piątek, 29 marca 2013

Kruche zajączki

Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- biały i różowy lukier
- 3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy zajączki foremką (jeśli chcemy zrobić na patyku, to jednego zajączka smarujemy białkiem, kładziemy patyk i przykrywamy drugim zajączkiem, lekko przyciskami) i układamy na blaszce wysypanej mąką.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż lekko sie zezłocą. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i roztopioną czekoladą.

1 komentarze:

Daria pisze...

świetne!
do ozdoby i schrupania ;D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne