niedziela, 29 maja 2011
Owocowo-serowe pucharki
Sk艂adniki:
- 5 艂y偶ek margaryny
- 17 dag musli (najlepiej ma艂e paczki fitella)
- 艂y偶ka cukru
- 30 dag truskawek (mog膮 by膰 mro偶one)
- 1/2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- op. naturalnego serka homogenizowanego-20dag (mo偶e by膰 danio)
- 3 艂y偶ki cukru pudru
- op. jogurtu naturalnego-15dag
- 1/2 szklanki bitej 艣mietany
- galaretka truskawkowa przygotowana wed艂ug przepisu na opakowaniu
- owoce do dekoracji
Spos贸b przygotowania:
1.Podgrza膰 w rondlu margaryn臋 z musli, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Wy艂o偶y膰 do puchark贸w, ostudzi膰.
2.Truskawki, cukier i 2 艂y偶ki wody gotowa膰 minut臋, mieszaj膮c delikatnie. Zag臋艣ci膰 mas臋 m膮k膮 ziemniaczan膮 z 艂y偶k膮 wody.Ostudzi膰.
3.Serek po艂膮czy膰 z cukrem pudrem, jogurtem i bit膮 艣mietan膮. Doda膰 mas臋 truskawkow膮, wymiesza膰, prze艂o偶y膰 do puchark贸w i wstawi膰 do lod贸wki na ok 1 godz.
4.Ubra膰 owocami i pola膰 t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Wstawi膰 do lod贸wki na ok. 2 godz.
- 5 艂y偶ek margaryny
- 17 dag musli (najlepiej ma艂e paczki fitella)
- 艂y偶ka cukru
- 30 dag truskawek (mog膮 by膰 mro偶one)
- 1/2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- op. naturalnego serka homogenizowanego-20dag (mo偶e by膰 danio)
- 3 艂y偶ki cukru pudru
- op. jogurtu naturalnego-15dag
- 1/2 szklanki bitej 艣mietany
- galaretka truskawkowa przygotowana wed艂ug przepisu na opakowaniu
- owoce do dekoracji
Spos贸b przygotowania:
1.Podgrza膰 w rondlu margaryn臋 z musli, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Wy艂o偶y膰 do puchark贸w, ostudzi膰.
2.Truskawki, cukier i 2 艂y偶ki wody gotowa膰 minut臋, mieszaj膮c delikatnie. Zag臋艣ci膰 mas臋 m膮k膮 ziemniaczan膮 z 艂y偶k膮 wody.Ostudzi膰.
3.Serek po艂膮czy膰 z cukrem pudrem, jogurtem i bit膮 艣mietan膮. Doda膰 mas臋 truskawkow膮, wymiesza膰, prze艂o偶y膰 do puchark贸w i wstawi膰 do lod贸wki na ok 1 godz.
4.Ubra膰 owocami i pola膰 t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Wstawi膰 do lod贸wki na ok. 2 godz.
Bananowa babka
Sk艂adniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia lub sody
- 3/4 szklanki cukru
- p贸艂 szklanki oleju
- 2 banany
Spos贸b przyrz膮dzenia:
1.Jajka i cukier ubi膰(b膮d藕 utrze膰), a偶 cukier b臋dzie ledwo wyczuwalny.
2.Doda膰 olej i banany, wszystko zmiksowa膰.
3.Na koniec doda膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia. Zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋.
4.Ciasto wyla膰 do formy wysmarowanej mas艂em i obsypanej m膮k膮 (wymiary formy ok. 10x30 cm).
4.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. (babka powinna p臋kn膮膰 i zarumieni膰 si臋).
- 2 jajka
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia lub sody
- 3/4 szklanki cukru
- p贸艂 szklanki oleju
- 2 banany
Spos贸b przyrz膮dzenia:
1.Jajka i cukier ubi膰(b膮d藕 utrze膰), a偶 cukier b臋dzie ledwo wyczuwalny.
2.Doda膰 olej i banany, wszystko zmiksowa膰.
3.Na koniec doda膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia. Zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋.
4.Ciasto wyla膰 do formy wysmarowanej mas艂em i obsypanej m膮k膮 (wymiary formy ok. 10x30 cm).
4.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. (babka powinna p臋kn膮膰 i zarumieni膰 si臋).
wtorek, 24 maja 2011
Roladki drobiowe z serem
Sk艂adniki:
- 2 podw贸jne piersi z kurczaka
- 10 dag 偶贸艂tego sera
- oregano
- s贸l i pieprz
- 2 jajka
- ziarenka smaku (mo偶e by膰 warzywko lub vegeta)
- bu艂ka tarta
- p贸艂 szklanki m膮ki pszennej
- 10 dag mas艂a
Spos贸b przyrz膮dzenia:
1.Piersi z kurczaka kroimy na du偶e kawa艂ki i delikatnie rozbijamy.
2.Rozbite kotlety posypujemy szczypt膮 soli, pieprzu i oregano.
3.Na ka偶dy kawa艂ek mi臋sa k艂adziemy s艂upek 偶贸艂tego sera i wi贸rek mas艂a.
4.Kotlety zawijamy w roladki przyciskamy je w d艂oni (mo偶na je na godz. w艂o偶y膰 do lod贸wki, 偶eby lepiej si臋 z艂膮czy艂y).
5.Do jednej miski nasypujemy m膮k臋, do drugiej bu艂k臋, do trzeciej wbijamy jajka, kt贸re widelcem roztrzepujemy i dodajemy do nich ziarenka smaku. Roladki najpierw obtaczamy w m膮ce, p贸藕niej w jaku, nast臋pnie w bu艂ce. Jeszcze raz moczymy je w jajku i obtaczamy w bu艂ce. Po ka偶dym zanurzeniu w posypce obciskamy roladki w d艂oni, aby wszystko si臋 sklei艂o i 偶eby ser nie wycieka艂.
6.Roladki sma偶ymy na reszcie mas艂a-najpierw tak by si臋 zrumieni艂y, a p贸藕niej na mniejszym ogniu, by nie by艂y w 艣rodku surowe.
- 2 podw贸jne piersi z kurczaka
- 10 dag 偶贸艂tego sera
- oregano
- s贸l i pieprz
- 2 jajka
- ziarenka smaku (mo偶e by膰 warzywko lub vegeta)
- bu艂ka tarta
- p贸艂 szklanki m膮ki pszennej
- 10 dag mas艂a
Spos贸b przyrz膮dzenia:
1.Piersi z kurczaka kroimy na du偶e kawa艂ki i delikatnie rozbijamy.
2.Rozbite kotlety posypujemy szczypt膮 soli, pieprzu i oregano.
3.Na ka偶dy kawa艂ek mi臋sa k艂adziemy s艂upek 偶贸艂tego sera i wi贸rek mas艂a.
4.Kotlety zawijamy w roladki przyciskamy je w d艂oni (mo偶na je na godz. w艂o偶y膰 do lod贸wki, 偶eby lepiej si臋 z艂膮czy艂y).
5.Do jednej miski nasypujemy m膮k臋, do drugiej bu艂k臋, do trzeciej wbijamy jajka, kt贸re widelcem roztrzepujemy i dodajemy do nich ziarenka smaku. Roladki najpierw obtaczamy w m膮ce, p贸藕niej w jaku, nast臋pnie w bu艂ce. Jeszcze raz moczymy je w jajku i obtaczamy w bu艂ce. Po ka偶dym zanurzeniu w posypce obciskamy roladki w d艂oni, aby wszystko si臋 sklei艂o i 偶eby ser nie wycieka艂.
6.Roladki sma偶ymy na reszcie mas艂a-najpierw tak by si臋 zrumieni艂y, a p贸藕niej na mniejszym ogniu, by nie by艂y w 艣rodku surowe.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zagl膮dam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive