piątek, 8 lipca 2016

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:
- 750g mąki pszennej
- 40g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50g drożdży
- 500ml mleka

Sposób przygotowania:
1. Z drożdży, kilku łyżek letniego mleka, cukru i z łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dokładnie wyrabiamy, w razie potrzeby można podsypać trochę mąką, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie lekko wyrabiamy i przekładamy do podłużnej lub okrągłej formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, można posypać ulubionymi ziarnami.
4. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowy chleb studzimy na kratce.

 

4 komentarze:

Szybka Pizza pisze...

Uwielbiam piec własny chleb :)

MarlenaK pisze...

No i po co chodzić do sklepu po gotowce..Pycha;)

Sprytna pisze...

Nie wygląda źle;)

Igunia pisze...

Jak dla mnie wygląda bardzo miło dla oka:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi