poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jaja zapiekane

Składniki:
- 6 ugotowanych jaj na twardo
- 100g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3/4 puszki krojonych pomidorów
- w ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki drobno krojonych migdałów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szpinak wraz z wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku gotujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy odsączamy na sitku.
2. Pomidory gotujemy chwilę w garnku, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano (jeśli pomidory są bardzo kwaśne można dodać trochę cukru). Pod koniec wlewamy śmietanę, zagotowujemy.
3. Jajka kroimy na połówki, żółtka wyciągamy i mieszamy z przygotowanym szpinakiem, dodajemy migdały, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy sos pomidorowy. Jajka nakładamy farszem szpinakowym, gotowe układamy na sosie, posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach.

2 komentarze:

wyznania-kulinarne pisze...

jadłabym przez monitor takie jajeczka :D

Pierwiasteksmaku pisze...

Uwielbiam jajka, a przede wszystkim szpinak więc na pewno skuszę się na ten przepis :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi