czwartek, 31 grudnia 2015
Muffiny Kinder Bueno
Składniki:
*na ciasto
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki nutelli
*dodatkowo
- 100g orzechów laskowych
- batoniki Kinder Bueno
Sposób przygotowania:
1. Jajko miksujemy z mlekiem, śmietaną i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem i kakao, miksujemy na gładką masę.
2. Na końcu dodajemy orzechy, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe studzimy.
3. Śmietanę na krem ubijamy na sztywno, następnie na małych obrotach mieszamy ją z serkiem mascarpone i nutellą, aż powstanie gładka masa. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Na końcu wkładamy do każdej po kawałku batonika, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:ciastkozercy
*na ciasto
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30%
- 2-3 łyżki nutelli
*dodatkowo
- 100g orzechów laskowych
- batoniki Kinder Bueno
Sposób przygotowania:
1. Jajko miksujemy z mlekiem, śmietaną i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cukrem i kakao, miksujemy na gładką masę.
2. Na końcu dodajemy orzechy, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe studzimy.
3. Śmietanę na krem ubijamy na sztywno, następnie na małych obrotach mieszamy ją z serkiem mascarpone i nutellą, aż powstanie gładka masa. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Na końcu wkładamy do każdej po kawałku batonika, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:ciastkozercy
wtorek, 29 grudnia 2015
Risotto z wędzonym łososiem
Składniki:
- 125g wędzonego łososia
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- ok. 750ml bulionu
- 1 cebula
- 6-8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wsypujemy ryż, po chwili wlewamy partiami bulion, tak by ryż na bieżąco go wchłaniał, pamiętając o częstym mieszaniu.
2. Gdy ryż będzie prawie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu niż w przepisie), wrzucamy pokrojone pomidory, łososia, posiekany szczypiorek, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy, ściągamy go z palnika i mieszamy z parmezanem.
3. Risotto wykładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
- 125g wędzonego łososia
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- ok. 750ml bulionu
- 1 cebula
- 6-8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wsypujemy ryż, po chwili wlewamy partiami bulion, tak by ryż na bieżąco go wchłaniał, pamiętając o częstym mieszaniu.
2. Gdy ryż będzie prawie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu niż w przepisie), wrzucamy pokrojone pomidory, łososia, posiekany szczypiorek, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy ryż będzie gotowy, ściągamy go z palnika i mieszamy z parmezanem.
3. Risotto wykładamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
niedziela, 27 grudnia 2015
Makaron z wątróbką w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 300g wątróbki z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200g makaronu
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Wątróbkę oczyszczamy z błonek i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pomidory, zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut.
3. Do pomidorowego sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Gotowe danie wykładamy na talerze.
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 300g wątróbki z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200g makaronu
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Wątróbkę oczyszczamy z błonek i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pomidory, zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut.
3. Do pomidorowego sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Gotowe danie wykładamy na talerze.
piątek, 25 grudnia 2015
Ciasto mocno marchewkowe
Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka białego lub brązowego cukru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
*na krem
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
*na polewę
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 galaretka pomarańczowa w proszku
- 500ml soku marchewkowego
*dodatkowo
- masa marcepanowa
- barwniki spożywcze w proszku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian olej i mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą, cały czas miksując. Startą marchewkę lekko odciskamy ze soku, dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x25 cm. i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy je wzdłuż na dwie równe części, jedną część wkładamy z powrotem do formy.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, później stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny, miksujemy, aż powstanie gęsty, jednolity krem.
3. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko dociskając, wkładamy do lodówki.
4. Na soku marchewkowym gotujemy budyń waniliowy, gotowy zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy kilka minut. Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Z marcepanu oraz z pomarańczowego i zielonego barwnika, można ulepić małe marchewki i ozdobić nimi przed podaniem każdy kawałek ciasta.
Inspiracja:malacukierenka
*na ciasto
- 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka białego lub brązowego cukru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
*na krem
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
*na polewę
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 galaretka pomarańczowa w proszku
- 500ml soku marchewkowego
*dodatkowo
- masa marcepanowa
- barwniki spożywcze w proszku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian olej i mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą, cały czas miksując. Startą marchewkę lekko odciskamy ze soku, dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x25 cm. i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy je wzdłuż na dwie równe części, jedną część wkładamy z powrotem do formy.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, później stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny, miksujemy, aż powstanie gęsty, jednolity krem.
3. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko dociskając, wkładamy do lodówki.
4. Na soku marchewkowym gotujemy budyń waniliowy, gotowy zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy kilka minut. Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Z marcepanu oraz z pomarańczowego i zielonego barwnika, można ulepić małe marchewki i ozdobić nimi przed podaniem każdy kawałek ciasta.
Inspiracja:malacukierenka
środa, 23 grudnia 2015
Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem
Składniki:
- ok. 500g brokuł
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 2 szczypty cukru
*na sos
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
2. Paprykę, pomidory, ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
3. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.
4. Do miski wlewamy jogurt, majonez, dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier puder i dokładnie mieszamy.
5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo następujące składniki: różyczki brokułu, ser feta, polewamy połową sosu, następnie dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy słonecznikiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Inspiracja:uwielbiamgotować
- ok. 500g brokuł
- 200g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 100g łuskanego słonecznika
- sól
- 2 szczypty cukru
*na sos
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z 2 szczyptami cukru, aż zmięknie, ale będzie lekko twardawy. Gotowy przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy.
2. Paprykę, pomidory, ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
3. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się lekko zezłoci.
4. Do miski wlewamy jogurt, majonez, dodajemy zmiażdżony czosnek, cukier puder i dokładnie mieszamy.
5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo następujące składniki: różyczki brokułu, ser feta, polewamy połową sosu, następnie dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę, pozostały sos, całość posypujemy słonecznikiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Inspiracja:uwielbiamgotować
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Sałatka z roszponką i jajkiem
Składniki:
- ok. 200g sałaty roszponki
- 5 jajek
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- pestki dyni do posypania
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie je obieramy i kroimy na ćwiartki.
2. Sałatę myjemy, suszymy, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pokrojonymi na połówki pomidorkami, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Sałatę z pomidorami wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy ugotowane jajka, posypujemy pestkami dyni.
4. Na samym końcu polewamy octem balsamicznym, dokładnie wymieszanym z miodem. Podajemy z pieczywem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
- ok. 200g sałaty roszponki
- 5 jajek
- ok. 12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- pestki dyni do posypania
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie je obieramy i kroimy na ćwiartki.
2. Sałatę myjemy, suszymy, przekładamy do miski, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pokrojonymi na połówki pomidorkami, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Sałatę z pomidorami wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy ugotowane jajka, posypujemy pestkami dyni.
4. Na samym końcu polewamy octem balsamicznym, dokładnie wymieszanym z miodem. Podajemy z pieczywem.
Inspiracja:krainamiodemplynaca
sobota, 19 grudnia 2015
Racuchy sezamowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem, jogurtem i pastą sezamową. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ciasto miksujemy, aż będzie całkowicie gładkie.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor małe placuszki. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem, jogurtem i pastą sezamową. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ciasto miksujemy, aż będzie całkowicie gładkie.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor małe placuszki. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
czwartek, 17 grudnia 2015
Makaron z serem feta i cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- ok. 140g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- ok. 250g makaronu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię kroimy w plasterki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie, po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, smażymy, aż cukinia lekko zmięknie.
3. Do cukinii wrzucamy odcedzony makaron, chwilę podgrzewamy, na samym końcu dodajemy pokruszony ser i skórkę z cytryny. Gotowe danie wykładamy na talerze.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
- 1 średnia cukinia
- ok. 140g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- ok. 250g makaronu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię kroimy w plasterki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie, po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, smażymy, aż cukinia lekko zmięknie.
3. Do cukinii wrzucamy odcedzony makaron, chwilę podgrzewamy, na samym końcu dodajemy pokruszony ser i skórkę z cytryny. Gotowe danie wykładamy na talerze.
Inspiracja:ulubioneprzepisy
wtorek, 15 grudnia 2015
Zupa z kurczaka z winem i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 30dag małych pieczarek
- 5 dag sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 300ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litr bulionu
- oregano
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy kurczaka, po kilku minutach pieczarki, po chwili wsypujemy mąkę, przesmażamy.
2. Całość zalewamy winem, gdy alkohol się lekko zredukuje wlewamy bulion, wsypujemy ryż, zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać wodę).
3. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem.
- 2 filety z kurczaka
- 30dag małych pieczarek
- 5 dag sera pleśniowego lazur
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu
- 300ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litr bulionu
- oregano
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, następnie wrzucamy kurczaka, po kilku minutach pieczarki, po chwili wsypujemy mąkę, przesmażamy.
2. Całość zalewamy winem, gdy alkohol się lekko zredukuje wlewamy bulion, wsypujemy ryż, zioła i gotujemy ok. 30 min. (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać wodę).
3. Pod koniec dodajemy pokruszony ser, gotujemy aż całkowicie się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem.
niedziela, 13 grudnia 2015
Makaron z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- ok. 250g makaronu do woka
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- ok. 200ml bulionu
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Różyczki brokułów gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną, gotowe odcedzamy.
2. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i starty imbir. Następnie wrzucamy pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka. Po 5 minutach smażenia wrzucamy wcześniej przygotowany makaron i brokuł, wlewamy bulion wymieszany z sosem sojowym, chwilę smażymy, aż płyn nam się zredukuje, wsypujemy sezam, można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- ok. 250g makaronu do woka
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- ok. 200ml bulionu
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Różyczki brokułów gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną, gotowe odcedzamy.
2. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i starty imbir. Następnie wrzucamy pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka. Po 5 minutach smażenia wrzucamy wcześniej przygotowany makaron i brokuł, wlewamy bulion wymieszany z sosem sojowym, chwilę smażymy, aż płyn nam się zredukuje, wsypujemy sezam, można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
środa, 9 grudnia 2015
Jabłkowo-cynamonowe muffiny z migdałami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- szczypta soli
- ok.150g płatków migdałowych
*dodatkowo
- płynny karmel do polania
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z olejem i mlekiem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
3. Do dosyć gęstego ciasta dodajemy 3/4 płatków migdałowych oraz pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi, pieczemy ok. 30 min., w 200 stopniach. Gotowe studzimy, można dodatkowo polać karmelem.
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 100ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- szczypta soli
- ok.150g płatków migdałowych
*dodatkowo
- płynny karmel do polania
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z olejem i mlekiem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
3. Do dosyć gęstego ciasta dodajemy 3/4 płatków migdałowych oraz pokrojone jabłka, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wykładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi, pieczemy ok. 30 min., w 200 stopniach. Gotowe studzimy, można dodatkowo polać karmelem.
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Kuskus z brukselką i dynią
Składniki:
- kawałek dyni
- 1 cebula
- ok. 10 brukselek
- 100g kaszy kuskus
- 1/2 czerwonej papryki
- bulion warzywny
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem na wysokość 1cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia i całkowitego wchłonięcia płynu.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę, ćwiartki brukselki i kostki dyni. Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko chrupkie, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na końcu mieszamy z gotową kaszą i posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja:zaciszekuchenne
- kawałek dyni
- 1 cebula
- ok. 10 brukselek
- 100g kaszy kuskus
- 1/2 czerwonej papryki
- bulion warzywny
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalewamy gorącym bulionem na wysokość 1cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia i całkowitego wchłonięcia płynu.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę, ćwiartki brukselki i kostki dyni. Całość smażymy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko chrupkie, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na końcu mieszamy z gotową kaszą i posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja:zaciszekuchenne
sobota, 5 grudnia 2015
Makaron z dynią i wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 20 dag wędzonej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- 150ml śmietany 18%
- 1 szklanka puree z dyni***
- ok. 200g makaronu
- chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Czosnek i cebulę siekamy, kurczaka i pomidory kroimy w kostkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek (na oleju z pomidorów), następnie dodajemy pomidory, kurczaka, a po chwili puree z dyni i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, na końcu mieszamy z ugotowanym makaronem.
***Puree z dyni przygotowujemy zaczynając od oczyszczenia i upieczenia do miękkości dyni w piekarniku, a następnie jej zmiksowanie na gładką masę.
Inspiracja:Figa S-makiem
- 20 dag wędzonej piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- 150ml śmietany 18%
- 1 szklanka puree z dyni***
- ok. 200g makaronu
- chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Czosnek i cebulę siekamy, kurczaka i pomidory kroimy w kostkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek (na oleju z pomidorów), następnie dodajemy pomidory, kurczaka, a po chwili puree z dyni i śmietanę. Całość gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, na końcu mieszamy z ugotowanym makaronem.
***Puree z dyni przygotowujemy zaczynając od oczyszczenia i upieczenia do miękkości dyni w piekarniku, a następnie jej zmiksowanie na gładką masę.
Inspiracja:Figa S-makiem
czwartek, 3 grudnia 2015
Naleśniki dyniowe
Składniki:
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni***
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, olej, puree i dokładnie mieszamy trzepaczką. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
2. Na rozgrzanej suchej lub z małą ilością oleju patelni smażymy cienkie naleśniki, delikatnie przewracając. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z twarożkiem.
***Puree może przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowanie jej na gładką masę.
Inspiracja:filozofiasmaku
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni***
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, olej, puree i dokładnie mieszamy trzepaczką. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
2. Na rozgrzanej suchej lub z małą ilością oleju patelni smażymy cienkie naleśniki, delikatnie przewracając. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z twarożkiem.
***Puree może przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowanie jej na gładką masę.
Inspiracja:filozofiasmaku
wtorek, 1 grudnia 2015
Konkurs "Zimowe historie" z marką Russell Hobbs
![]() |
KONKURS
"Zimowe historie"
Każdy ma własne sprawdzone przepisy, często przekazywane w swojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowywanie potraw według babcinych wskazówek pozwala poczuć wspaniały smak dzieciństwa i przywrócić miłe wspomnienia ze wspólnego gotowania świątecznych potraw, czy rodzinnego wypieku ciasteczek.
Zbliżające się święta są najlepszą okazją do przywrócenia w swojej kuchni rodzinnych przepisów, których przygotowanie niesie ze sobą wiele ciepłych wspomnień.
Może warto podzielić się z innymi swoim doświadczeniem i historią, przy okazji zdobywając wspaniałe nagrody.
Dzięki organizatorowi Proste Historie możesz wziąć udział w konkursie, który polega na dokończeniu swojej własnej historii odpowiadając na pytanie:
„Jakie jest Twoje najsmaczniejsze wspomnienie związane z świętami?”
Daj się ponieść świątecznym wspomnieniom i zawalcz o wspaniałe nagrody, sponsorowane przez firmę Russel Hobbs.
Czas trwania konkursu: 27.11 - 20.12.2015 r.
Szczegóły znajdziesz tutaj.
Pamiętaj w Twojej historii musi znaleźć się motyw kulinarny.
Do dzieła!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive