piątek, 30 grudnia 2016
Drożdżowa babka z nutellą
Składniki:
- 75g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 słoiczka nutelli
- 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do "napuszenia".
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy jajka i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ręką, pod koniec dodając pokrojone masło, aż powstanie nam jednolite ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości ok. 4 mm. Smarujemy nutellą, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (łączeniem do góry). Odstawimy w ciepłe miejsce na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
4. Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min., aż babka ładnie nam się zrumieni. Gotową wyciągamy z piekarnika, czekamy 15 min., następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
5. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.
Inspiracja:ilovebake
- 75g miękkiego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20g świeżych drożdży
- 3/4 słoiczka nutelli
- 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do "napuszenia".
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy jajka i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ręką, pod koniec dodając pokrojone masło, aż powstanie nam jednolite ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości ok. 4 mm. Smarujemy nutellą, pozostawiając ok. 1cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Ciasto zawijamy w rulon i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (łączeniem do góry). Odstawimy w ciepłe miejsce na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
4. Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min., aż babka ładnie nam się zrumieni. Gotową wyciągamy z piekarnika, czekamy 15 min., następnie wyjmujemy z formy i studzimy.
5. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.
Inspiracja:ilovebake
środa, 28 grudnia 2016
Zupa brokułowa z gorgonzolą
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500ml bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżej bazylii i pietruszki
- sól i pieprz
- 100g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12%
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, wrzucamy różyczki brokuł, po chwili zalewamy bulionem. Całość gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodając zioła i 3/4 sera.
2. Na końcu zupę miksujemy na gładki krem, wlewając stopniowo śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Gotowy krem wykładamy na talerze, dekorujemy pozostałym serem.
Inspiracja:mojebistro
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500ml bulionu warzywnego
- kilka gałązek świeżej bazylii i pietruszki
- sól i pieprz
- 100g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12%
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, wrzucamy różyczki brokuł, po chwili zalewamy bulionem. Całość gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodając zioła i 3/4 sera.
2. Na końcu zupę miksujemy na gładki krem, wlewając stopniowo śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Gotowy krem wykładamy na talerze, dekorujemy pozostałym serem.
Inspiracja:mojebistro
wtorek, 27 grudnia 2016
Tort Mojito
Składniki:
*na biszkopt
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 500g sera mascarpone
- 500ml śmietany 30%
- skórka starta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 5 łyżek cukru pudru
*na poncz
- 1/4 szklanki wódki
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/2 szklanki mocnego naparu z mięty
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z kiwi
- limonki i mięta do dekoracji
- biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. W dalszej kolejności miksujemy na małych obrotach z żółtkami i wymieszanymi mąkami.
2. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24cm) i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowy biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości kolan i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy i kroimy na trzy równe blaty.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, w dalszej kolejności miksujemy na gładką masę z serkiem mascarpone, sokiem i skórką z limonki.
5. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy go ponczem przygotowanym z wyżej podanych składników, smarujemy połową dżemu i 1/3 porcją kremu, następnie kolejny blat, poncz, pozostały dżem i 1/3 kremu, całość przykrywamy ostatnim blatem. Tort dekorujemy resztą kremu, plasterkami limonki, miętą i startą białą czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:escapeintokitchen
*na biszkopt
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
*na krem
- 500g sera mascarpone
- 500ml śmietany 30%
- skórka starta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 5 łyżek cukru pudru
*na poncz
- 1/4 szklanki wódki
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/2 szklanki mocnego naparu z mięty
*dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z kiwi
- limonki i mięta do dekoracji
- biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno białek ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. W dalszej kolejności miksujemy na małych obrotach z żółtkami i wymieszanymi mąkami.
2. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 24cm) i pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowy biszkopt zrzucamy na podłogę z wysokości kolan i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy i kroimy na trzy równe blaty.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, w dalszej kolejności miksujemy na gładką masę z serkiem mascarpone, sokiem i skórką z limonki.
5. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze, skrapiamy go ponczem przygotowanym z wyżej podanych składników, smarujemy połową dżemu i 1/3 porcją kremu, następnie kolejny blat, poncz, pozostały dżem i 1/3 kremu, całość przykrywamy ostatnim blatem. Tort dekorujemy resztą kremu, plasterkami limonki, miętą i startą białą czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Inspiracja:escapeintokitchen
wtorek, 20 grudnia 2016
Piernikowe muffiny z granatem
Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 75ml mleka
- 125ml oleju
- 150ml maślanki
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki rumu
- 2 jajka
*na krem
- 250g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- 1 granat
- biała czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy z miodem do połączenia, studzimy. W misce miksujemy jajka z olejem, kawą, maślanką, rumem, mlekiem z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy.
3. W misce ubijamy śmietanę, w dalszej kolejności dodajemy mascarpone, cynamon i cukier waniliowy. Gdy powstanie nam jednolity krem dekorujemy nim babeczki. Na końcu posypujemy granatem i startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku

*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 75ml mleka
- 125ml oleju
- 150ml maślanki
- 1,5 łyżki miodu
- 1,5 łyżki rumu
- 2 jajka
*na krem
- 250g mascarpone
- 150ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- 1 granat
- biała czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy z miodem do połączenia, studzimy. W misce miksujemy jajka z olejem, kawą, maślanką, rumem, mlekiem z miodem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Ciasto przelewamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy.
3. W misce ubijamy śmietanę, w dalszej kolejności dodajemy mascarpone, cynamon i cukier waniliowy. Gdy powstanie nam jednolity krem dekorujemy nim babeczki. Na końcu posypujemy granatem i startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:kwestiasmaku


niedziela, 18 grudnia 2016
Rosyjskie pierniczki - Pryaniki
Składniki:
- 125g miodu
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 115g masła
- cukier puder
- kilka łyżek słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach gorącej wody, następnie dodajemy miód, cukier, masło i podgrzewamy do połączenia się składników, studzimy.
2. W misce miksujemy wystudzoną masę z jajkiem, później wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą, wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulę ( w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ) i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
3. Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż pierniczki się zrumienią.
4. Po upieczeniu studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja:kornikwkuchni
- 125g miodu
- 100g cukru
- 375g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
- 115g masła
- cukier puder
- kilka łyżek słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach gorącej wody, następnie dodajemy miód, cukier, masło i podgrzewamy do połączenia się składników, studzimy.
2. W misce miksujemy wystudzoną masę z jajkiem, później wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą, wyrabiamy ciasto ręką, formujemy kulę ( w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki ) i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
3. Po tym czasie w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż pierniczki się zrumienią.
4. Po upieczeniu studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i śmietany.
Inspiracja:kornikwkuchni
piątek, 16 grudnia 2016
Chlebek piwny z rodzynkami
Składniki:
- 345g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu
- 335ml ciemnego piwa
- 150g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i rodzynkami. Następnie dodajmy piwo i miód, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
2. Średnią keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnie.
3. Chlebek pieczemy ok. 45 min. w 190 stopniach, gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchnia-marty
- 345g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu
- 335ml ciemnego piwa
- 150g rodzynek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i rodzynkami. Następnie dodajmy piwo i miód, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
2. Średnią keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnie.
3. Chlebek pieczemy ok. 45 min. w 190 stopniach, gotowy studzimy na kratce.
Inspiracja:kuchnia-marty
środa, 14 grudnia 2016
Curry rybno-krewetkowe
Składniki:
- 500g filetów z dorsza lub mintaja
- 300g surowych krewetek, obranych
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 mała papryczka chili
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 2 puszki mleka kokosowego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę, krewetki płuczemy. Krewetki i rybę skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę, chili, czosnek, starty imbir, curry, smażymy ok. 3 min, dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
3. Wrzucamy dynie i gotujemy 15 min. Do całości dokładamy zamarynowaną rybę i krewetki, całość dusimy ok. 5 min., w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- 500g filetów z dorsza lub mintaja
- 300g surowych krewetek, obranych
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 mała papryczka chili
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 2 puszki mleka kokosowego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę, krewetki płuczemy. Krewetki i rybę skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30 min.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę, chili, czosnek, starty imbir, curry, smażymy ok. 3 min, dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
3. Wrzucamy dynie i gotujemy 15 min. Do całości dokładamy zamarynowaną rybę i krewetki, całość dusimy ok. 5 min., w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Chleb pszenno-orkiszowy
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 150ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150g płatków owsianych błyskawicznych
- 20ml oleju
- 10g świeżych drożdży
- 25g sezamu
- 25g ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odstawiamy do wrośnięcia.
2. Mąkę orkiszową mieszamy z pszenną oraz z wodą, solą, płatkami owsianymi, ziarnami, olejem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia.
3. Później ciasto przekładamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem, zwilżoną wodą dłonią wygładzamy powierzchnie chleba i odstawiamy na kolejne 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na ok. 40 min. Gotowy chleb studzimy na kratce.
- 250g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 150ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150g płatków owsianych błyskawicznych
- 20ml oleju
- 10g świeżych drożdży
- 25g sezamu
- 25g ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki, odstawiamy do wrośnięcia.
2. Mąkę orkiszową mieszamy z pszenną oraz z wodą, solą, płatkami owsianymi, ziarnami, olejem i wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia.
3. Później ciasto przekładamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem, zwilżoną wodą dłonią wygładzamy powierzchnie chleba i odstawiamy na kolejne 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na ok. 40 min. Gotowy chleb studzimy na kratce.
sobota, 10 grudnia 2016
Krem z buraków o chrzanowej nucie
Składniki:
- 4 duże buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- 1,5-2 litry warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jabłka, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz kminek, następnie dodajemy starte warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 30 min.
3. Kilka łyżek buraków odkładamy na bok, pozostałe miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Śmietanę mieszamy z chrzanem dodajemy do miseczek z buraczanym kremem, wrzucamy odłożone buraczki, dekorujemy natką pietruszki.
- 4 duże buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka
- 1,5-2 litry warzywnego bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Jabłka, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz kminek, następnie dodajemy starte warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 30 min.
3. Kilka łyżek buraków odkładamy na bok, pozostałe miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Śmietanę mieszamy z chrzanem dodajemy do miseczek z buraczanym kremem, wrzucamy odłożone buraczki, dekorujemy natką pietruszki.
środa, 7 grudnia 2016
Królik w białym winie z oliwkami
Składniki:
- 1 królik
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 butelki białego wina wytrawnego
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- kilka łyżek śmietany 30%
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Królika kroimy na porcje, myjemy, następnie nacieramy go solą, pieprzem, suszonymi ziołami i kilkoma łyżkami oliwy, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy w głębokim ganku, dodajemy mięso i smażamy z każdej strony, w dalszej kolejności podlewamy białym winem, wrzucamy świeże zioła i dusimy na małym ogniu do miękkości królika ok. 1 godz., pod koniec dodając pokrojone oliwki.
3. Winny sos można zabielić śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- 1 królik
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 butelki białego wina wytrawnego
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
- kilka łyżek śmietany 30%
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Królika kroimy na porcje, myjemy, następnie nacieramy go solą, pieprzem, suszonymi ziołami i kilkoma łyżkami oliwy, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy w głębokim ganku, dodajemy mięso i smażamy z każdej strony, w dalszej kolejności podlewamy białym winem, wrzucamy świeże zioła i dusimy na małym ogniu do miękkości królika ok. 1 godz., pod koniec dodając pokrojone oliwki.
3. Winny sos można zabielić śmietaną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
niedziela, 4 grudnia 2016
Pasta z kaszy jaglanej i białej fasoli
Składniki:
- 1 ugotowana marchewka
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka maku
- sól i pieprz
- ostra papryka
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
1. Na suchej patelni podsmażamy słonecznik, sezam i mak, studzimy.
2. Do miksera wrzucamy marchewkę, kaszę, ziarna, odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę.
3. Na końcu przyprawiamy do smaku kurkumą, curry, papryką, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:jemwegansko
- 1 ugotowana marchewka
- 100g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka maku
- sól i pieprz
- ostra papryka
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
1. Na suchej patelni podsmażamy słonecznik, sezam i mak, studzimy.
2. Do miksera wrzucamy marchewkę, kaszę, ziarna, odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę.
3. Na końcu przyprawiamy do smaku kurkumą, curry, papryką, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Inspiracja:jemwegansko
piątek, 2 grudnia 2016
Rolada z kurczaka nadziewana kaszą
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- garść posiekanej suszonej moreli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 małe jajko
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, następnie mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekaną pietruszką, morelami, migdałami, sokiem z cytryny i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filet z kurczaka cienko rozbijamy, przekładamy go na folię aluminiową, mięso smarujemy farszem z kaszy, zawijamy ciasno roladę tak by cała była owinięta folią. Roladę chowamy do lodówki na min. 2 godz.
3. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotową roladę wyciągamy z pieca i pozostawiamy chwilę, by mięso odpoczęło. Następnie zdejmujemy folię i kroimy w plasterki. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- garść posiekanej suszonej moreli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 małe jajko
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy, następnie mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekaną pietruszką, morelami, migdałami, sokiem z cytryny i jajkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Filet z kurczaka cienko rozbijamy, przekładamy go na folię aluminiową, mięso smarujemy farszem z kaszy, zawijamy ciasno roladę tak by cała była owinięta folią. Roladę chowamy do lodówki na min. 2 godz.
3. Mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotową roladę wyciągamy z pieca i pozostawiamy chwilę, by mięso odpoczęło. Następnie zdejmujemy folię i kroimy w plasterki. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive