czwartek, 1 stycznia 2015
Ciasto cebulowe
Składniki:
*na masę cebulową
- 1/2kg białej cebuli
- 1/2kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
*na masę śmietanową
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 125g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
2. Jajko, śmietanę, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem.
3. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę i jogurt wymieszany z jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą śmietanową, wykładamy odsączoną cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy pestkami dyni.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.
*na masę cebulową
- 1/2kg białej cebuli
- 1/2kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
*na masę śmietanową
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 125g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*dodatkowo
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
2. Jajko, śmietanę, parmezan i mąkę ubijamy z solą i pieprzem.
3. Mąkę z kaszą, solą, masłem ucieramy na kruszonkę, odsypujemy 2/3 szklanki. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek, sodę i jogurt wymieszany z jajkiem. Do natłuszczonej średniej formy wykładamy ciasto, następnie smarujemy masą śmietanową, wykładamy odsączoną cebulę i posypujemy wcześniej odłożoną kruszonką. Na samym końcu posypujemy pestkami dyni.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Świetna, niebanalna przekąska :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Ciekawe, podoba mi się :)
Prześlij komentarz