wtorek, 29 kwietnia 2014
Kolorowa sałatka z mozzarellą
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- kawałek pora
- 2 duże ogórki korniszony
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mozzarellę, jajka, korniszony, paprykę i rzodkiewki. Por kroimy w cienkie półtalarki, sałatę dzielimy na małe kawałki i wraz z kukurydzą, groszkiem i fasolą dodajemy do pozostałych składników.
2. Całość łączymy z majonezem i jogurtem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce.
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- kawałek pora
- 2 duże ogórki korniszony
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mozzarellę, jajka, korniszony, paprykę i rzodkiewki. Por kroimy w cienkie półtalarki, sałatę dzielimy na małe kawałki i wraz z kukurydzą, groszkiem i fasolą dodajemy do pozostałych składników.
2. Całość łączymy z majonezem i jogurtem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce.
niedziela, 27 kwietnia 2014
Pancakes Nigelli
Składniki:
- 230g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 30g masła
- 300ml mleka
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko, odstawiamy na 20 min.
2. Na maśle smażymy małe placuszki, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami, czy syropem klonowym.
- 230g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 30g masła
- 300ml mleka
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko, odstawiamy na 20 min.
2. Na maśle smażymy małe placuszki, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami, czy syropem klonowym.
piątek, 25 kwietnia 2014
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 100g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 por
- 100g wędzonego żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Do wystudzonego ryżu dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, a por w cienkie półtalarki oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
- 100g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 por
- 100g wędzonego żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Do wystudzonego ryżu dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, a por w cienkie półtalarki oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
środa, 23 kwietnia 2014
Kurczak curry na patyku
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z mlekiem, posiekanym czosnkiem, miodem, curry, imbirem, papryką, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w szerokie piórka. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę cebulę, paprykę i mięso. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, kładziemy szaszłyki i zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach (na początku pod przykryciem, a pod koniec odkryte, by mięso się zrumieniło). Gotowe mięso podajemy z ryżem.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z mlekiem, posiekanym czosnkiem, miodem, curry, imbirem, papryką, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w szerokie piórka. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę cebulę, paprykę i mięso. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, kładziemy szaszłyki i zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach (na początku pod przykryciem, a pod koniec odkryte, by mięso się zrumieniło). Gotowe mięso podajemy z ryżem.
poniedziałek, 21 kwietnia 2014
Marynowane jajka przepiórcze
Składniki:
-1 opakowanie jajek przepiórczych
- 3 buraczki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Buraczki obieramy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy buraczki, do wywaru dodajemy sól, ocet, liście laurowe, goździki, cukier i gotujemy 15 min, później studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
3. Jajka zalewamy zimną zalewą i wkładamy do lodówki na całą noc.
-1 opakowanie jajek przepiórczych
- 3 buraczki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Buraczki obieramy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy buraczki, do wywaru dodajemy sól, ocet, liście laurowe, goździki, cukier i gotujemy 15 min, później studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
3. Jajka zalewamy zimną zalewą i wkładamy do lodówki na całą noc.
piątek, 18 kwietnia 2014
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem
Składniki:
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 300ml wody
- olej do smażenia
*na farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 5 dag żółtego sera
- papryka słodka lub ostra w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
2. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyty i pokrojony szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Następnie szpinak odciskamy z nadmiaru wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.
3. Na każdy naleśnik nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą, układamy naleśniki, posypujemy startym serem, wymieszanym z płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 300ml wody
- olej do smażenia
*na farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 5 dag żółtego sera
- papryka słodka lub ostra w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
2. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyty i pokrojony szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Następnie szpinak odciskamy z nadmiaru wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.
3. Na każdy naleśnik nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą, układamy naleśniki, posypujemy startym serem, wymieszanym z płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.
środa, 16 kwietnia 2014
Zupa z czerwonej soczewicy z fetą
Składniki:
- 1 op. czerwonej soczewicy (350g)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 litry warzywnego wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 op. sera feta
- kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed przygotowaniem zupy zalewamy soczewicę wodą.
2. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wywarem, zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory, tymianek, słodką paprykę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą, nalewamy do miseczek, podajemy z pokrojonym serem feta i kiełkami brokuła.
- 1 op. czerwonej soczewicy (350g)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 litry warzywnego wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 op. sera feta
- kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed przygotowaniem zupy zalewamy soczewicę wodą.
2. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wywarem, zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory, tymianek, słodką paprykę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą, nalewamy do miseczek, podajemy z pokrojonym serem feta i kiełkami brokuła.
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Ryż z soczewicą i kurczakiem
Składniki:
- 200g brązowego ryżu
- 2 duże marchewki
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- ok. 3 szklanki warzywnego bulionu
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, papryczkę chili siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z zmiażdżonym czosnkiem oraz z przyprawami. Następnie dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, oprószonego solą i pieprzem.
2. Gdy mięso się zrumieni wrzucamy ryż, soczewicę, pokrojoną marchewkę, pomidory, zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 30-40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy, jeśli danie jest zbyt gęste podczas gotowania można dodać trochę wody).
3. Na samym końcu doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
- 200g brązowego ryżu
- 2 duże marchewki
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- ok. 3 szklanki warzywnego bulionu
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, papryczkę chili siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z zmiażdżonym czosnkiem oraz z przyprawami. Następnie dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, oprószonego solą i pieprzem.
2. Gdy mięso się zrumieni wrzucamy ryż, soczewicę, pokrojoną marchewkę, pomidory, zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 30-40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy, jeśli danie jest zbyt gęste podczas gotowania można dodać trochę wody).
3. Na samym końcu doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
czwartek, 10 kwietnia 2014
Wilgotne ciasto bez jajek
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki oleju
*dodatkowo
- ulubione owoce (użyłam ananasa)
- brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy wodę, ocet, oliwę, wsypujemy kawę, następnie dodajemy wymieszane sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce, wierzch dodatkowo można posypać brązowym cukrem.
2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.
Inspiracja: alebabka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki oleju
*dodatkowo
- ulubione owoce (użyłam ananasa)
- brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy wodę, ocet, oliwę, wsypujemy kawę, następnie dodajemy wymieszane sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce, wierzch dodatkowo można posypać brązowym cukrem.
2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.
Inspiracja: alebabka
wtorek, 8 kwietnia 2014
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym z klopsikami
Składniki:
- 250g pieczarek
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 50g tartego parmezanu
- 200g śmietany 30%
- natka pietruszki
- 100ml bulionu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta chili
- ok. 200g makaronu penne
Sposób przygotowania:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oliwie.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy śmietaną, bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:kulinarnapiniata
- 250g pieczarek
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 50g tartego parmezanu
- 200g śmietany 30%
- natka pietruszki
- 100ml bulionu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta chili
- ok. 200g makaronu penne
Sposób przygotowania:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oliwie.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy śmietaną, bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:kulinarnapiniata
niedziela, 6 kwietnia 2014
Meksykański kurczak w czekoladzie
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka migdałów w całości
- 1 łyżka migdałów siekanych
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.
Inspiracja: piernikowa-chata
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka migdałów w całości
- 1 łyżka migdałów siekanych
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.
3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.
Inspiracja: piernikowa-chata
środa, 2 kwietnia 2014
Spaghetti z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- 2 łyżki oliwy
- spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na oliwie podsmażamy wcześniej przygotowaną cebulę, marchew oraz zmiażdżony czosnek.
2. Następnie dodajemy przepłukaną soczewicę, pomidory, bulion, koncentrat, zioła i gotujemy ok. 20 min., aż soczewica będzie miękka (jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać trochę wody).
3. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Można posypać natką pietruszki.
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- 2 łyżki oliwy
- spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na oliwie podsmażamy wcześniej przygotowaną cebulę, marchew oraz zmiażdżony czosnek.
2. Następnie dodajemy przepłukaną soczewicę, pomidory, bulion, koncentrat, zioła i gotujemy ok. 20 min., aż soczewica będzie miękka (jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać trochę wody).
3. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Można posypać natką pietruszki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive