sobota, 4 kwietnia 2015
Wilgotna babka kakaowa
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
Inspiracja: gotowaniecieszy
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
Inspiracja: gotowaniecieszy

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
60 komentarze:
Wow, ta babka wygląda obłędnie! :)
Musi być pyszna! *.*
Kolejny świetny przepis. Spróbuję na pewno:)
Niech te święta będą pełne nadziei i wiary, radosnych spotkań przy wielkanocnym stole oraz smacznego święconego jajka.
właśnie próbuje ten przepis babka w piekarniku.
piec z termoobiegiem czy bez?
Babka przepyszna <3 ja tylko zamiast kakao dałam kawę rozpuszczalną i też smakowała obłędnie :D
Jest boska, wypróbowałam przepis.
Jedyny jej minus to fakt, że nie przwtrwała do całkowitego ostygnięcia :P
Musi byc przepyszna 😍
Przepyszna jest,robiłam ją już 2 razy :)
Odkryłam przepis na pintereście jak dla mnie jest obłędna .Zagościła u mnie na stałe. Dziękuję pozdrawiam i gorąco polecam pyszności.
Rewelacja :-)
Mniam fajne i łatwe ciacho, które szybko się robi polecam wszystkim zabieganym:)
dobre ciacho, w moim piekarniku pieczone 1 godzinę- wilgotne i smaczne.
Dzień dobry, babka wygląda przepysznie! Kakao rozumiem, że ma być to gorzkie?
Rewelacja babka barrrdzo kakaowa wilgotna i pyyyyszna zjedzona w mgnieniu oka polewy sie nie doczekala :)
Rewelka ��paluchy lizać ��mniam
Jak wlewamy wrzątek? Jajka się nie zetną?
Ta babka jest świetna, zawsze smaczna i zawsze wychodzi. Ja robię bez polewy i jest bez niej przepyszna. Polecam gorąco!!! Dzieci też się nią zajadają:)
Jajka się nie ścinają, bez obaw ��
Babka wyszła super ,jest pyszna polecam 😉👏
W jaki sposób zrobić babkę smietankową/waniliową? Czy zamiast kakao dodać więcej o 3/4 szklanki mąki? Żeby nadal była wilgotna? Potrzebuję przepisu na Wielkanoc ☺️
uwielbiam babki :)
Z pewnością taka babka czekoladowa jest dobra, ale jak dla mnie nie może być za sucha. Właśnie takie ciasta czekoladowe bardzo lubię robić z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż to właśnie czekoladowy smak mnie do nich najbardziej przekonuje.
Super przepis. Prosta w wykonaniu :)
Wilgotna babka do suchego patyczka. Ehh.. babska logika :). A z mlekiem co mam zrobic. Wypic jak sie bedzie piekła?
Szok.. zato ty czytasz ze zrozumieniem haha
Za to *
Babka jest świetna 🤩😍
Mega wilgotna i prosta w wykonaniu.
Zapisuję przepis i bardzo dziękuję 😊 skorzystam napewno jeszcze nie raz 😉 Polecam ❤️
Jaka forma
Dlaczego wszystkim wyszła.. a moja jest beznadziejna. Nie jest wilgotna. A tak pięknie wygląda tu na zdjęciach.
Wszystko zrobiłam wg podanego przepisu. Surowe ciasto było pyszne w smaku. A po upieczeniu.. niestety nie
Robiłam babkę Przepyszna Trochę się obawiałam ale wyszła super Jutro kolejną robię :)
Aż niemożliwe Może coś z piekarnikiem Ona jest taka łatwa i taka pyszna
Robiłam wczoraj ☺☺☺☺ przepyszna
Zrobiłam wczoraj tą babeczkę, dzisiaj był test smaku :-) Bardzo smaczna i szybka, do powtórzenia :-)
Babka jest rewelacyjna. Wilgotna tak jak w przepisie. Taka czekoladowa😋😋😋
Zrobiłam babkę ale nie wiem czy wyszła ok bo w środku jest wilgotna i wygląda trochę jak zakalec?
Bardzo dobra . Ja z tej porcji zrobiłam trzy mniejsze babki.
Drugi raz już piekę tą babkę. Pierwszy raz na Wielkanoc. Dzieciom tak bardzo posmakowała, że będę często sięgać po ten przepis.
Wygląda apetycznie, spróbuję ją upiec🙂
Przeczytałam przepis i natychmiast postanowiłam go wypróbować. Babka jest przepyszna!! podpisuję się pod jednym z komentarzy, iż jedynym mankamentem tego wypieku jest to, że po chwili juz go nie było.
Babka jest cudowna. Robi się ja ekspresowo a zawsze wychodzi. Ja zamiast ekstraktu waniliowego dodaje pomarańczowego i wychodzi obłędna ☺️polecam
Mleko jest składnikiem polewy, przecież jest wymienione pod "gwiazdką"/"dodatkowo" w towarzystwie czekolady i masła, i z opisu wykonania wynika, że z tego robimy polewę. A termin "do suchego patyczka" to coś oczywistego dla tych, co pieką ciasta i oznacza, że jeżeli cienki patyczek (np. drewniana wykałaczka) włożony delikatnie w ciasto pod koniec przewidzianego czasu pieczenia po wyjęciu nie jest oblepiony surowym lub półsurowym ciastem, to wypiek jest gotowy i należy zakończyć pieczenie. A ciasto będzie wilgotne w jedzeniu, o ile ma być wilgotne "z założenia", tzn. jeśli przepis jest taki, że z niego otrzymać mamy właśnie takie pyszne, wilgotne ciasto (a nie np. babkę piaskową, która z założenia ma być "sucha" po upieczeniu, rozsypująca się w ustach jak piasek). Jeśli Ty, Gościu Anonimowy, nie masz zielonego pojęcia o pieczeniu ciast, to najpierw zapytaj, jeśli czegoś nie rozumiesz, a gdy nie chce Ci się pytać, to wtedy lepiej w ogóle nie zabieraj głosu, bo w przeciwnym razie głupio to wychodzi, ośmieszasz się. I już nawet z litości nie będę pisać, co to za logika...
Jest PRZE PRZE PYSZNA i taka puszysta :) ja jeszcze dodałam powidła śliwkowe i dżem porzeczkowy
Moje dzieci ją uwielbiają. Wychodzi za każdym razem👌♥️
Bez
Czy można to zrobić na inną formę niż okrągła?
Bo mam tylko prostokątną
Tak patrzę na komentarze z nikim Unknown, czy ktoś już w końcu zauważył że ta osoba spamuje blogi.
Robi wrażenie 🎉🥳
Za pierwszym razem mi się udała a teraz już kolejny raz wychodzi jakiś zakalec ,w smaku ok, ale po wyciągnięciu z pieca upada 😬
Jakie wymiary foremki?
Pyszna babka, będę wracać do tego przepisu😃
A z termo obiegiem może byc na ile
Za pierwszym razem wyszła ale zdecydowanie za dużo kakao jak dla mnie.dałam pół szkl. I nadal zbyt intensywny smak.dla miłośników gorzkiej czekolady powinno być ok.
Ciasto w piekarniku zobaczymy, wygląda, pysznie
Babka rewelacja dzięki b.za przepis wyszła super
😄 🤣
Robię ją już chyba dziesiąty raz, ani razu nie robiłam polewy, nie potrzeba! Jest turbo czekoladowa, mokra, przepyszna! Dodatkowym wielkim plusem jest to, że robi się ją dosłownie chwilkę i nie brudzi się kilku naczyń, wszystko w jednej misie miksera.
No właśnie jaka forma
Nie polecam, zakalec
Prześlij komentarz