piątek, 30 września 2011
Dyniowe knedle
Składniki:
- 800g dyni (po oczyszczeniu)
- 1kg ziemniaków
- 600g śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cukier kandyzowany
- mąka ziemniaczana (1/4 masy)
- odrobina oliwy
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Upieczoną dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.
4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
5. Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą śliwkę ciastem.
6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym cukrem i cynamonem.
- 800g dyni (po oczyszczeniu)
- 1kg ziemniaków
- 600g śliwek węgierek
- 1 jajko
- sól
- cukier kandyzowany
- mąka ziemniaczana (1/4 masy)
- odrobina oliwy
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Dynie oczyszczamy, kroimy w kostkę, układamy ją na wyłożonej papierem blaszce. Lekko skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie je ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Upieczoną dynię miażdżymy, dodajemy do ugniecionych ziemniaków, wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną tak, by tworzyła 1/4 masy ugotowanych warzyw.
4. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, ciasto nie powinno lepić się do dłoni.
5. Śliwki pozbawiamy pestek, na ich miejsce kładziemy kawałek cukru kandyzowanego. Formujemy w dłoni kluski, owijając każdą śliwkę ciastem.
6. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku, gotujemy 15-20 min. na małym ogniu. Podajemy z posypanym cukrem i cynamonem.
środa, 28 września 2011
Domowy sok z aronii
Składniki:
- 1kg owoców z aronii
- 20 liści z wiśni
- kwasek cytrynowy do smaku
- 1/2 kg cukru
-1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
1. Po umyciu liści i owoców, zalewamy wszystko wodą i gotujemy 30 mim. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok (np. za pomocą kołki).
2. Sok z aronii mieszamy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15min.
- 1kg owoców z aronii
- 20 liści z wiśni
- kwasek cytrynowy do smaku
- 1/2 kg cukru
-1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
1. Po umyciu liści i owoców, zalewamy wszystko wodą i gotujemy 30 mim. Po zagotowaniu przecedzamy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok (np. za pomocą kołki).
2. Sok z aronii mieszamy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15min.
poniedziałek, 26 września 2011
Rogale ruszane na wodzie
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 7 łyżek mleka
- 2 jajka
- kostka masła
*dodatkowo:
- marmolada
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Masło z mąką drobno siekamy, dodajemy jajka, sól, cukier i drożdże rozpuszczone w mleku. Wszystko dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę, którą wkładamy do zimnej wody.
2. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, wykładamy je na stolnice, posypujemy trochę mąką, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Na każdy kawałek kładziemy trochę marmolady, zawijamy, formujemy rogaliki.
3. Wykładamy je na posypanej mąką blaszce, pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor, lukrujemy.
sobota, 24 września 2011
Wafelkowe mielone
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)
- 500g mięsa mielonego
- 3 sztuki wafli tortowych (takich do przekładania)
- 5 jajek
- majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami. Do mięsa dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, 2 jajka, wszystko starannie mieszamy.
2. Na ściereczkę kładziemy 1 wafel, wykładamy na niego 1/2 cześć mięsa, delikatnie i równomierne je rozprowadzamy, tak by zakryło cały wafel, jednocześnie uważając by go nie połamać. Następnie kładziemy na to drugi wafel i wykładamy tak jak poprzednio, resztę mięsa. Wierzch przykrywamy ostatnim wafelkiem. Ostrym nożem delikatnie kroimy kwadraty.
3. Każdy kwadrat zanurzamy w rozmąconych i posolonych, pozostałych jajkach, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kwadraty smażymy na rozgrzanym oleju (ok.15 min. by mięso nie było surowe) na złoty kolor. Następnie kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć olej.
Przepis wydaje się abstrakcyjny ale warto go wypróbować:)
piątek, 23 września 2011
Sos cukiniowo-paprykowy
Składniki:
- 1kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasienie i również kroimy w małą kostkę.
2. Pomidory na chwilę wkładamy do gorącej wody, następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
3. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy chili, curry, sól, pieprz, wlewamy olej i wodę, wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 25min., od czasu do czasu mieszając.
4. Gorącym sosem napełniamy słoiki, pasteryzujemy ok. 20 min.
- 1kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasienie i również kroimy w małą kostkę.
2. Pomidory na chwilę wkładamy do gorącej wody, następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
3. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy chili, curry, sól, pieprz, wlewamy olej i wodę, wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 25min., od czasu do czasu mieszając.
4. Gorącym sosem napełniamy słoiki, pasteryzujemy ok. 20 min.
poniedziałek, 19 września 2011
Smażony makaron ryżowy
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki groszku z puszki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- olej
Sposób przygotowania:
1. Makaron ryżowy gotujemy i odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy do miekkości.
2. Później dodajemy gotowy makaron, kukurydzę, groszek, przyprawy i chwilę smażymy. Pod koniec wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z gazu. Danie podajemy na ciepło.
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki groszku z puszki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- olej
Sposób przygotowania:
1. Makaron ryżowy gotujemy i odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy do miekkości.
2. Później dodajemy gotowy makaron, kukurydzę, groszek, przyprawy i chwilę smażymy. Pod koniec wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z gazu. Danie podajemy na ciepło.
piątek, 16 września 2011
Leśne ciasteczka
Składniki:
- 250g margaryny
- 250g cukru pudru
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto (do połowy ciasta dodać kakao).
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka foremkami (łączymy dwa kolory ciasta).
3. Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
- 250g margaryny
- 250g cukru pudru
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto (do połowy ciasta dodać kakao).
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka foremkami (łączymy dwa kolory ciasta).
3. Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
poniedziałek, 12 września 2011
Ciasto dyniowe z bezą
Składniki:
*na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 300g mąki pszennej
- 125g margaryny
- 115g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 120g cukru
*dodatkowo:
- duży słoik musu dyniowego z przepisu: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/09/dyniowa-szarlotka-w-soiku.html
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ugniatamy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki.
2. Średnią formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, następnie wylepiamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną, białą masę.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus dyniowy, następnie kładziemy ubite białka i pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Ciasto kroimy jak wystygnie, by trochę zastygło.
*na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 300g mąki pszennej
- 125g margaryny
- 115g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na bezę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 120g cukru
*dodatkowo:
- duży słoik musu dyniowego z przepisu: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/09/dyniowa-szarlotka-w-soiku.html
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ugniatamy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki.
2. Średnią formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, następnie wylepiamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy na złoty kolor ok. 20 min. w 200 stopniach.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną, białą masę.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus dyniowy, następnie kładziemy ubite białka i pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Ciasto kroimy jak wystygnie, by trochę zastygło.
sobota, 10 września 2011
Dżem jabłkowo-dyniowy
Składniki:
- 1kg miąższu dyni
- 1kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka goździków
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Miąższ dyni pozbawiony pestek podlewamy 1 szklanką wody i podsmażamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy drobno pokrojone i oczyszczone jabłka. Wszystko smażymy, mieszając, aż nabierze konsystencji dżemu.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, goździki i gotujemy jeszcze 10 min. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.
- 1kg miąższu dyni
- 1kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka goździków
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Miąższ dyni pozbawiony pestek podlewamy 1 szklanką wody i podsmażamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy drobno pokrojone i oczyszczone jabłka. Wszystko smażymy, mieszając, aż nabierze konsystencji dżemu.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, goździki i gotujemy jeszcze 10 min. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.
środa, 7 września 2011
Marmolada malinowo-jabłkowa
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 kg malin
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 300g cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i smażymy, aż trochę zmiękną (można podlać trochę wodą). Następnie dodajemy maliny i sok z cytryny, smażymy do konsystencji dżemu.
2. Pod koniec dodajemy cynamon i cukier, gotujemy jeszcze 10 min. Marmoladę nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 min.
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 kg malin
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 300g cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i smażymy, aż trochę zmiękną (można podlać trochę wodą). Następnie dodajemy maliny i sok z cytryny, smażymy do konsystencji dżemu.
2. Pod koniec dodajemy cynamon i cukier, gotujemy jeszcze 10 min. Marmoladę nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 min.
poniedziałek, 5 września 2011
Malinowa panna cotta
Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szklanka malin
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, studzimy. Do foremki wkładamy maliny, następnie zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki.
2. Żelatynę moczymy 10 min w zimnej wodzie. Mleko podgrzewamy, aż będzie mocno ciepłe, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczania. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy cukry i podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę łączymy z mlekiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Na końcu wylewamy na galaretkę białą masę i wstawiamy do lodówki, by stężała (aby wyciągnąć panna cottę z formy należy formę na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie).
- 1 galaretka malinowa
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szklanka malin
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, studzimy. Do foremki wkładamy maliny, następnie zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki.
2. Żelatynę moczymy 10 min w zimnej wodzie. Mleko podgrzewamy, aż będzie mocno ciepłe, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczania. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy cukry i podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę łączymy z mlekiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Na końcu wylewamy na galaretkę białą masę i wstawiamy do lodówki, by stężała (aby wyciągnąć panna cottę z formy należy formę na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie).
piątek, 2 września 2011
Gofry z czekoladą
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g cukru
- 8g proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
- 450ml mleka
- 100ml wody
- 80g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g gotowych groszków czekoladowych lub czekolady posiekanej na drobne kawałki
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, porcjami wlewamy mleko i wodę, cały czas ubijamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione masło, później jajka, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, pieczemy na złoty kolor. Gofry po upieczeniu wkładamy na chwilę do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby na dłużej były chrupiące.
- 500g mąki pszennej
- 30g cukru
- 8g proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
- 450ml mleka
- 100ml wody
- 80g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g gotowych groszków czekoladowych lub czekolady posiekanej na drobne kawałki
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, porcjami wlewamy mleko i wodę, cały czas ubijamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione masło, później jajka, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę, pieczemy na złoty kolor. Gofry po upieczeniu wkładamy na chwilę do nagrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby na dłużej były chrupiące.
czwartek, 1 września 2011
Dyniowa szarlotka w słoiku
Składniki:
- 2kg dyni
- 1 banan
- 3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- duża garść suszonej żurawiny
- szczypta imbiru
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dynie obieramy, kroimy w plastry i smażymy w garnku (podlewamy 1 szklanką wody), aż zmięknie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone gruszki i banan, smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Na końcu dodajemy cukier według uznania, przyprawy i żurawinę, smażymy jeszcze ok. 10 min.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 min. Dżem idealnie nadaje się do pieczywa jak i do zrobienia szarlotki.
- 2kg dyni
- 1 banan
- 3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- duża garść suszonej żurawiny
- szczypta imbiru
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Dynie obieramy, kroimy w plastry i smażymy w garnku (podlewamy 1 szklanką wody), aż zmięknie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone gruszki i banan, smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Na końcu dodajemy cukier według uznania, przyprawy i żurawinę, smażymy jeszcze ok. 10 min.
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 min. Dżem idealnie nadaje się do pieczywa jak i do zrobienia szarlotki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive