poniedziałek, 30 lipca 2012
Makaron cukiniowo-brokułowy
Składniki:
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Brokuły i cukinie kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, czosnek, łyżkę oliwy, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojone pomidory.
4. Ziarna słonecznika chwile prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi makaron.
- 1 op. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1/2 brokuła
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
2. Brokuły i cukinie kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie warzywa wyciągamy z wody i miksujemy. Dodajemy jogurt, czosnek, łyżkę oliwy, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, dodajemy pokrojone pomidory.
4. Ziarna słonecznika chwile prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi makaron.
niedziela, 29 lipca 2012
Dżem porzeczkowy z kokosem
Składniki:
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 400g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy, wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodajemy cukier, gotujemy mieszając, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
3. Dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 400g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy, wkładamy do garnka o grubym dnie i smażymy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok dodajemy cukier, gotujemy mieszając, aż powstanie konsystencja dżemu.
2. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
3. Dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok. 15 min.
piątek, 27 lipca 2012
Deser maliniak
Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 300g świeżych malin
- 3 małe jogurty malinowe
- syrop malinowy
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody (1 szklanka).
2. Maliny układamy w małych foremkach (ja użyłam formy do muffin), zalewamy galaretką (połowę galaretki pozostawiamy do masy jogurtowej). Wstawiamy do lodówki na 30 min.
3. Jogurty dokładnie mieszamy lub miksujemy z pozostawioną galaretką. Masę jogurtową wylewamy na stężałą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Gotowe wykładamy na talerzyki (można formę na chwilkę włożyć do ciepłej wody, wtedy łatwiej wyciągnąć), polewamy sokiem malinowym.
- 1 galaretka malinowa
- 300g świeżych malin
- 3 małe jogurty malinowe
- syrop malinowy
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością wody (1 szklanka).
2. Maliny układamy w małych foremkach (ja użyłam formy do muffin), zalewamy galaretką (połowę galaretki pozostawiamy do masy jogurtowej). Wstawiamy do lodówki na 30 min.
3. Jogurty dokładnie mieszamy lub miksujemy z pozostawioną galaretką. Masę jogurtową wylewamy na stężałą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Gotowe wykładamy na talerzyki (można formę na chwilkę włożyć do ciepłej wody, wtedy łatwiej wyciągnąć), polewamy sokiem malinowym.
środa, 25 lipca 2012
Krem z cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
- 1 duża cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię bez nasienia oraz obrane i pokrojone ziemniaki, wszystko chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy miętę i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
3. Zupę zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
poniedziałek, 23 lipca 2012
Naleśniki z tuńczykiem
Składniki:
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć). Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.
* na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 1 łyżka oleju
*na farsz
- 30 dag tuńczyka w puszce w kawałkach
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml kremówki
- 1 łyżka kapary
- sól i pieprz
- cytryna
- ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
2. Trzy jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy mąkę, mleko, śmietanę, następnie tuńczyka, chwile gotujemy, cały czas mieszając (sos powinien zgęstnieć). Do gotowego tuńczyka dodajemy kapary, ugotowane jajka przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną.
3. Farsz kładziemy na naleśniki, zawijamy w ruloniki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stop.
sobota, 21 lipca 2012
Grillowany kurczak w migdałach
Składniki:
- 50 dag filetu z kurczaka
- 1/2 szklanki migdałów
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka kroimy w paseczki. Każdy paseczek nabijamy na patyczek, tak by powstały mini szaszłyki. Szaszłyki przyprawiamy solą i pieprzem, na chwilę odstawiamy.
2. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i słodką papryką. Filety polewamy przygotowanym sosem, grillujemy na złoty kolor.
3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, następnie obtaczamy w nich gotowe szaszłyki.
- 50 dag filetu z kurczaka
- 1/2 szklanki migdałów
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka kroimy w paseczki. Każdy paseczek nabijamy na patyczek, tak by powstały mini szaszłyki. Szaszłyki przyprawiamy solą i pieprzem, na chwilę odstawiamy.
2. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i słodką papryką. Filety polewamy przygotowanym sosem, grillujemy na złoty kolor.
3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, następnie obtaczamy w nich gotowe szaszłyki.
czwartek, 19 lipca 2012
Wątróbka w sosie z białego wina
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w małe plasterki, cebulę siekamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Wątróbkę obtaczamy w mącę, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor, wykładamy na talerzyk.
3. Cebulę podsmażamy, następnie podlewamy winem, dodajemy pieczarki, smażymy ok. 5 min.
4. Do pieczarek dodajemy upieczoną wątróbkę, podlewamy trochę wodą, by powstała konsystencja sosu, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w małe plasterki, cebulę siekamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Wątróbkę obtaczamy w mącę, następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor, wykładamy na talerzyk.
3. Cebulę podsmażamy, następnie podlewamy winem, dodajemy pieczarki, smażymy ok. 5 min.
4. Do pieczarek dodajemy upieczoną wątróbkę, podlewamy trochę wodą, by powstała konsystencja sosu, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
wtorek, 17 lipca 2012
Krucha tarta porzeczkowa z bezą
Składniki:
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Masło wraz z cukrem, żółtkami, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia szybko zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1/2 godz.
2. Formę do tarty wylepiamy 3/4 porcji schłodzonego ciasta, kłujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 min.
3. Na podpieczony spód wykładamy oczyszczone porzeczki, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Następnie kładziemy warstwę pozostałego ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
4. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, pod koniec dodajemy pozostały cukier puder. Pianę wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, by beza była chrupka.
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Masło wraz z cukrem, żółtkami, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia szybko zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1/2 godz.
2. Formę do tarty wylepiamy 3/4 porcji schłodzonego ciasta, kłujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 min.
3. Na podpieczony spód wykładamy oczyszczone porzeczki, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Następnie kładziemy warstwę pozostałego ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
4. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, pod koniec dodajemy pozostały cukier puder. Pianę wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, by beza była chrupka.
sobota, 14 lipca 2012
Grillowana cukinia z serkiem
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 serki wiejskie naturalne
- 2 pomidory
- szczypior
- 6 łyżek oliwy Monini Classico
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka świeżej bazyli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie kroimy na talarki grubości ok. 1 cm.
2. Oliwę mieszamy z papryką, bazylią oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Cukinie polewamy wcześniej przygotowaną oliwną marynatą, pozostawiamy na ok. 5 min.
4. Talarki cukini grillujemy z obu stron.
5. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę, garść szczypiorku siekamy, warzywa dodajemy do serka wiejskiego, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Gotowe cukinie podajemy z przygotowamyn serkiem.
- 2 cukinie
- 2 serki wiejskie naturalne
- 2 pomidory
- szczypior
- 6 łyżek oliwy Monini Classico
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka świeżej bazyli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie kroimy na talarki grubości ok. 1 cm.
2. Oliwę mieszamy z papryką, bazylią oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Cukinie polewamy wcześniej przygotowaną oliwną marynatą, pozostawiamy na ok. 5 min.
4. Talarki cukini grillujemy z obu stron.
5. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę, garść szczypiorku siekamy, warzywa dodajemy do serka wiejskiego, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Gotowe cukinie podajemy z przygotowamyn serkiem.
środa, 11 lipca 2012
Dżem jabłkowo-porzeczkowy z nutą pomarańczy
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 kg jabłek
- 1 duża pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka i pomarańcz oczyszczamy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, następnie dodajemy oczyszczone porzeczki.
2. Owoce smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu, ok. 1 godziny, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
- 1 kg czarnych porzeczek
- 1 kg jabłek
- 1 duża pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Jabłka i pomarańcz oczyszczamy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, następnie dodajemy oczyszczone porzeczki.
2. Owoce smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu, ok. 1 godziny, pod koniec dodajemy cukier i sok z cytryny.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
piątek, 6 lipca 2012
Tort marchewkowy z kremem
Składniki:
*na ciasto
- 300g drobno startej marchewki
- 80g wiórków kokosowych
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 5 plastrów ananasa
- 225ml oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 70g dowolnych posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 op. cukru waniliowego
*na krem
- 1 mała puszka masy krówkowej kokosowej
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka sernikowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie gęsta i gładka konsystencja, pod koniec dodajemy olej, miksujemy.
2. Do masy jajecznej dodajemy drobno startą marchewkę, orzechy, ananas pokrojony w kostkę, wiórki, mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy powoli do wcześniejszej masy, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
5. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na trzy krążki.
6. Do miski wkładamy serek sernikowy, 3/4 puszki masy krówkowej, mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
7. Krążki ciasta smarujemy kremem, wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
*na ciasto
- 300g drobno startej marchewki
- 80g wiórków kokosowych
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 5 plastrów ananasa
- 225ml oleju
- 1 szklanka brązowego cukru
- 70g dowolnych posiekanych orzechów
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 op. cukru waniliowego
*na krem
- 1 mała puszka masy krówkowej kokosowej
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka sernikowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie gęsta i gładka konsystencja, pod koniec dodajemy olej, miksujemy.
2. Do masy jajecznej dodajemy drobno startą marchewkę, orzechy, ananas pokrojony w kostkę, wiórki, mieszamy.
3. Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, dodajemy powoli do wcześniejszej masy, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
5. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na trzy krążki.
6. Do miski wkładamy serek sernikowy, 3/4 puszki masy krówkowej, mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
7. Krążki ciasta smarujemy kremem, wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
środa, 4 lipca 2012
Trufle owsiano-kokosowe
Składniki:
- 100g owsianych ciasteczek digestive
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g masła
- 50g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy połowę wiórek,cukier puder, mieszamy.
2. Masło z czekoladą roztapiamy w łaźni wodnej.
3. Do mokrych składników dodajemy suchę, wyrabiamy małe kuleczki, obtaczamy w pozostałych wiórkach, wkładamy na chwilę do lodówki. (jeśli masa byłaby zbyt sucha dodajemy masło lub czekoladę, a jeśli mocno lepiąca wkładamy na chwilę do lodówki).
Inspiracja: www.ugotujmy.blogspot.com
- 100g owsianych ciasteczek digestive
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g masła
- 50g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy połowę wiórek,cukier puder, mieszamy.
2. Masło z czekoladą roztapiamy w łaźni wodnej.
3. Do mokrych składników dodajemy suchę, wyrabiamy małe kuleczki, obtaczamy w pozostałych wiórkach, wkładamy na chwilę do lodówki. (jeśli masa byłaby zbyt sucha dodajemy masło lub czekoladę, a jeśli mocno lepiąca wkładamy na chwilę do lodówki).
Inspiracja: www.ugotujmy.blogspot.com
poniedziałek, 2 lipca 2012
Ryba z warzywami i serem
Składniki:
- 2 duże filety białej ryby
- połowa czerwonej papryki
- kilka zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 pomidor
- 4 łyżki sera ricotta
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- ryż
- curry
Sposób przygotowania:
1. Rybę nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 min.
2. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę i marchewkę kroimy w paseczki, warzywa solimy i podsmażamy na oliwie do miękkości, pod koniec podlewamy winem, gotujemy do jego odparowania. Warzywa zdejmujemy z patelni.
3. Rybę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory i oliwki, chwilę dusimy.
4. Ryż gotujemy wraz z łyżeczką curry.
5. Na talerz wykładamy ryż, następnie wcześniej usmażone warzywa, rybę, ser ricotta, a na wierzch pomidory z oliwkami.
- 2 duże filety białej ryby
- połowa czerwonej papryki
- kilka zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 pomidor
- 4 łyżki sera ricotta
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki białego wina
- ryż
- curry
Sposób przygotowania:
1. Rybę nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 min.
2. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę i marchewkę kroimy w paseczki, warzywa solimy i podsmażamy na oliwie do miękkości, pod koniec podlewamy winem, gotujemy do jego odparowania. Warzywa zdejmujemy z patelni.
3. Rybę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory i oliwki, chwilę dusimy.
4. Ryż gotujemy wraz z łyżeczką curry.
5. Na talerz wykładamy ryż, następnie wcześniej usmażone warzywa, rybę, ser ricotta, a na wierzch pomidory z oliwkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive