszku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem i likierem oraz z 1/3 ilości wcześniej zagotowanego mleka. Pozostałe mleko ponownie zagotowujemy, wlewamy zawartość garnuszka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z palnika. Intensywnie mieszamy z masłem, studzimy (przykrywamy folią, by uniknąć powstania kożucha).
3. W upieczonych babeczkach wydrążamy środek, uważać by nie uszkodzić dna. Później każdą nadziewamy wystudzoną masą i wkładamy do lodówki.
4. Białka i cukier umieszczamy w misce, którą wstawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), energicznie ubijamy, aż cukier się rozpuści a białka lekko ubiją. Miskę zestawiamy z garnka, nadal ubijamy, aż powstanie gęsta i lśniąca piana (potrwa to kilka minut). Gotową bezą smarujemy babeczki, można udekorować wypukłą częścią łyżeczki, tak by powstały "różki". Później palnikiem, najlepiej takim do creme brulee opalamy bezę, babeczki przechowujemy w lodówce.
Inspiracja: uzaleznionaodgotowania
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150g cukru pudru
- 2 jajka
- 180ml maślanki
- 150g miękkiego masła
*na nadzienie
- 2 jajka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 30g masła
- 1/4 szklanka ulubionego likieru, np. kokosowego, kawowego
- 1 laska wanilii
*na bezę
- 200g cukru
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, maślankę, masło i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min. Gotowe studzimy na kratce.
2. Mleko i laskę wanilii zagotowujemy. W garnuszku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem i likierem oraz z 1/3 ilości wcześniej zagotowanego mleka. Pozostałe mleko ponownie zagotowujemy, wlewamy zawartość garnuszka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z palnika. Intensywnie mieszamy z masłem, studzimy (przykrywamy folią, by uniknąć powstania kożucha).
3. W upieczonych babeczkach wydrążamy środek, uważać by nie uszkodzić dna. Później każdą nadziewamy wystudzoną masą i wkładamy do lodówki.
4. Białka i cukier umieszczamy w misce, którą wstawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), energicznie ubijamy, aż cukier się rozpuści a białka lekko ubiją. Miskę zestawiamy z garnka, nadal ubijamy, aż powstanie gęsta i lśniąca piana (potrwa to kilka minut). Gotową bezą smarujemy babeczki, można udekorować wypukłą częścią łyżeczki, tak by powstały "różki". Później palnikiem, najlepiej takim do creme brulee opalamy bezę, babeczki przechowujemy w lodówce.
Inspiracja: uzaleznionaodgotowania
sobota, 1 sierpnia 2015
Zupa cukiniowo-fasolkowa z kaszką kukurydzianą
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1/4 szklanki śmietany
- ok. 750ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową zalewamy bulionem i gotujemy 5 min., po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Kaszkę gotujemy w 2 szklankach wody, gotową dodajemy do miękkich warzyw.
3. Do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- 3 szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1/4 szklanki śmietany
- ok. 750ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową zalewamy bulionem i gotujemy 5 min., po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Kaszkę gotujemy w 2 szklankach wody, gotową dodajemy do miękkich warzyw.
3. Do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive