sobota, 6 kwietnia 2013
Ciasto z Prince Polo
Składniki:
*na biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* na masę
- 3 Prince Polo
- 3/4 litra śmietany 30%
- 4,5 łyżeczki żelatyny
- 3/4 puszki brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, później żółtka ciągle ubijamy na gładką i puszystą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Ciasto wylewamy do średniej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gdy wystygnie nasączamy go kilkoma łyżkami soku brzoskwiniowego z puszki.
2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 50ml gorącej wody, miksujemy. Do śmietany dodajemy startą czekoladę, pokruszone Prince Polo i pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy. Gotową masę wykładamy na nasączony biszkopt, wkładamy do lodówki na 30 min.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości wody, czyli w 3 szklankach. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
*na biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* na masę
- 3 Prince Polo
- 3/4 litra śmietany 30%
- 4,5 łyżeczki żelatyny
- 3/4 puszki brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, później żółtka ciągle ubijamy na gładką i puszystą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Ciasto wylewamy do średniej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gdy wystygnie nasączamy go kilkoma łyżkami soku brzoskwiniowego z puszki.
2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 50ml gorącej wody, miksujemy. Do śmietany dodajemy startą czekoladę, pokruszone Prince Polo i pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy. Gotową masę wykładamy na nasączony biszkopt, wkładamy do lodówki na 30 min.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości wody, czyli w 3 szklankach. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
11 komentarze:
Fajne ciacho,smacznie wygląda,pozdrawiam.
Fajnie ciasto musi być dobre bo pięknie wygląda
Ciasto jest przepyszne, zrobiłam je kiedyś tacie na urodziny:)
też je kiedyś robiłam, jest bardzo smaczne :)
mmm ale fajne ciacho :) pycha!
Podoba mi się dodatek brzoskwiń.
Świetne!
muffinki z prince polo robiłam ale ciasta jeszcze nie ;)
Wygląda cudnie :)
czy mozna zastapic zelatyne fixem do smietany???? kiedys robilam ine ciasto z masa kreowa ze smietan i zelatyna i niestaty nie wyszlo mi bo w asie byly kawalki zelatyny...:/
Można, tylko zachowaj proporcje śmietany i fixu według przepisu na opakowaniu:)
Prześlij komentarz