czwartek, 7 lipca 2016

Żółte ciasto drożdżowe na maślance + Monte Santi

Składniki:
*na zaczyn
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 50g świeżych drożdży
- 60ml ciepłej wody
*na ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 700g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100g roztopionego masła
- 1 szklanka maślanki
*na kruszonkę
- 50g masła
- 50g cukru
- 100g mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do garnuszka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Należy pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z cukrem, kurkumą i solą, następnie dodajemy maślankę, jajka, masło i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 min.
3. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąkę i wykładamy na nie ciasto, delikatnie rozciągając palcami. Na cieście układamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy.
Inspiracja:my-culinaryart

 
MONTE SANTI ORIGINAL
 
to nowość na polskim rynku wśród słodkich, czerwonych win. Wyróżnia się niesamowitym świeżym aromatem oraz owocowym bukietem. Jest doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Polecam osobom, które przepadają za winami o wyrazistym owocowym, słodkim smaku. W letnie popołudnie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do serwowanych ciast, czy innych słodkości. Firma Jantoń oprócz wersji Monte Santi Original stworzyła również wino o smaku Blackberry oraz Strawberry, więcej informacji znajdziesz tutaj.
 
 

1 komentarze:

Aga M pisze...

oj ta kruszonka :) wyskubałabym całą :D :D :D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi