czwartek, 7 lipca 2016
Żółte ciasto drożdżowe na maślance + Monte Santi
Składniki:
*na zaczyn
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 50g świeżych drożdży
- 60ml ciepłej wody
*na ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 700g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100g roztopionego masła
- 1 szklanka maślanki
*na kruszonkę
- 50g masła
- 50g cukru
- 100g mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do garnuszka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Należy pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z cukrem, kurkumą i solą, następnie dodajemy maślankę, jajka, masło i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 min.
3. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąkę i wykładamy na nie ciasto, delikatnie rozciągając palcami. Na cieście układamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy.
Inspiracja:my-culinaryart
*na zaczyn
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki
- 50g świeżych drożdży
- 60ml ciepłej wody
*na ciasto
- 3/4 szklanki cukru
- 700g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100g roztopionego masła
- 1 szklanka maślanki
*na kruszonkę
- 50g masła
- 50g cukru
- 100g mąki pszennej
*dodatkowo
- owoce
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do garnuszka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Należy pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z cukrem, kurkumą i solą, następnie dodajemy maślankę, jajka, masło i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 min.
3. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąkę i wykładamy na nie ciasto, delikatnie rozciągając palcami. Na cieście układamy dowolne owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy.
Inspiracja:my-culinaryart
MONTE SANTI ORIGINAL
to nowość na polskim rynku wśród słodkich, czerwonych win. Wyróżnia się niesamowitym świeżym aromatem oraz owocowym bukietem. Jest doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Polecam osobom, które przepadają za winami o wyrazistym owocowym, słodkim smaku. W letnie popołudnie znakomicie sprawdzi się jako dodatek do serwowanych ciast, czy innych słodkości. Firma Jantoń oprócz wersji Monte Santi Original stworzyła również wino o smaku Blackberry oraz Strawberry, więcej informacji znajdziesz tutaj.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
oj ta kruszonka :) wyskubałabym całą :D :D :D
warto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
http://france-retrogaming.net/want-to-know-about-vitamins-and-minerals-read-this
Prześlij komentarz