sobota, 30 sierpnia 2014
Panna cotta z sosem malinowym
Składniki:
- 250ml śmietany 30%
- 250ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30g cukru
*dodatkowo
- 1 szklanka malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i żelatyną do momentu rozpuszczenia. Następnie mieszamy z zimnym mlekiem i rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
2. Maliny podgrzewamy z cukrem, później przecieramy przez sitko. Do przetartego musu dodajemy mąkę i gotujemy mieszając, aż masa trochę zgęstnie, studzimy.
3. Wystudzony sos malinowy wykładamy na panna cottę, dekorujemy owocami i chłodzimy w lodówce.
- 250ml śmietany 30%
- 250ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30g cukru
*dodatkowo
- 1 szklanka malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i żelatyną do momentu rozpuszczenia. Następnie mieszamy z zimnym mlekiem i rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
2. Maliny podgrzewamy z cukrem, później przecieramy przez sitko. Do przetartego musu dodajemy mąkę i gotujemy mieszając, aż masa trochę zgęstnie, studzimy.
3. Wystudzony sos malinowy wykładamy na panna cottę, dekorujemy owocami i chłodzimy w lodówce.
czwartek, 28 sierpnia 2014
Spaghetti z pesto pistacjowym
Składniki:
- 80g solonych i obranych pistacji
- 30g parmezanu + kilka płatków do posypania
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- garść ziaren słonecznika
- świeże listki oregano
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Pistacje wraz z parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i oliwą miksujemy w blenderze na gładko. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z pistacjowym pesto, podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem, parmezanem, oregano i pokrojonymi pomidorami.
Inspiracja: wbrzuchu
- 80g solonych i obranych pistacji
- 30g parmezanu + kilka płatków do posypania
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- garść ziaren słonecznika
- świeże listki oregano
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Pistacje wraz z parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i oliwą miksujemy w blenderze na gładko. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z pistacjowym pesto, podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem, parmezanem, oregano i pokrojonymi pomidorami.
Inspiracja: wbrzuchu
wtorek, 26 sierpnia 2014
Kotleciki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 5 pieczarek
- 2/3 szklanki startego żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, żółty ser, oregano, majonez, musztardę, śmietanę, jajka, mąki, dokładnie mieszamy łyżką i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy małe kotleciki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki.
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 5 pieczarek
- 2/3 szklanki startego żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, żółty ser, oregano, majonez, musztardę, śmietanę, jajka, mąki, dokładnie mieszamy łyżką i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy małe kotleciki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki.
niedziela, 24 sierpnia 2014
Makaron z tuńczykiem i cukinią
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- 1/2 opakowania makaronu
- 1 łyżka oleju
- żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię, gdy zmięknie wrzucamy odsączonego tuńczyka i chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać żółtym serem i natką pietruszki.
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- 1/2 opakowania makaronu
- 1 łyżka oleju
- żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy cukinię, gdy zmięknie wrzucamy odsączonego tuńczyka i chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać żółtym serem i natką pietruszki.
piątek, 22 sierpnia 2014
Czekoladowa rolada z malinami
Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole
środa, 20 sierpnia 2014
Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sól, aromat, miksujemy.
2. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Ciasto wyrabiamy ręką, formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
Inspiracja: malacukierenka
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g poszatkowanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sól, aromat, miksujemy.
2. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Ciasto wyrabiamy ręką, formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
Inspiracja: malacukierenka
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Pesto z cukinii i pomidorów
Składniki:
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72
sobota, 16 sierpnia 2014
Kasza bulgur z kurczakiem i pomidorami
Składniki:
- 250g filetu z kurczaka
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 100g sera lazur
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ser kroimy w kostkę, pomidory w paski. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 15 min.
3. Na łyżce oliwy z pomidorów podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso. Gdy kurczak będzie prawie gotowy wrzucamy pomidory, posiekaną pietruszkę, koncentrat, chwilę smażymy. Później dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
4. Ściągamy z palnika, mieszamy z serem i wykładamy na talerze.
Inspiracja: panismaczna
- 250g filetu z kurczaka
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 100g sera lazur
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ser kroimy w kostkę, pomidory w paski. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 15 min.
3. Na łyżce oliwy z pomidorów podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso. Gdy kurczak będzie prawie gotowy wrzucamy pomidory, posiekaną pietruszkę, koncentrat, chwilę smażymy. Później dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
4. Ściągamy z palnika, mieszamy z serem i wykładamy na talerze.
Inspiracja: panismaczna
czwartek, 14 sierpnia 2014
Pasta brokułowa
Składniki:
- 1 brokuł
- 200g sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie miksujemy go z serem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Gotową pastą smarujemy świeże pieczywo, doskonale smakuje z plasterkiem pomidora.
- 1 brokuł
- 200g sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie miksujemy go z serem i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Gotową pastą smarujemy świeże pieczywo, doskonale smakuje z plasterkiem pomidora.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Zupa z ciecierzycy z makaronem
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na oliwię, następnie dodajemy pomidory, odsączoną ciecierzycę ( odrobinę można odłożyć do dekoracji) oraz bulion, gotujemy 15 min.
2. Zestawiamy zupę z palnika i miksujemy ją na gładko. Ponownie ją podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotową zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, z kleksem jogurtowym, odłożoną soczewicą i natką pietruszki.
Inspiracja: kwestiasmaku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
- makaron
Sposób przygotowania:
1. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na oliwię, następnie dodajemy pomidory, odsączoną ciecierzycę ( odrobinę można odłożyć do dekoracji) oraz bulion, gotujemy 15 min.
2. Zestawiamy zupę z palnika i miksujemy ją na gładko. Ponownie ją podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotową zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, z kleksem jogurtowym, odłożoną soczewicą i natką pietruszki.
Inspiracja: kwestiasmaku
niedziela, 10 sierpnia 2014
Deser cytrynowo-malinowy
Składniki:
- 500g malin
- sok z 1/2 cytryny
- 250 serka mascarpone
- cukier puder
- mały jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy, kilka odkładamy do dekoracji. Pozostałe maliny miksujemy z serkiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku. Masę przekładamy do pucharków.
2. Następnie do każdego nakładamy kilka łyżeczek jogurtu, posypujemy odłożonymi malinami i chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin.
- 500g malin
- sok z 1/2 cytryny
- 250 serka mascarpone
- cukier puder
- mały jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy, kilka odkładamy do dekoracji. Pozostałe maliny miksujemy z serkiem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do smaku. Masę przekładamy do pucharków.
2. Następnie do każdego nakładamy kilka łyżeczek jogurtu, posypujemy odłożonymi malinami i chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin.
piątek, 8 sierpnia 2014
Kotlety mielone z jabłkami
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie jabłka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 1 cebula
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Do miski wkładamy mięso, jabłka, cebulę, wbijamy jajka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tyle bułki tartej, aby z masy było można uformować kotlety (ok. 4 łyżek).
3. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką.
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie jabłka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 1 cebula
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Do miski wkładamy mięso, jabłka, cebulę, wbijamy jajka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tyle bułki tartej, aby z masy było można uformować kotlety (ok. 4 łyżek).
3. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką.
środa, 6 sierpnia 2014
Botwinka zasmażana
Skłaniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w słupki buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z wodą, dodajemy do botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na ciepło.
- 2 pęczki botwinki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w słupki buraczki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście, wlewamy tyle wody, by przykryło dno i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
2. Śmietanę wlewamy na patelnię, wsypujemy mąkę i gotujemy, mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zestawiamy z palnika, mieszamy z wodą, dodajemy do botwinki, mieszamy, podgrzewamy aż zgęstnieje, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy na ciepło.
poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Jarmark Jakubowy - Szczecin
Choć po raz szósty w Szczecinie odbył się Jarmark Jakubowy dopiero w tym roku udało mi się na nim znaleźć. Byłam bardzo zaskoczona, że dla odwiedzających było aż tyle atrakcji, cały program został podzielony na cztery części: wydarzenia religijne, kupiectwo, edukację i kulturę.
Najbardziej zaciekawiły mnie regionalne stoiska z ręcznymi robótkami, czy ekologicznymi produktami, nie tylko z samej Polski. Można było spróbować różnych rodzajów miodu, pieczywa, wędlin, czy serów. Nie obyło się także bez precli, andrutów, oscypków, pierników szczecińskich, rogali jakubowych, nalewek benedyktyńskich, czy piwa z małych browarni.
Więcej o Jarmarku tu.
sobota, 2 sierpnia 2014
Pełnoziarniste pancakes
Skłaniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku o pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka łączymy z maślanką, następnie dodajemy sypkie produkty i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut.
2. Na małej ilości oleju smażymy na złoty kolor placuszki. Podajemy z cukrem i owocami.
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku o pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka łączymy z maślanką, następnie dodajemy sypkie produkty i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut.
2. Na małej ilości oleju smażymy na złoty kolor placuszki. Podajemy z cukrem i owocami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive