niedziela, 30 grudnia 2012
Śledzie po sułtańsku
Składniki:
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
piątek, 28 grudnia 2012
Ryba w cieście francuskim
Składniki:
- 1/2kg filetów ryby, np.dorsza
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 250ml śmietany 18%
- 1op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy bulion i gotujemy aż płyn się zredukuje do połowy. Później wlewamy śmietanę, gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
2. Ryby dzielimy na duże kawałki, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 30 min.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę sosu, rozkładamy kawałki ryb, zalewamy resztą sosu.
4. Ryby przykrywamy ciastem francuskim, na środku pozostawiamy niewielki otwór, powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5. Pieczemy ok. 40min. w 200stopniach.
- 1/2kg filetów ryby, np.dorsza
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 250ml śmietany 18%
- 1op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy bulion i gotujemy aż płyn się zredukuje do połowy. Później wlewamy śmietanę, gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
2. Ryby dzielimy na duże kawałki, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 30 min.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę sosu, rozkładamy kawałki ryb, zalewamy resztą sosu.
4. Ryby przykrywamy ciastem francuskim, na środku pozostawiamy niewielki otwór, powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
5. Pieczemy ok. 40min. w 200stopniach.
środa, 26 grudnia 2012
Sernik piernikowy
Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 180g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę serową
- 1kg sera twarogowego do serników
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- kilka pierniczków w czekoladzie
*dodatkowo
-czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, mieszamy, następnie dodajemy masło, jajko, zagniatamy ciasto, wylepiamy nim tortownicę.
2. Ser miksujemy z mąką, cukrem, jajkami, miodem, cynamonem. W tortownicy na cieście układamy pierniki, zalewamy masą serową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1godziny.
3. Gotowy i wystudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.
*na ciasto
- 100g masła
- 180g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę serową
- 1kg sera twarogowego do serników
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- kilka pierniczków w czekoladzie
*dodatkowo
-czekolada mleczna lub gorzka
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, mieszamy, następnie dodajemy masło, jajko, zagniatamy ciasto, wylepiamy nim tortownicę.
2. Ser miksujemy z mąką, cukrem, jajkami, miodem, cynamonem. W tortownicy na cieście układamy pierniki, zalewamy masą serową. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1godziny.
3. Gotowy i wystudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.
poniedziałek, 24 grudnia 2012
Zwijany makowiec
Składniki:
*na ciasto
- 25dag mąki pszennej
- 3dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 2 duże żółtka
- 5dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 5dag masła
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 białko
- 30dag masy makowej z puszki
*dodatkowo
- kruszonka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrami, sól, zagniatamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm.
2. Białko ubijamy na sztywno, mieszamy z masą makową, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy na kształt rolady (brzegi zawijamy do środka, by farsz nie wyleciał). Ciasto wkładamy do foremki keksowej, by podczas pieczenia utrzymać kształt. Można posypać kruszonką.
3. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach.
*na ciasto
- 25dag mąki pszennej
- 3dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 2 duże żółtka
- 5dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 5dag masła
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 białko
- 30dag masy makowej z puszki
*dodatkowo
- kruszonka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka utarte z cukrami, sól, zagniatamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm.
2. Białko ubijamy na sztywno, mieszamy z masą makową, wykładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy na kształt rolady (brzegi zawijamy do środka, by farsz nie wyleciał). Ciasto wkładamy do foremki keksowej, by podczas pieczenia utrzymać kształt. Można posypać kruszonką.
3. Pieczemy 45 min. w 180 stopniach.
sobota, 22 grudnia 2012
Zapiekanka rybna
Składniki:
- 20dag ryżu
- 40dag brokułów
- 50dag filetów dorsza
- 1/2 cytryny
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki
- 200ml bulionu warzywnego
- 150ml mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.
2. Ryby kroimy w mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 15 min.
3. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, uważać by nie rozgotować.
4. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem i bulionem, zagotowujemy, cały czas mieszamy, pod koniec dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układamy ryż, ryby, pokrojone pomidory, różyczki brokuła, polewamy sosem musztardowym, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
- 20dag ryżu
- 40dag brokułów
- 50dag filetów dorsza
- 1/2 cytryny
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki
- 200ml bulionu warzywnego
- 150ml mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.
2. Ryby kroimy w mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 15 min.
3. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, uważać by nie rozgotować.
4. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, następnie zalewamy mlekiem i bulionem, zagotowujemy, cały czas mieszamy, pod koniec dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układamy ryż, ryby, pokrojone pomidory, różyczki brokuła, polewamy sosem musztardowym, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
środa, 19 grudnia 2012
Muffiny Oreo
Składniki:
*na ciasto
- 150ml gorącej wody
- 2 jajka
- 170g cukru
- 4 łyżki masła
- 140g mąki pszennej
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 70g mieszanki (wiórki kokosowe, migdały, orzechy)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- szczypta soli
- 12 ciasteczek Oreo
- 100g jogurtu naturalnego
*na krem
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 ciasteczek Oreo
*dodatkowo
- ciasteczka Oreo do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy razem z kakałem i wodą, studzimy. Jajka miksujemy na gładką i puszystą masę z cukrem.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i mieszanką.
3. Do masy jajecznej na zmianę dodajemy wcześniej przygotowane masło z kakałem i mąkę oraz jogurt, miksujemy na gładką masę.
4. Do papilotek wkładamy po jednym ciasteczku Oreo, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
5. Śmietanę miksujemy z serkiem, cukrem, aż zgęstnieje, następnie dodajemy pokruszone Oreo, mieszamy. Krem nakładamy na wystudzone muffiny, można ozdobić dodatkowo Oreo.
*na ciasto
- 150ml gorącej wody
- 2 jajka
- 170g cukru
- 4 łyżki masła
- 140g mąki pszennej
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 70g mieszanki (wiórki kokosowe, migdały, orzechy)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
- szczypta soli
- 12 ciasteczek Oreo
- 100g jogurtu naturalnego
*na krem
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 8 ciasteczek Oreo
*dodatkowo
- ciasteczka Oreo do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy razem z kakałem i wodą, studzimy. Jajka miksujemy na gładką i puszystą masę z cukrem.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i mieszanką.
3. Do masy jajecznej na zmianę dodajemy wcześniej przygotowane masło z kakałem i mąkę oraz jogurt, miksujemy na gładką masę.
4. Do papilotek wkładamy po jednym ciasteczku Oreo, zalewamy ciastem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
5. Śmietanę miksujemy z serkiem, cukrem, aż zgęstnieje, następnie dodajemy pokruszone Oreo, mieszamy. Krem nakładamy na wystudzone muffiny, można ozdobić dodatkowo Oreo.
sobota, 15 grudnia 2012
Piernik na piwie
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 130g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 90ml roztopionego masła
- 80ml miodu
- 80ml ciemnego piwa np. Guinness
- 8 suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakałem.
2. Jajko lekko ubijamy, następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło, cukier, miód, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami oraz piwo lekko ostudzone po zagotowaniu, miksujemy na gładką masę.
3. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy.
4. Ciasto wykładamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 130g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 90ml roztopionego masła
- 80ml miodu
- 80ml ciemnego piwa np. Guinness
- 8 suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakałem.
2. Jajko lekko ubijamy, następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło, cukier, miód, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami oraz piwo lekko ostudzone po zagotowaniu, miksujemy na gładką masę.
3. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy.
4. Ciasto wykładamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.
czwartek, 13 grudnia 2012
Placuszki piernikowe z pomarańczami
Składniki:
- 1 jajko
- 320ml mleka
- 70g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 20g cukru
- 260g mąki pszennej
*dodatkowo
- 2 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Jajko z mlekiem i masłem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem. Miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Pomarańcze obieramy kroimy w plastry, podsmażamy w garnku z cukrem i masłem, aż się lekko skarmelizują. Placuszki podajemy z gorącymi owocami.
- 1 jajko
- 320ml mleka
- 70g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 20g cukru
- 260g mąki pszennej
*dodatkowo
- 2 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Jajko z mlekiem i masłem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem. Miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Pomarańcze obieramy kroimy w plastry, podsmażamy w garnku z cukrem i masłem, aż się lekko skarmelizują. Placuszki podajemy z gorącymi owocami.
piątek, 7 grudnia 2012
Babka oreo
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 8 pokruszonych ciasteczek oreo
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy jajka z olejem, cukrami i mlekiem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Do gładkiej masy dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 40 min. (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 8 pokruszonych ciasteczek oreo
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy jajka z olejem, cukrami i mlekiem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Do gładkiej masy dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 40 min. (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
środa, 5 grudnia 2012
Naleśniki z granatem
Składniki:
*na ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300ml mleka
- 12,5 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
*nadzienie
- 1 granat
- 200g twarogu
- kilka łyżek mleka
- cukier puder
*dodatkowo:
- płatki migdałowe
- miód
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na małej ilości oleju.
2. Ser rozgniatamy, dodajemy kilka łyżek mleka tak by powstała konsystencja wygodna do smarowania, cukier puder do smaku i ziarenka granatu, mieszamy.
3. Płatki migdałowe podgrzewamy z kilkoma łyżkami miodu.
4. Na naleśniki kładziemy masę serową, zawijamy w kwadraty i polewamy sosem miodowym.
*na ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300ml mleka
- 12,5 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
*nadzienie
- 1 granat
- 200g twarogu
- kilka łyżek mleka
- cukier puder
*dodatkowo:
- płatki migdałowe
- miód
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na małej ilości oleju.
2. Ser rozgniatamy, dodajemy kilka łyżek mleka tak by powstała konsystencja wygodna do smarowania, cukier puder do smaku i ziarenka granatu, mieszamy.
3. Płatki migdałowe podgrzewamy z kilkoma łyżkami miodu.
4. Na naleśniki kładziemy masę serową, zawijamy w kwadraty i polewamy sosem miodowym.
piątek, 30 listopada 2012
Twarogowo-pomarańczowe ciasteczka
Składniki:
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
- 60dag mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 15dag cukru
- 30dag twarogu
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- 2 pomarańcza
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrami, następnie dodajemy mleko, olej, olejek zagniatamy ciasto, stopniowo dodając twaróg.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm, wycinamy kwadraciki. Na każdy kwadracik kładziemy kawałek pomarańcza, zawijamy na kształt trójkąta, dociskając lekko brzegi.
3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
- 60dag mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 15dag cukru
- 30dag twarogu
- kilka kropli olejku pomarańczowego
- 2 pomarańcza
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrami, następnie dodajemy mleko, olej, olejek zagniatamy ciasto, stopniowo dodając twaróg.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm, wycinamy kwadraciki. Na każdy kwadracik kładziemy kawałek pomarańcza, zawijamy na kształt trójkąta, dociskając lekko brzegi.
3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
środa, 28 listopada 2012
Łosoś na szpinaku
Składniki:
- 500g łososia norweskiego bez skóry i ości
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 400g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
- 100g sera lazur
- 200ml śmietany 30%
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy na filety, każdy nacieramy pieprzem, solą i pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Na łyżce oleju z pomidorów, podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy szpinak, gdy zmięknie wrzucamy pokrojone pomidory, chwilę jeszcze gotujemy.
3. Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy pokrojony ser, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Łososia smażymy na złoty kolor na oliwie, uważać by go mocno nie wysuszyć.
5. Szpinak wykładamy na talerze, następnie łososia, polewamy serowym sosem. Danie idealnie pasuje podane z dzikim ryżem.
- 500g łososia norweskiego bez skóry i ości
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 400g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
- 100g sera lazur
- 200ml śmietany 30%
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy na filety, każdy nacieramy pieprzem, solą i pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Na łyżce oleju z pomidorów, podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy szpinak, gdy zmięknie wrzucamy pokrojone pomidory, chwilę jeszcze gotujemy.
3. Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy pokrojony ser, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Łososia smażymy na złoty kolor na oliwie, uważać by go mocno nie wysuszyć.
5. Szpinak wykładamy na talerze, następnie łososia, polewamy serowym sosem. Danie idealnie pasuje podane z dzikim ryżem.
piątek, 23 listopada 2012
Makaron z łososiem i brokułami
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 granat
- 200g wędzonego łososia
- 3 łyżki słonecznika
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 opakowania makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuł kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. (uważać by nie rozgotować), odcedzamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem i podsmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy ziarna granatu i serek, mieszamy aż składniki się połączą.
3. Osobno prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika.
4. Makaron mieszamy z serowym sosem, słonecznikiem i brokułem, wszystko chwile podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 1 brokuł
- 1 granat
- 200g wędzonego łososia
- 3 łyżki słonecznika
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 opakowania makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuł kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. (uważać by nie rozgotować), odcedzamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem i podsmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy ziarna granatu i serek, mieszamy aż składniki się połączą.
3. Osobno prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika.
4. Makaron mieszamy z serowym sosem, słonecznikiem i brokułem, wszystko chwile podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
środa, 21 listopada 2012
Pasta z makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- koperek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę dokładnie obieramy (pozbywamy się wszystkich ości) i rozdrabniamy.
2. W misce mieszamy jajka z rybą, dodajemy posiekany koperek, majonez. Na końcu wyciskamy troszkę soku z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- koperek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Makrelę dokładnie obieramy (pozbywamy się wszystkich ości) i rozdrabniamy.
2. W misce mieszamy jajka z rybą, dodajemy posiekany koperek, majonez. Na końcu wyciskamy troszkę soku z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
poniedziałek, 12 listopada 2012
Roladki z lazurem i pomidorami
Składniki:
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 100g sera lazur
- 400-500g polędwicy
- szynka parmeńska
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki, rozbijamy na kotleciki. Każdy kotlecik nacieramy solą i pieprzem. Następnie kładziemy plasterek szynki, kawałek pomidora i sera, zawijamy w roladki (jeśli będą się rozlatywać można przekłuć wykałaczkami).
2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pomidorów, układamy roladki, lekko smarujemy je olejem pomidorowym, posypujemy ziołami.
3. Mięso pieczemy ok. 45-60 min. w 180 stopniach, aż się zrumieni, a w środku nie będzie surowe.
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 100g sera lazur
- 400-500g polędwicy
- szynka parmeńska
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę kroimy na mniejsze kawałki, rozbijamy na kotleciki. Każdy kotlecik nacieramy solą i pieprzem. Następnie kładziemy plasterek szynki, kawałek pomidora i sera, zawijamy w roladki (jeśli będą się rozlatywać można przekłuć wykałaczkami).
2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pomidorów, układamy roladki, lekko smarujemy je olejem pomidorowym, posypujemy ziołami.
3. Mięso pieczemy ok. 45-60 min. w 180 stopniach, aż się zrumieni, a w środku nie będzie surowe.
czwartek, 1 listopada 2012
Ciasto jabłkowo-miodowe
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50dag mąki pszennej
- 30dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
*na krem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 180g margaryny
- 15dag cukru
- 1 cukier waniliowy
*na masę jabłkową
- 1 galaretka cytrynowa
- 1kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy, formujemy 3 kulki. Ciasto wykładamy na trzy blaszki, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką (1 kulka na 1 blaszkę). Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Wykładamy i studzimy.
2. Mąkę potrzebną na krem rozrabiamy w jednej szklance mleka, w do drugiej porcji mleka wsypujemy cukry, zagotowujemy, wlewamy pozostałe mleko (z mąką), cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu. Do lekko ostudzonego dodajemy margarynę, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, podsmażamy, pod koniec dodajemy galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody.
4. Przekładamy ciasto: ciasto-krem-ciasto-jabłka-ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Inspiracja: Planeta Smaku
*na ciasto
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50dag mąki pszennej
- 30dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
*na krem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 180g margaryny
- 15dag cukru
- 1 cukier waniliowy
*na masę jabłkową
- 1 galaretka cytrynowa
- 1kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy, formujemy 3 kulki. Ciasto wykładamy na trzy blaszki, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką (1 kulka na 1 blaszkę). Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Wykładamy i studzimy.
2. Mąkę potrzebną na krem rozrabiamy w jednej szklance mleka, w do drugiej porcji mleka wsypujemy cukry, zagotowujemy, wlewamy pozostałe mleko (z mąką), cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu. Do lekko ostudzonego dodajemy margarynę, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, podsmażamy, pod koniec dodajemy galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody.
4. Przekładamy ciasto: ciasto-krem-ciasto-jabłka-ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Inspiracja: Planeta Smaku
wtorek, 30 października 2012
Zupa cygańska
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag dobrej kiełbasy
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki śmietany do zup
- sól i pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, później plasterki kiełbasy, wszystko chwilę smażymy. Podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 10 min.
2. Do 3 szklanek wody dodajemy pokrojony w kostkę boczek, ziemniaki, ziele angielskie, gotujemy do miękkości, następnie dodajemy wcześniej usmażone warzywa, keczup, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, posypujemy natką pietruszki.
- 4 średnie ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag dobrej kiełbasy
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki śmietany do zup
- sól i pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, później plasterki kiełbasy, wszystko chwilę smażymy. Podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 10 min.
2. Do 3 szklanek wody dodajemy pokrojony w kostkę boczek, ziemniaki, ziele angielskie, gotujemy do miękkości, następnie dodajemy wcześniej usmażone warzywa, keczup, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, posypujemy natką pietruszki.
sobota, 27 października 2012
Pancakes z serkiem i owocami
Składniki:
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120g rozpuszczonego masła
*dodatkowo
- owoce (mogą być z kompotu)
- 200g twarogu
- 3/4 szklanki bitej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, miksujemy na gładko.
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy.
3. Pancakes smażymy na suchej patelni lub z bardzo małą ilością tłuszczu, przekładamy śmietanowym serkiem, na wierzch kładziemy owoce.
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120g rozpuszczonego masła
*dodatkowo
- owoce (mogą być z kompotu)
- 200g twarogu
- 3/4 szklanki bitej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, miksujemy na gładko.
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy.
3. Pancakes smażymy na suchej patelni lub z bardzo małą ilością tłuszczu, przekładamy śmietanowym serkiem, na wierzch kładziemy owoce.
czwartek, 25 października 2012
Makaron z ricottą i pomidorami
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 150g sera ricotta
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
2. W misce mieszamy ser z 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu, z oliwą, gałką muszkatołową, ziarnami słonecznika, posiekaną bazylią, pokrojonymi w paski pomidorami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu, mieszamy, wykładamy na talerze i dekorujemy bazylią.
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 150g sera ricotta
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
2. W misce mieszamy ser z 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu, z oliwą, gałką muszkatołową, ziarnami słonecznika, posiekaną bazylią, pokrojonymi w paski pomidorami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu, mieszamy, wykładamy na talerze i dekorujemy bazylią.
niedziela, 21 października 2012
Indyk w sosie serowym
Składniki:
-1 opakowanie filetu indyczego
- przyprawa do drobiu
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 1 opakowanie serka topionego emmentaler
- 3/4 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- olej do smażenia
- świeża rukola
- makaron
Sposób pzrygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet kroimy w mniejsze kawałki, tak by nie były za grube.
2. Każdy kawałek nacieramy przyprawą do drobiu, pieprzem i ziołami, pozostawiamy na ok. 15 min. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser, chwile gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy kostkę rosołową, nadal gotujemy, ciągle mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.
3. Przyprawione filety smażymy na złoty kolor. Na talerze wykładamy gotowy makaron, następnie kilka listków rukoli, na górze kładziemy mięso, polewamy gorącym sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
-1 opakowanie filetu indyczego
- przyprawa do drobiu
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 1 opakowanie serka topionego emmentaler
- 3/4 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- olej do smażenia
- świeża rukola
- makaron
Sposób pzrygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet kroimy w mniejsze kawałki, tak by nie były za grube.
2. Każdy kawałek nacieramy przyprawą do drobiu, pieprzem i ziołami, pozostawiamy na ok. 15 min. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser, chwile gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy kostkę rosołową, nadal gotujemy, ciągle mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.
3. Przyprawione filety smażymy na złoty kolor. Na talerze wykładamy gotowy makaron, następnie kilka listków rukoli, na górze kładziemy mięso, polewamy gorącym sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
piątek, 19 października 2012
Ciasto z dynią i rodzynkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej dyni
- 3/4 opakowania rodzynek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i cynamonem, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy dynię startą na dużych oczkach (odcisnąć sok) oraz rodzynki obsypane odrobiną mąki, by nie opadły, wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy ok. 45 min, w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej dyni
- 3/4 opakowania rodzynek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i cynamonem, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy dynię startą na dużych oczkach (odcisnąć sok) oraz rodzynki obsypane odrobiną mąki, by nie opadły, wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy ok. 45 min, w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
wtorek, 16 października 2012
Polędwiczki w pomarańczach
Składniki:
- 3 polędwiczki
- sól i pieprz
- 2 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- płatki migdałowe
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy, imbir, zmiażdżony czosnek i gotową marynatą nacieramy mięso, pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód kładziemy pokrojone w plasterki jedno pomarańczko), posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Zlewamy sos i zagęszczamy go 1 łyżką mąki.
- 3 polędwiczki
- sól i pieprz
- 2 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- płatki migdałowe
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy, imbir, zmiażdżony czosnek i gotową marynatą nacieramy mięso, pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód kładziemy pokrojone w plasterki jedno pomarańczko), posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Zlewamy sos i zagęszczamy go 1 łyżką mąki.
niedziela, 14 października 2012
Chlebek dyniowo-żurawinowy
Składniki:
- 215g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 110g masła
- 80g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy ekstrakty, sok pomarańczowy, puree z dyni (można kupić lub zrobić samemu, gotując dynie w małej ilości wody, następnie wodę odlewamy i ugniatamy jak ziemniaki), miksujemy dodając stopniowo mąkę.
3. Żurawinę zalewamy na chwilę wrzątkiem, wysypujemy na sitko, suszymy, oprószamy mąką i dodajemy do zmiksowanego ciasta, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
Inspiracja: sandrabakesaparty
- 215g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 110g masła
- 80g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy ekstrakty, sok pomarańczowy, puree z dyni (można kupić lub zrobić samemu, gotując dynie w małej ilości wody, następnie wodę odlewamy i ugniatamy jak ziemniaki), miksujemy dodając stopniowo mąkę.
3. Żurawinę zalewamy na chwilę wrzątkiem, wysypujemy na sitko, suszymy, oprószamy mąką i dodajemy do zmiksowanego ciasta, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
Inspiracja: sandrabakesaparty
sobota, 13 października 2012
Miseczki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 filet z kurczaka
- 1 op. Pomysł na papirus-soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 pomidor
- kilka listków sałaty
- sos czosnkowy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Następnie rozwałkowujemy, metalową formę na muffiny odwracamy stroną wypukłą do góry, którą smarujemy olejem. Każdą część wypukłą formy oblepiamy ciastem, nadmiar odcinamy, tak by po upieczeniu powstały miseczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min., aż się zezłocą, studzimy.
2. Kurczaka kroimy i przygotowujemy z Pomysłem na... według przepisu na opakowaniu. Gotowe mięso kroimy w małe kawałki, podobnie jak warzywa. Do upieczonych miseczek kładziemy pokroją sałatę, papryki, pomidora, mięso, posypujemy kukurydzą. Można podać polane sosem czosnkowym.
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 filet z kurczaka
- 1 op. Pomysł na papirus-soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 pomidor
- kilka listków sałaty
- sos czosnkowy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Następnie rozwałkowujemy, metalową formę na muffiny odwracamy stroną wypukłą do góry, którą smarujemy olejem. Każdą część wypukłą formy oblepiamy ciastem, nadmiar odcinamy, tak by po upieczeniu powstały miseczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min., aż się zezłocą, studzimy.
2. Kurczaka kroimy i przygotowujemy z Pomysłem na... według przepisu na opakowaniu. Gotowe mięso kroimy w małe kawałki, podobnie jak warzywa. Do upieczonych miseczek kładziemy pokroją sałatę, papryki, pomidora, mięso, posypujemy kukurydzą. Można podać polane sosem czosnkowym.
piątek, 12 października 2012
Kurczak w sosie jogurtowym
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i seler obieramy, kroimy w małe słupki, cebule siekamy. Na patelni z oliwą podsmażamy marchewki i seler, ok. 10 min., następnie dodajemy cebulę, nadal smażymy.
2. Filet kroimy w kostkę i dodajemy do lekko miękkich warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Potem wlewamy jogurt wymieszany z curry, śmietanę, smażymy aż sos zgęstnieje, ciągle mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i seler obieramy, kroimy w małe słupki, cebule siekamy. Na patelni z oliwą podsmażamy marchewki i seler, ok. 10 min., następnie dodajemy cebulę, nadal smażymy.
2. Filet kroimy w kostkę i dodajemy do lekko miękkich warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Potem wlewamy jogurt wymieszany z curry, śmietanę, smażymy aż sos zgęstnieje, ciągle mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
środa, 10 października 2012
Placuszki z dynią
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki dyni startej na dużych oczkach, odciśniętej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, dynię i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy składniki suchę, miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju, podajemy z dowolnymi dodatkami.
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki dyni startej na dużych oczkach, odciśniętej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, dynię i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy składniki suchę, miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju, podajemy z dowolnymi dodatkami.
poniedziałek, 8 października 2012
Tarta serowo-owocowa
Składniki:
*na ciasto
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 65g masła
- 80g mąki pszennj
- 12g drobnego cukru
*na nadzienie
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 30%
- 70g sera ricotta
- 150g białego sera zmielonego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 60g cukru
- 1/2 pomarańczy
- 2 duże figi
- 1 bzoskwinia lub morela
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Średnią formę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
2. Sery mieszamy z jajkami, śmietaną, budyniem i cukrem na gładką masę, wykładamy na podpieczony spód i chwileczkę podpiekamy. Następnie układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach (masa serowa powinna się zapiec). Po tym czasie pozostawiamy jeszcze ok. 5 min.w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy, studzimy.
*na ciasto
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 65g masła
- 80g mąki pszennj
- 12g drobnego cukru
*na nadzienie
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 30%
- 70g sera ricotta
- 150g białego sera zmielonego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 60g cukru
- 1/2 pomarańczy
- 2 duże figi
- 1 bzoskwinia lub morela
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Średnią formę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
2. Sery mieszamy z jajkami, śmietaną, budyniem i cukrem na gładką masę, wykładamy na podpieczony spód i chwileczkę podpiekamy. Następnie układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach (masa serowa powinna się zapiec). Po tym czasie pozostawiamy jeszcze ok. 5 min.w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy, studzimy.
Przepis bierze udział w konkursie "Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!".
Produkty marki Apart Natural, które mnie zainspirowały to:
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,31,morela-i-pomarancza.html
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,7,14,figa-i-irys.html
sobota, 6 października 2012
Kluski ziemniaczano-marchewkowe
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków (po obraniu)
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy, ugniatamy i studzimy. Następnie dodajemy mąki, jajka, sól do smaku i szybko ugniatamy, formujemy kulki wielkości małego ziemniaka.
2. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-8 min. (uważać by nie rozgotować).
- 0,5kg ziemniaków (po obraniu)
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy, ugniatamy i studzimy. Następnie dodajemy mąki, jajka, sól do smaku i szybko ugniatamy, formujemy kulki wielkości małego ziemniaka.
2. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-8 min. (uważać by nie rozgotować).
czwartek, 4 października 2012
Makaron z mielonym mięsem w sosie szpinakowym
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 długi serek topiony pieczarkowy Hochland
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mleka
- 500g mięsa mielonego
- przyprawa do gyrosa
- sól i pierz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy szpinak, zmiażdżony czosnek i mleko, smażymy, aż będzie gorący, następnie dodajemy serek topiony, mieszamy. Pozostawiamy na palniku tak długo, aż szpinak zdobędzie konsystencje sosu.
2. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z mięsem mielonym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wykładamy na talerze, następnie kładziemy sos szpinakowy i usmażone mięso.
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 długi serek topiony pieczarkowy Hochland
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mleka
- 500g mięsa mielonego
- przyprawa do gyrosa
- sól i pierz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy szpinak, zmiażdżony czosnek i mleko, smażymy, aż będzie gorący, następnie dodajemy serek topiony, mieszamy. Pozostawiamy na palniku tak długo, aż szpinak zdobędzie konsystencje sosu.
2. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z mięsem mielonym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wykładamy na talerze, następnie kładziemy sos szpinakowy i usmażone mięso.
wtorek, 2 października 2012
Zupa z młodej kapusty
Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100g brązowego ryżu
- kawałek selera
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- olej
Sposób przygotowania:
1. W garnku posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie resztę warzyw, wlewamy wywar, gotujemy do miękkości warzyw i ryżu.
2. Pod koniec doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki.
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100g brązowego ryżu
- kawałek selera
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- olej
Sposób przygotowania:
1. W garnku posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie resztę warzyw, wlewamy wywar, gotujemy do miękkości warzyw i ryżu.
2. Pod koniec doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki.
niedziela, 30 września 2012
Kompot z dyni
Składniki:
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.
piątek, 28 września 2012
Smażone serniczki
Składniki:
- 70g mąki pszennej
- 200g twarogu
- 20g cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ser ucieramy z jajkami, następnie dodajemy cukier i mąkę, dokładnie mieszamy.
2. Łyżką nakładamy ciasto, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się oleju. Posypujemy cukrem pudrem.
- 70g mąki pszennej
- 200g twarogu
- 20g cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ser ucieramy z jajkami, następnie dodajemy cukier i mąkę, dokładnie mieszamy.
2. Łyżką nakładamy ciasto, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się oleju. Posypujemy cukrem pudrem.
poniedziałek, 24 września 2012
Ciasto dyniowo-migdałowe
Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
sobota, 22 września 2012
Placuszki ricotta
Składniki:
- 1/2 szklanka mleka
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ricottę miksujemy z żółtkami, mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na gładką masę. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy polane miodem.
- 1/2 szklanka mleka
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ricottę miksujemy z żółtkami, mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na gładką masę. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy polane miodem.
czwartek, 20 września 2012
Chutney z dyni
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 goździków
- szczypta chili
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
1. Ocet zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy imbir, cynamon, goździki, chili, chwile gotujemy.
2. Do zalewy dodajemy dynię i gotujemy, aż będzie szklista. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
3. Gotową dynie przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok. 5 min.
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 goździków
- szczypta chili
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
1. Ocet zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy imbir, cynamon, goździki, chili, chwile gotujemy.
2. Do zalewy dodajemy dynię i gotujemy, aż będzie szklista. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
3. Gotową dynie przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok. 5 min.
wtorek, 18 września 2012
Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą
Składniki:
- 1 bagietka
- konfitura z fig lub borówek
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 opakowanie serka kremowego
- dowolna sałata
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
1. Świeży tymianek siekamy, mieszamy z serkiem. Bagietkę kroimy na cztery części, a te następnie wzdłuż. Jedną część smarujemy serkiem, drugą konfiturą.
2. Na połówce z konfiturą układamy listki sałaty, następnie szynki i przykrywamy górą posmarowaną serkiem, lekko dociskamy.
- 1 bagietka
- konfitura z fig lub borówek
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 opakowanie serka kremowego
- dowolna sałata
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
1. Świeży tymianek siekamy, mieszamy z serkiem. Bagietkę kroimy na cztery części, a te następnie wzdłuż. Jedną część smarujemy serkiem, drugą konfiturą.
2. Na połówce z konfiturą układamy listki sałaty, następnie szynki i przykrywamy górą posmarowaną serkiem, lekko dociskamy.
niedziela, 16 września 2012
Placuszki z białego sera i manny
Składniki:
- 2 jajka
- 250g białego sera
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kaszy manny
- szczypta soli
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ser ugniatamy widelcem, następnie dodajemy żółtka, cukier i kaszę, dokładnie mieszamy.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju, kładziemy po łyżce ciasta, by powstały małe placuszki, smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, podajemy z dowolnymi owocami.
- 2 jajka
- 250g białego sera
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kaszy manny
- szczypta soli
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ser ugniatamy widelcem, następnie dodajemy żółtka, cukier i kaszę, dokładnie mieszamy.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju, kładziemy po łyżce ciasta, by powstały małe placuszki, smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, podajemy z dowolnymi owocami.
piątek, 14 września 2012
Meksykańskie pulpety
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpety.
2. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy ketchup, fasolkę, papryki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z makaronem lub ryżem, posypane świeżym tymiankiem.
- 500g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpety.
2. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy ketchup, fasolkę, papryki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z makaronem lub ryżem, posypane świeżym tymiankiem.
środa, 12 września 2012
Placki ziemniaczane z grzybowym farszem
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 25dag pieczarek
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej + do obsypania
- dowolne zioła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dokładnie ugniatamy, chwilę studzimy. Później dodajemy żółtko, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, zioła, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
2. Pieczarki obieramy kroimy w małe plasterki. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki, gotujemy aż woda z pieczarek wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.
3. Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy pieczarki i żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące pszennej.
4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z sosem, np. pomidorowym.
- 4 duże ziemniaki
- 25dag pieczarek
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej + do obsypania
- dowolne zioła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dokładnie ugniatamy, chwilę studzimy. Później dodajemy żółtko, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, zioła, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
2. Pieczarki obieramy kroimy w małe plasterki. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki, gotujemy aż woda z pieczarek wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.
3. Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy pieczarki i żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące pszennej.
4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z sosem, np. pomidorowym.
poniedziałek, 10 września 2012
Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym
Składniki:
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty
sobota, 8 września 2012
Tagliatelle z łososiem
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
- 1 mała puszka kukurydzy
- 20dag wędzonego łososia
- 150ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Łososia rozdrabniamy, wkładamy do garnka, zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy, następnie dodajemy kukurydzę, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowy sos wlewamy do odcedzonego makaronu, mieszamy, chwilę gotujemy, posypujemy natką pietruszki.
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
- 1 mała puszka kukurydzy
- 20dag wędzonego łososia
- 150ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Łososia rozdrabniamy, wkładamy do garnka, zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy, następnie dodajemy kukurydzę, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowy sos wlewamy do odcedzonego makaronu, mieszamy, chwilę gotujemy, posypujemy natką pietruszki.
czwartek, 6 września 2012
Tosty truskawkowo-serowe
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
- kilka truskawek
- 1 mały serek ricotta
- cukier puder
- masło
Sposób przygotowania:
1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, mieszamy. Każdą kromkę smarujemy serkiem, na jedną połówkę kładziemy plasterki truskawek, nakrywamy drugą posmarowaną tylko serkiem.
2. Złożony tost obtaczamy z każdej strony w przygotowanym jajku, smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z masłem. Gotowe tosty posypujemy cukrem pudrem.
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
- kilka truskawek
- 1 mały serek ricotta
- cukier puder
- masło
Sposób przygotowania:
1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, mieszamy. Każdą kromkę smarujemy serkiem, na jedną połówkę kładziemy plasterki truskawek, nakrywamy drugą posmarowaną tylko serkiem.
2. Złożony tost obtaczamy z każdej strony w przygotowanym jajku, smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z masłem. Gotowe tosty posypujemy cukrem pudrem.
niedziela, 2 września 2012
Dżem marchewkowy
Składniki:
- 1kg marchwi
- 2 cytryny
- 200g cukru
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy kroimy w plastry i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy, aż powstanie papka, dodajemy cukier gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryn, mieszamy, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.
- 1kg marchwi
- 2 cytryny
- 200g cukru
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy kroimy w plastry i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy, aż powstanie papka, dodajemy cukier gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryn, mieszamy, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.
piątek, 31 sierpnia 2012
Zapiekana tortilla pełna warzyw
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- placki tortilla
- kawałek żółtego sera
- olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i wyciśnięty czosnek podsmażamy na małej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię, smażymy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok. Później dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę oraz puszkę pomidorów, wszystko chwilę gotujemy. Następnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką i chili papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Każdy placek tortilli wkładamy na 10s do mikrofali, następnie na środek kładziemy farsz, zawijamy boki pod spód, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem.
3. Zapiekamy ok. 20 min.w 180 stopniach.
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- placki tortilla
- kawałek żółtego sera
- olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i wyciśnięty czosnek podsmażamy na małej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię, smażymy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok. Później dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę oraz puszkę pomidorów, wszystko chwilę gotujemy. Następnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką i chili papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Każdy placek tortilli wkładamy na 10s do mikrofali, następnie na środek kładziemy farsz, zawijamy boki pod spód, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem.
3. Zapiekamy ok. 20 min.w 180 stopniach.
środa, 29 sierpnia 2012
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Składniki:
*na farsz
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do sosów
- sos sojowy
- sól i pieprz
*na naleśniki
- 50 ml wody
- 250 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
*na sos
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, chwilę smażymy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy dwa jajka, mieszamy. Przyprawione mięso dodajemy do pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia.
3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4. Papryki i pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.
*na farsz
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do sosów
- sos sojowy
- sól i pieprz
*na naleśniki
- 50 ml wody
- 250 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
*na sos
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, chwilę smażymy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy dwa jajka, mieszamy. Przyprawione mięso dodajemy do pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia.
3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4. Papryki i pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Beansburger
Składniki:
- 1 puszka białej fasolki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- kiełbasa węgierska
- sałata rukola
- 4 kawałki papryki grillowanej z słoika
- 4 kwadratowe bułki
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę odcedzamy, miksujemy razem z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Bułki przekrawamy, można je na chwilę podgrzać w piekarniku. Po wyciągnięciu dolną część smarujemy fasolową pastą, następnie kładziemy kilka plasterków kiełbasy, paprykę pokrojoną w paski oraz rukolę.
- 1 puszka białej fasolki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- kiełbasa węgierska
- sałata rukola
- 4 kawałki papryki grillowanej z słoika
- 4 kwadratowe bułki
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę odcedzamy, miksujemy razem z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Bułki przekrawamy, można je na chwilę podgrzać w piekarniku. Po wyciągnięciu dolną część smarujemy fasolową pastą, następnie kładziemy kilka plasterków kiełbasy, paprykę pokrojoną w paski oraz rukolę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive