czwartek, 31 lipca 2014
Makaron z wędzonym kurczakiem i cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 200g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- 1/2 op. makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię myjemy, odcinamy końce, wykrawamy środek z ziarnami i ścieramy na dużych oczkach.
3. Na oliwię podsmażamy cukinię ze skórką i sokiem z cytryny, gdy zmięknie dodajemy pokrojonego na drobno kurczaka, chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy ok. 6 min., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.
- 1 średnia cukinia
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
- 200g wędzonego kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- 1/2 op. makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię myjemy, odcinamy końce, wykrawamy środek z ziarnami i ścieramy na dużych oczkach.
3. Na oliwię podsmażamy cukinię ze skórką i sokiem z cytryny, gdy zmięknie dodajemy pokrojonego na drobno kurczaka, chwilę smażymy. Następnie wlewamy śmietanę, gotujemy ok. 6 min., przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.
wtorek, 29 lipca 2014
Spaghetti z cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, następnie szatkujemy w cienkie plasterki.
3. Na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy cukinię, gdy lekko zmięknie wrzucamy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, chwilę smażymy.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, można posypać świeżą bazylią.
- 1 średnia cukinia
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, następnie szatkujemy w cienkie plasterki.
3. Na dwóch łyżkach oliwy z suszonych pomidorów podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy cukinię, gdy lekko zmięknie wrzucamy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, chwilę smażymy.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, można posypać świeżą bazylią.
niedziela, 27 lipca 2014
Puszysty omlet z borówkami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki borówek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i mąkę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy ogień, wylewamy ciasto na omlet i smażymy ok. 3-4 min., na złoty kolor. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
3. Borówki myjemy i chwilę podgrzewamy w rondelku, aby zmiękły i puściły trochę soku. Owoce wykładamy na połowę omletu, który składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem.
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- 3/4 szklanki borówek
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i mąkę.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy ogień, wylewamy ciasto na omlet i smażymy ok. 3-4 min., na złoty kolor. Gotowy omlet wykładamy na talerz.
3. Borówki myjemy i chwilę podgrzewamy w rondelku, aby zmiękły i puściły trochę soku. Owoce wykładamy na połowę omletu, który składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem.
piątek, 25 lipca 2014
Pikantny kurczak z przyprawami
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
środa, 23 lipca 2014
Ciasto z owocami i kruszonką czekoladowo-owsianą
Składniki:
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki
wtorek, 22 lipca 2014
Ciasto bananowe na zimno
Składniki:
- 6 dużych bananów
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki masła
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- biszkopty
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty delikatnie moczymy w soku pomarańczowym (uważać, by nie były zbyt mokre) i układamy ciasno w formie o wymiarach ok. 22x22 cm.
2. Pięć bananów blendujemy z sokiem z cytryny. Do 1/2 szklanki wody dodajemy masło, zagotowujemy, wsypujemy galaretki pomarańczowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy do zblendowanych bananów, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki, by zastygła.
3. Truskawkową galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak mniej wody, czyli 400ml.
4. Jednego banana kroimy w cienkie plasterki, wykładamy je na zastygniętą masę, lekko dociskając. Zalewamy wystudzoną truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Inspiracja: Anyżkowo
- 6 dużych bananów
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki masła
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- biszkopty
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty delikatnie moczymy w soku pomarańczowym (uważać, by nie były zbyt mokre) i układamy ciasno w formie o wymiarach ok. 22x22 cm.
2. Pięć bananów blendujemy z sokiem z cytryny. Do 1/2 szklanki wody dodajemy masło, zagotowujemy, wsypujemy galaretki pomarańczowe, mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy do zblendowanych bananów, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki, by zastygła.
3. Truskawkową galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak mniej wody, czyli 400ml.
4. Jednego banana kroimy w cienkie plasterki, wykładamy je na zastygniętą masę, lekko dociskając. Zalewamy wystudzoną truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Inspiracja: Anyżkowo
niedziela, 20 lipca 2014
Pasta z bobem i awokado
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 awokado
- 2-3 łyżki sera ricotta
- sok z 1/2 cytryny
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bób, obrane i pokrojone awokado, ser miksujemy w blenderze. Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
2. Gotową pastą smarujemy kanapki, podajemy z pomidorem.
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 1 awokado
- 2-3 łyżki sera ricotta
- sok z 1/2 cytryny
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bób, obrane i pokrojone awokado, ser miksujemy w blenderze. Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
2. Gotową pastą smarujemy kanapki, podajemy z pomidorem.
piątek, 18 lipca 2014
Makaron z bobem i bazylią
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- sól i pieprz
- makaron tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Jedną szklankę ugotowanego i obranego bobu miksujemy w blenderze z bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (wlewamy tyle oliwy, aby uzyskać konsystencje pesto). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z przygotowaną pastą. Wykładamy na talerze, dodajemy pozostały bób, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- sól i pieprz
- makaron tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Jedną szklankę ugotowanego i obranego bobu miksujemy w blenderze z bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (wlewamy tyle oliwy, aby uzyskać konsystencje pesto). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z przygotowaną pastą. Wykładamy na talerze, dodajemy pozostały bób, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
środa, 16 lipca 2014
Kanapka z pastą oliwkową
Składniki:
- 1szklanka zielonych oliwek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 150g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- salami
- pomidor
- pieprz
- rukola
- bagietki
Sposób przygotowania:
1. Oliwki miksujemy w blenderze z parmezanem, ricottą, czosnkiem i jogurtem, przyprawiamy pieprzem.
2. Pieczywo rozkrawamy, smarujemy oliwkową pastą, na jedną część kładziemy rukolę, salami, plasterki pomidora, można jeszcze przyprawić pieprzem i przykrywamy drugą częścią.
- 1szklanka zielonych oliwek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 150g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- salami
- pomidor
- pieprz
- rukola
- bagietki
Sposób przygotowania:
1. Oliwki miksujemy w blenderze z parmezanem, ricottą, czosnkiem i jogurtem, przyprawiamy pieprzem.
2. Pieczywo rozkrawamy, smarujemy oliwkową pastą, na jedną część kładziemy rukolę, salami, plasterki pomidora, można jeszcze przyprawić pieprzem i przykrywamy drugą częścią.
poniedziałek, 14 lipca 2014
Sałatka z kaszą jaglaną
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 100g sera camembert
- 2 garści kiełków brokuła lub lucerny
- sałata rukola
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, według instrukcji na opakowaniu, lekko ją solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
2. Pomidory kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka, a ser w plasterki.
3. Na talerze rozkładamy sałatę, posypujemy ugotowaną kaszą, następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli pomidory, ser, cebulę. Na końcu posypujemy kiełkami i świeżo mielonym pieprzem.
Inspiracja: feed-me-better
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 100g sera camembert
- 2 garści kiełków brokuła lub lucerny
- sałata rukola
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w 1 szklance wody, według instrukcji na opakowaniu, lekko ją solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
2. Pomidory kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka, a ser w plasterki.
3. Na talerze rozkładamy sałatę, posypujemy ugotowaną kaszą, następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli pomidory, ser, cebulę. Na końcu posypujemy kiełkami i świeżo mielonym pieprzem.
Inspiracja: feed-me-better
sobota, 12 lipca 2014
Placuszki z mascarpone i wiśniami
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g serka mascarpone
- ok. 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z serkiem, mlekiem, następnie dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy na gładkie ciasto.
2. Do ciasta wrzucamy wydrylowane wiśnie, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, na złoty kolor z każdej strony.
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g serka mascarpone
- ok. 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z serkiem, mlekiem, następnie dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy na gładkie ciasto.
2. Do ciasta wrzucamy wydrylowane wiśnie, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, na złoty kolor z każdej strony.
czwartek, 10 lipca 2014
Domowe Cini Minis
Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 60g mąki pełnoziarnistej
- 60g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, cynamon, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz jogurt, zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia.
3. Każdy kwadrat nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Później posypujemy cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem.
4. Cini Minis wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 min. Gotowe wykładamy z blaszki i studzimy.
Inspiracja:iadorecinnamon
- 100g mąki pszennej
- 60g mąki pełnoziarnistej
- 60g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, cynamon, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz jogurt, zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia.
3. Każdy kwadrat nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Później posypujemy cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem.
4. Cini Minis wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 min. Gotowe wykładamy z blaszki i studzimy.
Inspiracja:iadorecinnamon
wtorek, 8 lipca 2014
Zupa rybna
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 filety z dorsza bez ości i skóry
- 1 czerwona papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, pomidory (wcześniej należy je sparzyć) obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, ziele angielskie i wcześniej przygotowane pozostałe warzywa. Zalewamy ok. 1,5 litrem wody, gotujemy 10 min.
2. Do zupy dodajemy oczyszczoną i pokrojoną rybę, dalej gotujemy do miękkości wszystkich składników, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią.
- 2 marchewki
- 3 filety z dorsza bez ości i skóry
- 1 czerwona papryka
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, pomidory (wcześniej należy je sparzyć) obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, ziele angielskie i wcześniej przygotowane pozostałe warzywa. Zalewamy ok. 1,5 litrem wody, gotujemy 10 min.
2. Do zupy dodajemy oczyszczoną i pokrojoną rybę, dalej gotujemy do miękkości wszystkich składników, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżą bazylią.
niedziela, 6 lipca 2014
Skworcu - herbaty i przyprawy
to firma zajmująca się sprzedażą głównie przypraw i herbat. Jednak w asortymencie można znaleźć również kawy, bakalie, akcesoria kuchenne itd.
Co wyróżnia tą firmę? Przede wszystkim wysoka jakość produktów w bardzo atrakcyjnej cenie, duży wybór, szybka wysyłka bezpiecznie zapakowanego towaru.
Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi produktami, często trudno dostępnymi w stacjonarnych sklepach to koniecznie odwiedź stronę internetową:
http://www.skworcu.com.pl/
W najbliższym czasie na blogu pojawią się przepisy z ciekawymi produktami "Skworcu", m.in. wypróbuje czosnek niedźwiedzi, surowe pistacje, czerwony ryż, kaszę bulgur...... i inne pyszne składniki.
Tak, więc zapraszam do śledzenia bloga :)


Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive