czwartek, 25 sierpnia 2011

Kartacze

Składniki:
- 350g mielonego mięsa
- 2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 20 dag surowego boczku
- majeranek, sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy. 1,5kg ziemniaków ścieramy na tartce jak na placki ziemniaczane i dokładnie odciskamy na ściereczce. Pozostałe gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie rozgniatamy i studzimy.
2. Do miski wkładamy odciśnięte ziemniaki, następnie ugotowane ziemniaki oraz mąkę, wszystko dokładnie ugniatamy.
3.Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Wybieramy z masy ziemniaczanej porcje wielkości małej pięści, robimy placek i nakładamy na środek łyżkę mięsa. Formujemy podłużną pyzę.
5. Kartacze wrzucamy do wody, w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
6. Cebule szatkujemy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy, aż powstaną skwarki, solimy. Gotowe kartacze polewamy przygotowaną okrasą.

6 komentarze:

Maggie pisze...

Moje chlopisko juz kilkakrotnie wspominalo, ze zjadloby kartacze, a ja nie bardzo wiedzialam, co to takiego. Teraz juz wiem - i na pewno zrobie!

EVE pisze...

jadłam ostatnio coś takiego na weselu i zastanawiałam się cóż to takiego pysznego! a odpowiedź tuż pod nosem! dziękuję, już teraz wiem, że to kartacze były :)

Grażyna pisze...

Uwielbiam takie dania. Kartacze przypominają mi pyzy z mięsem :)

pinkcake pisze...

Pamiętam moje pierwsze kartacze... Źle dobrałam proporcje i wyszły mi PARTACZE;) W końcu je usmażyłam. Ale pyszne były:)

Michał pisze...

Na Suwalszczyźnie kartacze są zawsze tej wielkości, że po dwóch nie mam siły wstać zza stołu. Kilka lat nie byłem, więc pora chyba zmierzyć się z tym przepisem.

tu-tusia pisze...

Pycha! Dodałam do zakładek, bo na majówkowym wyjeździe na Litwę urzekły mnie swoim smakiem (choć tam zwane są cepelinami:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi