niedziela, 26 czerwca 2016
Tiramisu z malinami + Monte Santi
Składniki:
- 300g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki espresso
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- ok. 250g malin
- 200g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy i kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się wody.
2. Wystudzone espresso mieszamy z rumem.
3. Śmietanę, cukier puder i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. W naczyniu układamy pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych w kawie (trzymamy je w naparze tylko sekundę, żeby nie były zbyt mokre). Na biszkopty wykładamy 1/3 kremu, następnie układamy maliny i taką samą ilość kremu.
5. Na to układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem. Na końcu posypujemy gorzkim kakao. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
- 300g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki espresso
- 1 łyżka amaretto lub rumu
- ok. 250g malin
- 200g podłużnych biszkoptów
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Maliny myjemy i kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się wody.
2. Wystudzone espresso mieszamy z rumem.
3. Śmietanę, cukier puder i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
4. W naczyniu układamy pierwszą warstwę biszkoptów nasączonych w kawie (trzymamy je w naparze tylko sekundę, żeby nie były zbyt mokre). Na biszkopty wykładamy 1/3 kremu, następnie układamy maliny i taką samą ilość kremu.
5. Na to układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem. Na końcu posypujemy gorzkim kakao. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
MONTE SANTI ORIGINAL
to nowość wśród słodkich, czerwonych win, która pojawiła się niedawno na polskim rynku. Kusi niesamowitym świeżym aromatem oraz owocowym bukietem. Jest doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Polecam osobom, które przepadają za winami o wyrazistym owocowym, słodkim smaku. W letnie popołudnie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do serwowanych ciast, czy innych słodkości. Więcej informacji o całej serii win można znaleźć tutaj.
niedziela, 19 czerwca 2016
Mleczno-owocowy deser z tapioki
Składniki:
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/3 szklanki granulatu tapioki
- 500ml mleka
- kawałek laski wanilii
- 2 garści truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tapiokę, cukier brązowy i ziarna wyciągnięte z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż konsystencja będzie gęsta, a tapioka wystarczająco miękka.
2. Truskawki i obrany rabarbar kroimy, posypujemy 2-3 łyżkami cukru, smażymy aż owoce się rozpadną.
3. Do pucharków nakładamy 3/4 porcji podsmażonych owoców, następnie wykładamy ugotowaną tapiokę, na to kładziemy pozostały mus truskawkowo-rabarbarowy, dekorujemy owocami, chłodzimy w lodowce.
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/3 szklanki granulatu tapioki
- 500ml mleka
- kawałek laski wanilii
- 2 garści truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tapiokę, cukier brązowy i ziarna wyciągnięte z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż konsystencja będzie gęsta, a tapioka wystarczająco miękka.
2. Truskawki i obrany rabarbar kroimy, posypujemy 2-3 łyżkami cukru, smażymy aż owoce się rozpadną.
3. Do pucharków nakładamy 3/4 porcji podsmażonych owoców, następnie wykładamy ugotowaną tapiokę, na to kładziemy pozostały mus truskawkowo-rabarbarowy, dekorujemy owocami, chłodzimy w lodowce.
czwartek, 16 czerwca 2016
Sałatka z kaszą owsianą i pesto
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała kalarepka
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielone pesto kupne lub z tego przepisu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki oraz odsączoną fasolkę i startą na dużych oczkach kalarepę, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Sałatkę przekładamy na talerz, polewamy zielonym pesto.
Inspiracja:anyzkowo
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała kalarepka
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielone pesto kupne lub z tego przepisu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki oraz odsączoną fasolkę i startą na dużych oczkach kalarepę, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Sałatkę przekładamy na talerz, polewamy zielonym pesto.
Inspiracja:anyzkowo
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive