wtorek, 11 kwietnia 2017
Pieczony kurczak w marynacie
Składniki:
- 1 cały sprawiony kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyzeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego kurczaka i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach. Po tym czasie mięso wyciągamy z woreczka i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., aż skórka się zrumieni. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 1 cały sprawiony kurczak
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyzeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- ok. 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego kurczaka i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Następnego dnia kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach. Po tym czasie mięso wyciągamy z woreczka i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min., aż skórka się zrumieni. Kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:kwestiasmaku
niedziela, 2 kwietnia 2017
Sernik krakowski
Składniki:
*na ciasto
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę serową
- 100g masła
- 1kg twarogu do serników
- 8 żółtek + 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami. Następnie dodajemy posiekane masło, chwilę wyrabiamy, w dalszej kolejności jajko, żółtka, dokładnie ugniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło i twaróg. Do gładkiej masy wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczy, mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25x35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wlewamy masę serową. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście kratkę, pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Całość posypujemy skórką pomarańczy, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: kwestiasmaku
*na ciasto
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 170g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
*na masę serową
- 100g masła
- 1kg twarogu do serników
- 8 żółtek + 5 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cukrami. Następnie dodajemy posiekane masło, chwilę wyrabiamy, w dalszej kolejności jajko, żółtka, dokładnie ugniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania żółtek z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło i twaróg. Do gładkiej masy wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczy, mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25x35 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wlewamy masę serową. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy na cieście kratkę, pieczemy ok. 55 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe ciasto studzimy, następnie polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Całość posypujemy skórką pomarańczy, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja: kwestiasmaku



sobota, 1 kwietnia 2017
Nocne bułeczki zaplatane
Składniki:
- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy olej, drożdże i wodę, wyrabiamy ręką (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki), formujemy kulkę, wkładamy ją do naczynia wysmarowaanego olejem, przykrywamy ściereczką i chowamy do lodowki na całą noc.
3. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, czekamy ok. 30 min., aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 9 kulek, z każdej formujemy wałeczki o długoci ok. 30 cm.. Wałeczek zawijamy w pętle, a każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętli.
4. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem itp. Pieczemy ok. 20 min. w 220 stopniach.
- 40g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy olej, drożdże i wodę, wyrabiamy ręką (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki), formujemy kulkę, wkładamy ją do naczynia wysmarowaanego olejem, przykrywamy ściereczką i chowamy do lodowki na całą noc.
3. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, czekamy ok. 30 min., aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto dzielimy na 9 kulek, z każdej formujemy wałeczki o długoci ok. 30 cm.. Wałeczek zawijamy w pętle, a każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętli.
4. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem itp. Pieczemy ok. 20 min. w 220 stopniach.


Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive