czwartek, 28 marca 2013

Orientalny kurczak z ananasem

Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- kawałek świeżego imbiru
- sok z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3/4 puszki ananasa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy go z wyciśniętym czosnkiem, paprykami, 1 łyżką soku z cytryny, startym imbirem, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 min.
2. Ananasa kroimy również w kostkę, mieszamy go z miodem, cukrem, octem, sosem sojowym i sokiem z połowy cytryny oraz 1/2 szklanki syropu ananasowego z puszki, odstawiamy na 10 min.
3. Następnie kurczaka podsmażamy na oleju, gotowy wykładamy na talerz.
4. Na patelnie wykładamy ananasa, najpierw bez marynaty, podsmażamy. Później dodajemy marynatę, mięso, mąkę z odrobiną zimnej wody, smażymy aż sos zgęstnieje.
5. Danie podajemy z ryżem oraz sałatką z rukoli i pomidorów.
Inspiracje: greenteaforbreakfast


1 komentarze:

Paulina pisze...

kurczak i ananas to dobre połączenie:D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi