piątek, 31 października 2014

Delicja serowo-jabłkowa

Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g margaryny
*na masę jabłkową
- 3/4kg jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżki żelatyny
*na masę serową
- 4 jajka
- 100g masła lub margaryny
- 1/2kg mielonego twarogu
- 150g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki mleka
*na piankę
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę, zagniatamy gładkie, kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godz. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część układamy w natłuszczonej formie o wymiarach ok. 30x25cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, studzimy.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy cukier i smażymy ok. 6 min. Później wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na jeden blat ostudzonego ciasta, przykrywamy drugim blatem, chłodzimy w lodówce.
3. Ser ucieramy z margaryną, jajkami, cukrem pudrem na gładką masę. Przekładamy do garnka i na małym ogniu zagotowujemy, ciągle mieszając. Następnie wlewamy budyń rozpuszczony w mleku i ponownie zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto i chowamy do lodówki.
4. Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy chłodną galaretkę, dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę serową, posypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce ok. 5 godzin.
Inspiracja: z-milosci-do-slodkosci

3 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda smakowicie:)

klementynka pisze...

piękne zdjęcie! i ciasto oczywiście też piękne i na pewno smaczne:)

z miłości do słodkości pisze...

Mam nadzieję, że ciasto smakowało:)) My je bardzo lubimy! Pozdrawiam Magda

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi