czwartek, 27 lutego 2014
Faworki
Składniki:
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki rumu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 25g cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Żółtka, jajko miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy śmietanę, sól, rum, dalej miksujemy.
2. Do masy wsypujemy mąkę, wyrabiamy ręką ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i wykładamy na stolnicę. Następnie bierzemy wałek i bijemy ciasto przez 10 min., co chwilę je składając, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i ładnie wyrośnie.
3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty, środek każdego prostokąta nacinamy i przez otwór przekładamy jeden koniec prostokąta. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki rumu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 25g cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Żółtka, jajko miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy śmietanę, sól, rum, dalej miksujemy.
2. Do masy wsypujemy mąkę, wyrabiamy ręką ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i wykładamy na stolnicę. Następnie bierzemy wałek i bijemy ciasto przez 10 min., co chwilę je składając, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i ładnie wyrośnie.
3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty, środek każdego prostokąta nacinamy i przez otwór przekładamy jeden koniec prostokąta. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
wtorek, 25 lutego 2014
Czekoladowe muffinki z twarogiem
Składniki:
- 260g mąki pszennej
- 10g gorzkiego kakao
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 80ml oleju (użyłam oleju Olisana Omega 3-6, http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 200g twarogu
- 1 żółtko
- 1 op. cukru waniliowego
- czekoladowe groszki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy olej z mlekiem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.
2. Twaróg rozgniatamy widelcem z żółtkiem i cukrem waniliowym.
3. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami, do każdej kładziemy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce twarogu i przykrywamy pozostałym ciastem. Na końcu posypujemy czekoladowymi groszkami.
4. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe pozostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku.
Inspiracja: fiolozofia smaku
- 260g mąki pszennej
- 10g gorzkiego kakao
- 120g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 80ml oleju (użyłam oleju Olisana Omega 3-6, http://www.hurtownia-oliwy.pl/)
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 200g twarogu
- 1 żółtko
- 1 op. cukru waniliowego
- czekoladowe groszki do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy olej z mlekiem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.
2. Twaróg rozgniatamy widelcem z żółtkiem i cukrem waniliowym.
3. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami, do każdej kładziemy po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce twarogu i przykrywamy pozostałym ciastem. Na końcu posypujemy czekoladowymi groszkami.
4. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach, gotowe pozostawiamy jeszcze kilka minut w piekarniku.
Inspiracja: fiolozofia smaku
niedziela, 23 lutego 2014
Tanie pączki bez jajek
Składniki:
- 5dag drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki rumu
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 55dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- powidła
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy olej, rum, lekko podgrzaną wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm., wycinamy kółka. Na połowę kółek kładziemy po łyżeczce marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi, odcinamy boki, najlepiej ponownie wycinając kółka, odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Gdy ostygną obsypujemy cukrem pudrem.
- 5dag drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki rumu
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 55dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- powidła
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy olej, rum, lekko podgrzaną wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm., wycinamy kółka. Na połowę kółek kładziemy po łyżeczce marmolady, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi, odcinamy boki, najlepiej ponownie wycinając kółka, odkładamy na kilka minut do wyrośnięcia.
4. Smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Gdy ostygną obsypujemy cukrem pudrem.
piątek, 21 lutego 2014
Cannelloni z mięsem mielonym
Składniki:
*na sos
- 4 pomidory
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- cukier do smaku
*dodatkowo
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 5 pieczarek
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i bazylię, następnie dodajemy pokrojone świeże pomidory, pomidory z puszki, przecier, jedną szklankę wody, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, cukrem do smaku, ewentualnie przyprawą typu vegeta.
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchewkę i pieczarki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy mięso, pokrojone suszone pomidory, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso studzimy, później wbijamy jajko, wsypujemy 1/3 startego sera, mieszamy.
3. Rurki napełniamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Całość zalewamy pomidorowym sosem.
4. Zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, następnie posypujemy pozostałym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do miękkości makaronu).
*na sos
- 4 pomidory
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- cukier do smaku
*dodatkowo
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 5 pieczarek
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i bazylię, następnie dodajemy pokrojone świeże pomidory, pomidory z puszki, przecier, jedną szklankę wody, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, cukrem do smaku, ewentualnie przyprawą typu vegeta.
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchewkę i pieczarki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy mięso, pokrojone suszone pomidory, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso studzimy, później wbijamy jajko, wsypujemy 1/3 startego sera, mieszamy.
3. Rurki napełniamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Całość zalewamy pomidorowym sosem.
4. Zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, następnie posypujemy pozostałym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do miękkości makaronu).
środa, 19 lutego 2014
Sezamowiec
Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kostka margaryny
* na masę sezamową
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 dag masła
*na masę kokosową
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 20dag wiórków kokosowych
*na masę chałwową
- 20dag chałwy
- 12dag masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, formujemy dwie równe kulki. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dwie równej wielkości blaszki (jeśli nie mamy dwóch takich samych, najpierw pieczemy pierwszą część ciasta, a później kolejną).
2. Składniki na masę sezamową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Gorącą masę wylewamy na jedną część ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Na samym końcu mieszamy z wiórkami. Drugie ciasto smarujemy dżemem, wykładamy masę z białek i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z pokruszoną chałwą tak, by nie było grudek.
5. Wystudzone ciasto sezamowe smarujemy kremem chałwowym i przykrywamy drugim ciastem, warstwą kokosową do góry. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na całą noc).
Inspiracja: znerwicowanażona
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kostka margaryny
* na masę sezamową
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 dag masła
*na masę kokosową
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 20dag wiórków kokosowych
*na masę chałwową
- 20dag chałwy
- 12dag masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, formujemy dwie równe kulki. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dwie równej wielkości blaszki (jeśli nie mamy dwóch takich samych, najpierw pieczemy pierwszą część ciasta, a później kolejną).
2. Składniki na masę sezamową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Gorącą masę wylewamy na jedną część ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Na samym końcu mieszamy z wiórkami. Drugie ciasto smarujemy dżemem, wykładamy masę z białek i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z pokruszoną chałwą tak, by nie było grudek.
5. Wystudzone ciasto sezamowe smarujemy kremem chałwowym i przykrywamy drugim ciastem, warstwą kokosową do góry. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na całą noc).
Inspiracja: znerwicowanażona
poniedziałek, 17 lutego 2014
Tort bezowy z owocami
Składniki:
*na bezę
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier puder
- owoce np. ananas, brzoskwinie, wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, na sam koniec wsypujemy mąkę, wlewamy ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę białkową.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy serkiem, dodajemy cukier puder do smaku. Wystudzoną bezę smarujemy śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy owoce.
*na bezę
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier puder
- owoce np. ananas, brzoskwinie, wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, na sam koniec wsypujemy mąkę, wlewamy ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę białkową.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy serkiem, dodajemy cukier puder do smaku. Wystudzoną bezę smarujemy śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy owoce.
sobota, 15 lutego 2014
Makaron z sosem serowo-brokułowym
Składniki:
- 200g makaronu
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1 serek topiony śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, następnie odsączamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowego przekładamy do miski.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sery i mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja (jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać trochę mleka). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy podsmażone mięso, brokuły i chwilę gotujemy. Gotowy sos mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.
- 200g makaronu
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 1 serek topiony śmietankowy
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, następnie odsączamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowego przekładamy do miski.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy sery i mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja (jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać trochę mleka). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy podsmażone mięso, brokuły i chwilę gotujemy. Gotowy sos mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.
czwartek, 13 lutego 2014
Naleśniki kakaowo-kawowe
Składniki:
*na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 op. serka waniliowgo
- garść wiórków kokosowych
- gorzka czekolada do oprószenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy cienkie naleśniki. Gotowe podajemy z serkiem wymieszanym z wiórkami, posypujemy startą czekoladą.
*na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 op. serka waniliowgo
- garść wiórków kokosowych
- gorzka czekolada do oprószenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę.
2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy cienkie naleśniki. Gotowe podajemy z serkiem wymieszanym z wiórkami, posypujemy startą czekoladą.
wtorek, 11 lutego 2014
Egzotyczna potrawka z kurczaka
Składniki:
*na marynatę
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
*dodatkowo
- 1 cebula
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 łyżki miodu
- 100g selera konserwowanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200ml śmietany słodkiej 18%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę, oprócz mąki i soli mieszamy, następnie łączymy z kurczakiem i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy na bok.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, zalewamy ją octem, dodajemy miód, cynamon, gałkę, imbir, curry, słodką paprykę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, paprykę, ananasa oraz seler, zalewamy śmietaną i 1 szklanką wody, gotujemy 10-15 min. Na końcu wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
3. Gotowy sos podajmy z ryżem.
Inspiracja:obados-na-obiados
*na marynatę
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
*dodatkowo
- 1 cebula
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 łyżki miodu
- 100g selera konserwowanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200ml śmietany słodkiej 18%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę, oprócz mąki i soli mieszamy, następnie łączymy z kurczakiem i odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie mięso solimy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju, odstawiamy na bok.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, zalewamy ją octem, dodajemy miód, cynamon, gałkę, imbir, curry, słodką paprykę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy pomidory, wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, paprykę, ananasa oraz seler, zalewamy śmietaną i 1 szklanką wody, gotujemy 10-15 min. Na końcu wrzucamy wcześniej podsmażone mięso, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
3. Gotowy sos podajmy z ryżem.
Inspiracja:obados-na-obiados
niedziela, 9 lutego 2014
Ciasto z bananami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 duże banany
- 150ml likieru czekoladowego
Sposób przygotowania:
1. Banany kroimy w grube plasterki, mieszamy z likierem, odstawiamy na bok.
2. Jogurt miksujemy z olejem i jajkami, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, dalej miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy kawałki bananów i polewamy pozostałym po wyciągnięciu bananów likierem.
4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 duże banany
- 150ml likieru czekoladowego
Sposób przygotowania:
1. Banany kroimy w grube plasterki, mieszamy z likierem, odstawiamy na bok.
2. Jogurt miksujemy z olejem i jajkami, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, dalej miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy kawałki bananów i polewamy pozostałym po wyciągnięciu bananów likierem.
4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
piątek, 7 lutego 2014
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu
- 250g świeżego łososia
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pokruszonego sera cheddar
- 100ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- papryka w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
2. Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: zgotowani
- 250g ulubionego makaronu
- 250g świeżego łososia
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pokruszonego sera cheddar
- 100ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- papryka w proszku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
2. Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: zgotowani
środa, 5 lutego 2014
Chrupiące kotleciki grzybowe z serem
Składniki:
-1/2kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 150g wędzonego żółtego sera
- natka pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy i trzemy na tarce, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, pieczarki i smażymy, aż cały płyn wyparuje, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pieczarki przekładamy do miski, gdy ostygną dodajemy ser starty na drobno, kilka gałązek posiekanej natki pietruszki, otręby, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kotleciki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Następnie smażymy na złoty kolor, gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:Zielenina
-1/2kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 150g wędzonego żółtego sera
- natka pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy i trzemy na tarce, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, pieczarki i smażymy, aż cały płyn wyparuje, który pojawi się podczas smażenia.
2. Pieczarki przekładamy do miski, gdy ostygną dodajemy ser starty na drobno, kilka gałązek posiekanej natki pietruszki, otręby, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe kotleciki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Następnie smażymy na złoty kolor, gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:Zielenina
poniedziałek, 3 lutego 2014
Torcik Pina Colada
Składniki:
*na biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/5 szklanki cukru
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 50ml kokosowego likieru
- 200ml śmietany 30%
*dodatkowo
- 3/4 słoika dżemu ananasowego
- wiórki kokosowe do obsypania
- 30ml kokosowego likieru do ponczu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista masa, dalej miksując dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok.18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowy wyciągamy z piekarnika, rzucamy go o podłogę z wysokości naszych kolan. Następnie biszkopt wyciągamy z formy i studzimy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, serek mascarpone, likier i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z likieru i kilku łyżek wody (nie przesadzić, by ciasto nie było zbyt mokre). Pierwszy krążek smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim, który pokrywamy połową masy śmietanowej. Kładziemy ostatni krążek i cały tort smarujemy pozostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*na biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/5 szklanki cukru
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 50ml kokosowego likieru
- 200ml śmietany 30%
*dodatkowo
- 3/4 słoika dżemu ananasowego
- wiórki kokosowe do obsypania
- 30ml kokosowego likieru do ponczu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista masa, dalej miksując dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok.18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowy wyciągamy z piekarnika, rzucamy go o podłogę z wysokości naszych kolan. Następnie biszkopt wyciągamy z formy i studzimy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, serek mascarpone, likier i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
3. Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy ponczem przygotowanym z likieru i kilku łyżek wody (nie przesadzić, by ciasto nie było zbyt mokre). Pierwszy krążek smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim, który pokrywamy połową masy śmietanowej. Kładziemy ostatni krążek i cały tort smarujemy pozostałym kremem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
sobota, 1 lutego 2014
Drobiowa z makaronem
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1liść laurowy
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 op. kolorowego makaronu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy w garnku na maślę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i cebulę.
2. Po chwili całość zalewamy ok. 1 litrem wody, wrzucamy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Gotujemy ok. 10 min., po czym dorzucamy makaron i gotujemy, aż będzie miękki.
3. Na końcu kilka łyżek zupy odlewamy do kubka, mieszamy ją z śmietaną, którą następnie wlewamy do zupy, zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1liść laurowy
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 op. kolorowego makaronu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy w garnku na maślę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i cebulę.
2. Po chwili całość zalewamy ok. 1 litrem wody, wrzucamy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Gotujemy ok. 10 min., po czym dorzucamy makaron i gotujemy, aż będzie miękki.
3. Na końcu kilka łyżek zupy odlewamy do kubka, mieszamy ją z śmietaną, którą następnie wlewamy do zupy, zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive