sobota, 30 kwietnia 2016
Kawowy pudding z tapioki
Składniki:
- 3/4 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleka
- 200ml mleka kokosowego
- 1 szklanka kawy
- 1-2 łyżki miodu
*na krem
- 1 banan
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Tapiokę zalewamy zwykłym mlekiem i kokosowym, pozostawiamy na 1 godzinę.
2. Po tym czasie do tapioki dodajemy kawę, miód i gotujemy do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Pudding przelewamy do szklanek, studzimy.
4. Banana miksujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Bananowy krem wykładamy na tapiokę, można udekorować czekoladą.
Inspiracja:weganka
- 3/4 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleka
- 200ml mleka kokosowego
- 1 szklanka kawy
- 1-2 łyżki miodu
*na krem
- 1 banan
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Tapiokę zalewamy zwykłym mlekiem i kokosowym, pozostawiamy na 1 godzinę.
2. Po tym czasie do tapioki dodajemy kawę, miód i gotujemy do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Pudding przelewamy do szklanek, studzimy.
4. Banana miksujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Bananowy krem wykładamy na tapiokę, można udekorować czekoladą.
Inspiracja:weganka
sobota, 23 kwietnia 2016
Makaron z papryką i serem kozim
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- ok. 8 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy
- ok. 150g makaronu świderki lub penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- ok. 70g koziego sera śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki na połówki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wsypujemy oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
5. Przed podaniem mieszamy z listkami świeżej bazylii i z kozim serem.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 1 czerwona papryka
- ok. 8 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy
- ok. 150g makaronu świderki lub penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- ok. 70g koziego sera śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki na połówki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wsypujemy oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
5. Przed podaniem mieszamy z listkami świeżej bazylii i z kozim serem.
Inspiracja:kwestiasmaku
czwartek, 21 kwietnia 2016
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 180g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 100g posiekanych orzechów lub migdałów
*na kruszonkę
- 80g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.
2. Jajka miksujemy z cukrem, aromatem migdałowym i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy orzechy i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Inspiracja:malacukierenka
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 180g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 100g posiekanych orzechów lub migdałów
*na kruszonkę
- 80g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.
2. Jajka miksujemy z cukrem, aromatem migdałowym i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy orzechy i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Inspiracja:malacukierenka
wtorek, 19 kwietnia 2016
Recenzja książki "Kuchnia Dwudziestolecia - co i jak jadano?"
Książka "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano?" to nie tylko poradnik kulinarny,
ale także wspaniały zbiór wspomnień, pamiętników i rubryk kulinarnych w gazetach,
z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Autorka Agnieszka Jeż pokazuje oblicze dawnej polskiej kuchni, jej różnobarwność oraz przeobrażenia pod wpływem nowych warunków ekonomicznych.
z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Autorka Agnieszka Jeż pokazuje oblicze dawnej polskiej kuchni, jej różnobarwność oraz przeobrażenia pod wpływem nowych warunków ekonomicznych.
Książka zawiera 100 ciekawych przepisów na najróżniejsze potrawy, często bardzo zaskakujące, jak: Budyń z jarzyn, czy Ozorki. Większość przepisów nie zawiera dużej liczby składników, a co za tym idzie są proste w wykonaniu.
Szczerze polecam tą książkę, szczególnie osobom młodym, ponieważ oprócz wypróbowania fantastycznych przepisów można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy o historii Polski.
Więcej o książce znajdziesz tutaj.
niedziela, 17 kwietnia 2016
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mango obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z sokiem z cytryny, z jogurtem i olejem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem, miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy mango, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy kolorową posypką.
Inspiracja:oryginalnysmak
- 1 dojrzałe mango
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mango obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z sokiem z cytryny, z jogurtem i olejem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem, miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy mango, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy kolorową posypką.
Inspiracja:oryginalnysmak
piątek, 15 kwietnia 2016
Barszcz biały na kiszonej kapuście
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek selera
- ok. 3 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 3 jajka
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 białe kiełbasy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz obraną i pokrojoną marchewkę i seler. Całość zalewamy 1,5-2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, kiszoną kapustę i gotujemy ok. 20 min.
2. Po tym czasie zupę przecedzamy, wsypujemy majeranek, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Można ziemniaki ugotować wcześniej i dodać miękkie do zupy, wtedy proces przygotowania jest szybszy.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę, następnie wrzucamy ją do zupy.
4. Do zupy wlewamy wcześniej zahartowaną śmietanę, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem i przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Barszcz nalewamy na talerze, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Inspiracja:studiokuchnia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- kawałek selera
- ok. 3 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 3 jajka
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 białe kiełbasy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz obraną i pokrojoną marchewkę i seler. Całość zalewamy 1,5-2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, kiszoną kapustę i gotujemy ok. 20 min.
2. Po tym czasie zupę przecedzamy, wsypujemy majeranek, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Można ziemniaki ugotować wcześniej i dodać miękkie do zupy, wtedy proces przygotowania jest szybszy.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę, następnie wrzucamy ją do zupy.
4. Do zupy wlewamy wcześniej zahartowaną śmietanę, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem i przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Barszcz nalewamy na talerze, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Inspiracja:studiokuchnia
środa, 13 kwietnia 2016
Galaretka z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- ok. 10 jajek przepiórczych
- kilka pomidorków koktajlowych
- ok. 200g szynki konserwowej
- 3/4 szklanki zielonego groszku
- ok. 2 ugotowane marchewki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3,5 szklanki domowego bulionu
- 6 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia. Na dnie formy układamy połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych oraz pomidorki koktajlowe i kilka listków natki pietruszki, całość zalewamy niewielką ilością bulionu i wkładamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
2. Następnie do formy wsypujemy odsączony groszek, zalewamy bulionem, tak by go przykrył i wkładamy tak jak poprzednio do lodówki.
3. Na groszek kładziemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, zalewamy bulionem i wkładamy do lodówki.
4. Gdy galaretka zastygnie układamy ostatnią warstwę, czyli plasterki marchewki, zalewamy pozostałym bulionem i także wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Gdy galaretka dobrze stężała delikatnie wyciągamy ją z formy.
- ok. 10 jajek przepiórczych
- kilka pomidorków koktajlowych
- ok. 200g szynki konserwowej
- 3/4 szklanki zielonego groszku
- ok. 2 ugotowane marchewki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 3,5 szklanki domowego bulionu
- 6 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia. Na dnie formy układamy połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych oraz pomidorki koktajlowe i kilka listków natki pietruszki, całość zalewamy niewielką ilością bulionu i wkładamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
2. Następnie do formy wsypujemy odsączony groszek, zalewamy bulionem, tak by go przykrył i wkładamy tak jak poprzednio do lodówki.
3. Na groszek kładziemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, zalewamy bulionem i wkładamy do lodówki.
4. Gdy galaretka zastygnie układamy ostatnią warstwę, czyli plasterki marchewki, zalewamy pozostałym bulionem i także wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Gdy galaretka dobrze stężała delikatnie wyciągamy ją z formy.
poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Soczewica z ziemniakami i fetą
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek fety
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, a paprykę nieco drobniej.
2. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, wlewamy pomidory z puszki.
3. Po chwili wsypujemy soczewicę i wlewamy szklankę bulionu, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie, jeżeli jest taka potrzeba dolewamy więcej bulionu.
3. Na końcu wsypujemy tymianek, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Soczewicę z warzywami wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą.
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- kawałek fety
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, a paprykę nieco drobniej.
2. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, wlewamy pomidory z puszki.
3. Po chwili wsypujemy soczewicę i wlewamy szklankę bulionu, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie, jeżeli jest taka potrzeba dolewamy więcej bulionu.
3. Na końcu wsypujemy tymianek, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Soczewicę z warzywami wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą.
sobota, 9 kwietnia 2016
Muffiny z ricottą i pomarańczą
Składniki:
- 125g sera ricotta
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce miksujemy maślankę z olejem, jajkiem, olejkiem, sokiem z pomarańczy i ricottą.
2. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i imbirem.
3. Na końcu do ciasta wrzucamy startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min.
Inspiracja:grunttoprzepis
- 125g sera ricotta
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce miksujemy maślankę z olejem, jajkiem, olejkiem, sokiem z pomarańczy i ricottą.
2. Do mokrych składników dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i imbirem.
3. Na końcu do ciasta wrzucamy startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną, mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min.
Inspiracja:grunttoprzepis
czwartek, 7 kwietnia 2016
Sernik stracciatella z wiśniami
Składniki:
*na spód
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka miodu
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na masę serową
- 200ml śmietany 30%
- 400g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 70g płatków czekoladowych
*na galaretkę
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
- 100ml soku z wiśni
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i kakao. Dość sypkim ciastem wylepiamy dno tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., studzimy.
2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody i lekko przestudzaną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi i wylewamy na wystudzony spód ciasta, chłodzimy w lodówce.
3. Galaretkę rozpuszczamy w soku wiśniowym i w 100ml wody, studzimy. Na stężałej masie śmietanowej układamy wiśnie, zalewamy zimną galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja:cafeamaretto
*na spód
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka miodu
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
*na masę serową
- 200ml śmietany 30%
- 400g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 70g płatków czekoladowych
*na galaretkę
- ok. 2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
- 100ml soku z wiśni
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z miodem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i kakao. Dość sypkim ciastem wylepiamy dno tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., studzimy.
2. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody i lekko przestudzaną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami czekoladowymi i wylewamy na wystudzony spód ciasta, chłodzimy w lodówce.
3. Galaretkę rozpuszczamy w soku wiśniowym i w 100ml wody, studzimy. Na stężałej masie śmietanowej układamy wiśnie, zalewamy zimną galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja:cafeamaretto
wtorek, 5 kwietnia 2016
Pieczona szynka miodowo-musztardowa
Składniki:
- ok. 1,5kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szynkę oczyszczamy, związujemy sznurkiem, by nadać jej odpowiedni kształt.
2. W misce mieszamy olej z oliwą, musztardami, miodem, zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym, słodką papryką, octem i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na złoty kolor i wraz z pozostałą marynatą, posiekaną cebulą i połową bulionu przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 2,5 godz. w 200 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
4. Powstały sos z pieczenia szynki przecedzamy, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotową szynkę kroimy na plasterki i polewamy sosem.
Inspiracja:domowe-potrawy
- ok. 1,5kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szynkę oczyszczamy, związujemy sznurkiem, by nadać jej odpowiedni kształt.
2. W misce mieszamy olej z oliwą, musztardami, miodem, zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym, słodką papryką, octem i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na złoty kolor i wraz z pozostałą marynatą, posiekaną cebulą i połową bulionu przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 2,5 godz. w 200 stopniach, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
4. Powstały sos z pieczenia szynki przecedzamy, dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Gotową szynkę kroimy na plasterki i polewamy sosem.
Inspiracja:domowe-potrawy
niedziela, 3 kwietnia 2016
Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym
Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 600ml śmietany 30%
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 75g cukru pudru
*na ciasto kokosowe
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, pod koniec dodając cukier. Następnie pianę łączymy z żółtkami, olejem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
2. Białka na ciasto kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy do formy o wymiarach jak wyżej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się ładnie zrumieni, studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Później mieszamy ją z ajerkoniakiem i żelatyną.
4. Na biszkopt wylewamy krem ajerkoniakowy, na wierzch kładziemy bardzo delikatnie ostudzone ciasto kokosowe, oczywiście bez papieru, lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
*na biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
*na krem
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 600ml śmietany 30%
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 75g cukru pudru
*na ciasto kokosowe
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek, pod koniec dodając cukier. Następnie pianę łączymy z żółtkami, olejem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
2. Białka na ciasto kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy do formy o wymiarach jak wyżej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się ładnie zrumieni, studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Później mieszamy ją z ajerkoniakiem i żelatyną.
4. Na biszkopt wylewamy krem ajerkoniakowy, na wierzch kładziemy bardzo delikatnie ostudzone ciasto kokosowe, oczywiście bez papieru, lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Inspiracja:gotujzcukiereczkiem
piątek, 1 kwietnia 2016
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i kapustą
Składniki:
- 100g ryżu
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 3/4 puszki kukurydzy
- ok. 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy studzimy.
2. Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę i tuńczyka, ryż, pokrojone w kostkę jajka, ogórki oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 100g ryżu
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 3/4 puszki kukurydzy
- ok. 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy studzimy.
2. Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę i tuńczyka, ryż, pokrojone w kostkę jajka, ogórki oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive